arkadaşlar siemens s7-300 eğitim seti olarak ne alayım?

Başlatan fractal, 13 Şubat 2009, 11:38:05

fractal

s7 300 eğitim seti almayı düşünüyorum.piyasada en cok kullanılan.en iyisi  en uygunu nedir?yardımcı olursanız sevinirim...


teşekkürler..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

MURSEL

tam üstüne basdıgından al bütün fabrikalarda  kullanılmakta

fractal

peki cpu filan fark edermi adam bana s7 300 eğitim setimi ver diyeceğim
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

mucit07

sonuctta deney amacli aliyorsun bütcene  göre  hareket et   bence

fractal

650 euro +kdv buldum bitane.sanırım bunlar standart setler hepsinde  aynı işlemci ve ürünler var..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

mucit07

hocam prof plc  dedigin tekopic ede sor ancak amatör ugrasacam dersen logo almani oneririm

dombilik

S7 300 deney seti bence senin işini görmeyecek.
O sette sadece 8 kanal binary giriş ve 8 kanal binary çıkış var..Analog bir tane bile giriş yada çıkış yok..O deney setini alacağına bir şekilde STEP 7 nin yazılımını edinirsen orada sanal CPU ile her tür uygulama ve yazılımı yapabilirsin.Simulasyon imkanıda var.Sadece program yeterli..Yazık etme parana..
Deney seti kesinlikle seni açmayacak buna eminim..
Ama illa uygulamalı uğraşmak istiyorum dersen deney setini değil CPU,Binary ve Analog giriş kartından oluşan bir set yap kendine derim..
Yada farklı farklı markaları araştırabilirsin daha ucuz....
Bildiklerini kime miras bıraktın?kimseyemi? O zaman bildiklerinin ne önemi kalır. ******** /////////// ******** PROTON-ASM PROTEUS 7.4 SP3 EAGLE 5.40

microcozmoz

Tamamen katılıyorum , o kadar para vereceğine Step7 programını kur daha sonra Step7 simulasyon paketini kur hem dijital hem analog istediğin bilgiyi işleyebilirsin..
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

fractal

bu programın tam adı nedir ve nerden bulabilirim?bunu nasıl kullanacağım
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

microcozmoz

Step7 5.3 ana program ve S7 Plc sim 5.0 simulasyon modülü

Çok önceden bir siteden indirmiştim fakat hatırlamıyorum..
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

fractal

rapidden buldum linkletri indiriyorum.ama daha önce hiç kullanmadım bu programı bakalım yapabilcekmyim..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

microcozmoz

Takıldığın yerlerde yazarsan yardımcı olmaya çalışırım...Yeni dergimiz için bir makale hazırlamıştım esasında ama şu an dergi üzerinde çalışılıyor bu nedenle biraz sabredersen istediğin bilgilere ulaşabilirsin..
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

fractal

programı indirdim.kurdum şifre filan istemedi.şimdi ben nerde yazıcam programı?ilk dosyayı nerden açıçam.stl,lad..programin denen bişey var ordanmı?
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

microcozmoz

Step 7 programımız açıldığında karşımıza default olarak kolay bir biçimde proje oluşturmamızı sağlayan proje sihirbazı penceresi çıkacaktır. Bu sihirbaz aracılığı ile uygulamamıza ait proje dosyamızı adım adım oluşturacağız.



Bu ekranda bulunan bazı öğeleri açıklayalım ;
Display Wizard  on starting the SİMATİC MANAGER yazısının yanında bulunan kutucuğu aktif hale getirirsek Step7 programı her açılışında sihirbaz ekranı otomatik olarak açılacaktır aksi halde en son çalışmış olduğunuz proje ekranı ekrana gelecektir.
Preview butonunu kullanarak sihirbaz içinde şu ana kadar yapmış olduğumuz seçeneklere göre projemizin kök listesinin öngörünümünü görebiliriz.

