Yeni nesil uçan robotlar

Başlatan cankey, 13 Kasım 2008, 18:55:22

cankey

arkadaşlar bu proje ile ilgili geliştirme yapmak isteyenler lütfen burada buluşalım
Bu proje tarafımdan desteklenecektir.
tamamen türkiyede geliştirilmiş uçan robotu yaratmak .

lütfen aşağıdaki linke bakınız

www.mikrokopter.com

amuhurcu

merhaba ben bu projede aktif olarak görev almak istiyorum ...
benim de böyle bi tasarım amacım var ama henüz başlayamadım... bu arada ben bir devlet üniversitesinde elk.-elktr. müh. kontrol kumanda ana bilim dalın araştırma görevlisiyim... mikro kontrol ileri yazılım, çeşitli sensörlerin profesyonel olarak kullanma (kontrol alg dahilinde..) bilkgisayarı mikro ile birleştirmek... vs...vs... bu arada eger bu projede yer alır ve bu projeyi piskopatlık derecesinde ileri düzeyde bitirirsek (ki bundan hiç şüphem yok) uzaktan kumandali gece gündüz görüşlü sabit mekanizmalar üzerinde de çalışabiliriz (yani uzaktan kumandalı silahlar)...
.. bu arada bu sizin gösterdiğiniz uçan sistem bilim dünyasında çok ünlü dörtlü uçuş diye geçer ve ieee dehşet işlenmiştir bilimsel olarak... ayrica google daN rc+ufo diye girerseniz mükemmel mekanizmalı (lastik) dehşet bi şey ile karşılaşırsınız....  

cevabınızı bekliyecem...

tayyar

Açıkcası bunlar pekte yeni nesil değiller. Sanırsam 4-5 senedir görüyorum internet semalarında. Bir aralar yapmayı denemiştim bende.

Motorlar kesinlikle bildigimiz dc motorlardan seçilemez daha yüksek devirli fırçasız dc motorlar olmalı

Pervanelerden 2 tanesi sağa dönerken diğer 2 tanesi sola dönmeliki aracın kendi ekseni etrafında rotasyona girmesi engellensin

Pervaneler ters yönlerde dönerken havayı aşağı yönde itmeli, pervaneyi tersinden takmak kesinlikle bir çözüm yolu değildir
Bu işlem için "pusher" tipi pervaneler incelemeli.

Pervane ve motor konusunda rc shoplar yardımcı olabilirler ancak pusher tipi pervane kolay bulunamayabilir.

Pervane alırken dikkat edilecek nokta benzinli motor pervaneleri elektrikli motorlarınkine göre daha agırdır, elektrikli motora benzinli pervanesi takarsanız başınız agrıyabilir. Rc shoplar geri iade konusunda problem çıkarabilir.

Pilleriniz lityum iyon olmalıdır diğer piller ile havada fazla kalamazsınız. Lio pillerle bile havada kalma süresi yaklasık 20-30 dk arasıdır (ortalama)

Can alıcı noktalardan birisi her motorun kendi sürücüsü vardır. genellikle zaten motorlar sürücüleriyle satılır. bu sürücüler programlanabilir tipdedirler ancak bilgisayar baglanma opsiyonu yada üzerlerinde bir menü görebileceğiniz ekran yoktur. kullanma kılavuzunu dikkatli bir şekilde okuyup bip bip seslerini dinleyerek programlarsınız.

Programlama sırasında "soft start" özelliğinin aktif olmasına dikkat edin pil ömrünüz artar.

Bu sürücüler pwm girişlidir hangi motorun kaç devir atacaını bu şekilde bir mikro kontrolcü ile ayarlamanız gerekir.

Can alıcı noktalardan bir diğeride aracın havadaki konumudur. Cyro denilen sensör tipinden 3 eksenlisini bulup incelemenizi tavsiye ederim (bknz Freescale MMA7260)
Bu sensör aracın nersinin aşagıda kaldıgını neresinin yukarı cıktıgını anlamanızı sağlarki bu sayede mikro denetleyiciniz aşagıda kalan kısmın motorunun devrinin arttırır ve yukarı cıkartır, aynı şekilde yukarı çıkan kısmı aşagı indirir. Bunu yapmazsanız araç havada taklalar atarak yere çakılabilir.

