Güneş Panelleri

Başlatan Chan86, 31 Ekim 2008, 23:11:34

Chan86

Arkadaşlar güneş panelerinin çalışma mantığını araştırıyorum.Enerjiyi nere göre üretiyorlar.Güneş enerjisiyle aydınlatma ve akü şarj devresi yapmayı planlıyorum.Nerden başlamalıyım yardımcı olabilirmisiniz?

Teşekkürler...

creemstorge

Google'da MPPT diye bir arattır bakalım.

Macera

Microchip'in sayfasında bir uygulama var
Pdf dosyası
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

asadam

Güneş panelleri tipik olarak foto diyot olarak düşünülenilinir. Ancak foto diyot üzerine düşen ışığın çok küçük bir bölümü enerjiye çevrilir. Bu nedenle sandviçe benzer bir yapı oluşturularak (paralel ve seri bağlamalarla) enerji arttırma yoluna gidilir. En basit haliyle jonksiyon bölgesine bir ışık düştüğünde  çok ufak bir akım oluşur denebilir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Photovoltaics

Chan86

5-10-30-60-175w... gibi güneş panalleri sabit 24 ya da 12 V mu üretiyor?

OG

Sabit üretmez. 12V akü kullanmak için secilen solar, boşta iken ve yeterli güneşte 18V gibi bir çıkış verir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Chan86

O zaman akü şarjı için bir şarj regülatörü yapmam lazım.

krikokemal

Kardeşim öncelikle selamlar saygılar Solar paneller genel olarak yarı iletken malzeme olan silisyumdan üretilir yapısında bakır ve silikon madde olarak yarı iletken silisyum ve bor karışımı bir madde kullanılır bu maddenin çalışma mantığı çok basittir ışığın sadece kızıl ötesi tayfı ile elektron iletiminden yararlanır.Yeni nesil bir madde daha var tabi yeni keşfedildi ince film solar paneller.Şu an piyasada bulunan paneller ile bir kaç deney yaptım evinizde bir parça solar panel parçası varsa siz de yapabilirsiniz tv uzaktan kumandasını ışık almayacak şekilde bir kutunun içine yerleştirilmiş panele tutarsanız ölçü aletinden 1,5 v gibi bir değer okursunuz.Yine aynı şeyi bir adet infrared led diyotun voltaj ölçüm kademesinde yüksek parlaklıktaki bir ışık kaynağına tutarsanız yine bu değere yakın bir değer okursunuz.

xenix

Yarı iletken atomların yörüngesine elektron sokmak veya elektron sökmek mümkündür. Eğer yeterli enerjiye sahip bir foton silisyum atomunun üstüne düşerse en dış yörüngeden elektronu söküp iletim bandına çıkarabilir, elektron akıp akım oluşturur, elektronu alınmış atom (hole denir) ise yeni bi elektron alarak akımın devam etmesini sağlar.

Ben olabildiğince basit anlattım, senin için bir başlangıç olsun diye, daha ayrıntılı bilgi internette var.