Bir sonraki adıma geçmek için Next tuşuna tıklarız.
Bu adımda karşımıza çıkan pencere projemizde kullanacağımız CPU özelliklerini tanımlayacağımız CPU seçim ekranıdır.



CPU bölümünde projemize uygun olan CPU ‘nun seçimi yapılır. Bu alanda seçtiğimiz her CPU ‘nun özellikleri alt kısımda bulunan açıklama ekranında gösterilir.
CPU NAME kısmında projeniz için seçtiğiniz CPU ‘ya bir isim verebilirsiniz. Biz kullanacağımız
CPU'ya PİCPROJE ismi veriyoruz.
MPI Adress çok noktalı arabirim iletişim ağında seçtiğimiz CPU'nun ağ içindeki adres bilgisidir.  

Sihirbazımızın üçüncü ekranında projemizde bulunacak organizasyon bloklarını ( OB ) ekleme ve kullanılacak programlama dilinin seçimi yapılır.



Blocks  bölümünde projemize ekleyebileceğimiz organizasyon bloklarını seçeriz. Bu listede bulunan her OB'nin özelliği farklıdır. İlerleyen aşamalarda bu OB'lerin kullanımına değineceğiz.
Eğer herhangi bir OB hakkında bilgi almak istiyorsak OB'yi seçip Help on OB tuşuna basarız. Oluşturacağımız projemizde OB1 Döngü yürütme bloğunun olması yeterli olacaktır.

Projemize eklediğimiz OB'lerin programlama dillerinin seçimi Language for selected blocks bölümünden yapılır.
STL =  Komut Listesi ,  
LAD = Merdiven diyagram ,
FBD = Fonksiyon blok diyagramı ‘dır.

Sihirbazımıza ait son ekran , projemizi isimlendireceğimiz ekrandır.



Project Name kısmına PİCPROJE ismi verdik.
Existing projects  kısmında daha önce oluşturduğumuz projelerin isimleri görülür.

Bu ekranda bulunan Finish butonuna bastığımızda "Projeniz Oluşturuluyor..." yazısı ile birlikte bir işlem barı ekranda belirecektir.

Evet !! Şimdi karşımızda bulunan ekran Step 7 programına ait ana ekrandır.



Görmüş olduğumuz gibi proje sihirbazında girmiş olduğumuz değerler projemizin iskeletini oluşturmuş durumda. Bu ekranda sol tarafta ayrılmış olan kısım projemize ait olan ana klasörleri ağaç dizini şeklinde gösterilmesine yarar. Sağ tarafta bulunan kısım ise ağaç dizini içerisinde seçmiş olduğumuz öğeye bağlı olarak öğenin kapsadığı dosyaları gösterir.

Buradan sonra bir örnek uygulama yaparak karşımıza çıkan bazı özellikleri yeri geldiğinde anlatacağım.

Step 7 programında projemizin iskeletini oluşturmuş iken bu noktada bir hususu anlatmam gerekiyor;
Step 7 projenizi programda oluşturmadan önce projenize ait giriş , çıkışları , proje senaryosunu vb..gibi projenizin amacının ne olacağına ait bilgileri listelemeniz faydalı olacaktır. Çünkü şu anda pek bilmediğiniz bir editör programını bu ve buna benzer dökümanlar aracılığı ile kısa zamanda öğrenebilirsiniz fakat geniş kapsamlı bir projenin başlangıcında bir listeleme ve senaryo çalışması yapmazsaniz işin içinden çıkmanız zaman alacaktır.
Bizde bu anlattığımdan yola çıkarak projemizin iskeleti beklerken projemizin amacını ve giriş çıkışlarımızı listeleyelim;

Projemizin amacı : Bir motorun start aldıktan belli bir süre sonra durdurulması
Projemizde kullanılacak elemanlar ve sembol adresleri :

Sembol   Adres   Açıklama
Buton   I0.0   Motoru çalıştırma ve durdurma butonu
Timer   T1   Zamanlayıcı
Motor   Q0.0   Motor Çıkış

Gördüğünüz gibi sistemimiz için 1 adet giriş ve 1 adet çıkışa ihtiyacımız var. Şimdi iskeleti oluşturulmuş projemize uygun giriş – çıkış modülünü ekleyelim ve sembollerimiz oluşturalım.