Kumnda kısmınıda es geçmeyelim kumandanız olmazsa saçma sapan yerlere gider bu alet :) udea nın kitlerini kullanarak kendinize bir kumanda yapabilirsiniz. Kendi kumandanızı yapmanızın avantajı kendi istediğiniz fonksiyonları ekleyip çıkartabilirsiniz. Yada işin basiti gidip hazır bir rc kumanda almaktır bu noktada min 3 kanallı bir fm kumanda işinizi görür.


Yapabileceğim tavsiyeler akılma geldiği kadarıyla bu kadar. Koaly gelsin başarılar.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

mustafa_cmbz

hocam peki bu MMA7260 sensörünü nereden temin edebiliriz...veya piyasada ne tür aletlerin içinde bulabiliriz_?

tayyar

Türkiyede satışı yok, freescale sample isterseniz 2 adet gönderiyor
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

mustafa_cmbz

hocam bu sensörün çalışma mantığı nedir biraz bahsedermisiniz ingilizcem bu sensörün datasheetini çözmeye yetmiyor...

gerçi biraz anlar gibi oldum örnek şemasında micro işlemcinin adc çevirici pinlerini işaret etmiş ama birde frekans muhabbeti geçiyor galiba...

sebo

@mustafa_cmbz hocam
bildiğim kadarı ile cyro yapılan maketin havada düz bir şekilde kalmasını sağlıyor. diyelimki yapılan maketin sol tarafı yükselmeye başlıyor hemen bunu dengelemek için sağ tarafı biraz yükseltiyor veya sol tarafı biraz indiriyor gibi düşünebilirsin böylece denge sağlanmış oluyor. buna ençok yapılan manevralarda ihtiyaç olur. gerçi hocam sen teknik olarak birşeyler sormuşsun ama en azından başka arkadaşlara yarayabilir elki.

burda kulanılacak her malzemenin nerdeyse yedeği olmadan çalışmakta çok büyük zaman kayıplarına yol açacaktır. çünkü bozulan bir parçanın tekrar sağlamının alınması uzun zaman alacaktır. çünkü birçok malzeme yurtdışından alınacaktır. almanyada bu maketler ile ilgili birçok malzeme bulunabiliyor ama çok pahalı.

mustafa_cmbz

hocam mantığını biliyorum da elektroniksel olarak sormuştum...micro işlemciler ile haberleşme mantığı vs. ivmeye göre nasıl bir çıkış veriyor vs. diye sormuştum....şuan sample istemekle uğraşıyorum açtım ing-türkçe sözlüğü çevire çevire bişeylere tıklayıp duruyorum bakalım analog'tan sample istemek kadar zormuymuş bu iş :D

uff saat 1.37 uçmuşuz iyice ....



edit:

arkadaşlar freescale den sample istemeye çalışyıorum fakat 22dolar para istiyor bu nasıl bir iştir analmadım nerede yanlış yapıyorum acaba_?

işte yaşadığım durumu açıklayıcı resimler :








ne yapmalıyım_?

solidus

Gerek sivil gerekse askeri havacılıkta kullanılan Gyro tipleri ve çalışma mantıkları şöyle arkadaşlar:
Havası alınmış bir ortam içerisinde (HDDler gibi)elektrik uygulandıktan sora dönmeye başlayan
yaklaşık 6 dk içerisinde maksimum devre ulaşan bir disk/disklerden ibaret.Vektörel bazdaki
değişikliklere anında ve kesin analog çıkış üreten cihazlardır.Temel kullanım yerleri uçakların
INS (Inertial Navigation System) sistemleridir ki adı oto pilot olarak bilinir.. Havacılıkta kullanılanlar
(hiç bir uçanda değişmez)Pitch Gyro, Yaw Gyro ve Roll Gyro'dur. Literatürde adı Gyroscope geçer.
Sanayi usulünde ise Gyro şeklinde yazılır ve Cayro şeklinde okunur. Merak eden arkadaşlar için:Link..
Kimine göre kralım kimine göre yalanım… Herkes rahatına baksın, ben adamına göre adamım..