Projemize ait donanım konfigürasyon sayfamıza ulaşmak için resimde görülen Hardware ikonuna çift tıklarız.


Esasında projemizin başında CPU muzu seçtiğimiz için yukarıda görülen ekrandan farklı bir ekran görünüşü karşımıza çıkar. Ama herkesin sıfırdan nasıl bir Rack oluşturulacağını görmesi iyi olur diye düşündüm.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde sağ kısımda bulunan alanda Siemens S7 sistemi içerisine ekleyebileceğiniz ürünlerin kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphane içerisinden motor sürücülerden , PC istasyonlarına kadar bir çok eleman bulunmaktadır.
Şimdi donanım elemanlarımızı üzerine yerleştirmek için bir RACK ( Ray ) oluşturalım.



Donanım oluşturma ekranında bulunan eleman kütüphanesinde resimde görüldüğü gibi RACK-300 dizininin içerisinde bulunan Rail  elemanı mouse sol tuşu ile ekranın sol üst kısmına sürükleyeceğiz ve bırakacağız.
Rail elemanını sol tarafa sürükleyip bıraktıktan sonra aşağıdaki resimde görüldüğü gibi sol tarafta bulunan iki kısımda Ray elemanının yapısı gözükecektir.



Şimdi Ray'ımıza projemiz için gereken modüllerin eklemesini yapacağız.
İlk önce projemizin ana elemanı olan CPU modülümüzü ekleyelim.


Kütüphanemizden CPU315-2DP modülümüzü seçip Ray elemanımızda yaptığımızı gibi sürükleyip Ray elemanımızın üzerindeki yerine bırakıyoruz.

Kütüphanede bulunan elemanlarımızı Ray ‘ımızın her Slot'una yerleştiremeyiz. Her modül'ün yerleşmesi gereken belli bir sıra vardır. Bu yüzden dikkat ettiyseniz CPU modülümüzü Ray elemanımızın üzerine doğru getirdiğimizde 2 numaralı Slot yeşil renk olacaktır. Yeşil renk bize modülün yerleştirilmesinin uygun olacağı Slot'u gösterir. Eğer biz başka bir Slot'a koymaya çalışırsak aşağıdaki gibi hata mesajı görürüz.



Siemens CPU'ların üzerinde giriş çıkış terminalleri bulunmaz bu yüzden bir adet giriş çıkış modülü eklememiz gerekiyor. Yine kütüphanemizden projemize uygun bir giriş-çıkış modülü seçiyoruz ve 4 numaralı Slot'a yerleştiriyoruz.

Projemizde 3 adet giriş ve 1 adet çıkış kullanacağımızdan SM323 DI8/DO8 x 24V tanımlı modülü kullanacağız.
Giriş çıkış modülümüzü Ray'ımızın 4.Slot'una yerleştireceğiz.

Giriş çıkış modülümüzüde ekledikten sonra sistemimizi besleyecek besleme modülünü ekleyeceğiz.

Projemiz için 5A lik bir güç kaynağı yeterli olacaktır. Besleme modülümüzü Ray'ımızın 1. Slot'una yerleştiriyoruz.

Projemizin Donanım kısmını hazırlamış bulunuyoruz. Bu konfigürasyonu kaydetmek için butonuna basarız. Kaydetme ve derleme işlemi yapılırken ekranda işlem sürecini gösteren bir dialog ekranı karşımıza çıkacaktır.
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

microcozmoz

Yukarıdaki mesajı moderatör arkadaşlar PLC konusu altına alırsa daha uygun olur bence..
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."