smps tasarımı için gerekenler

Başlatan erkan614, 25 Mart 2009, 12:43:48

KAZIMUGUR

Yöneticilerin dikkatine !!!

Başlığı açmak için tıkladığımda :


Logan

alone_lover, şemasını verdiğin devreyi bende kurdum. Fakat her seferinde BYW29 diyodu yandı. Trafodan şüpheleniyorum geriye başka seçenek kalmıyor.
İmza.

ground

⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

SiVRiSiNEK

Alıntı yapılan: "xenix"Yapabilirsin, istersen 3-5 kV üreten bir kaynak bile yaparsın. Control pini 5V civarı olacak şekilde duty cycle ayarlıyor, istediğin sekonder sargı sayısını kullanarak istediğin gerilimi üretebilirsin.

peki iki çıkışlı smps yapmak istesem 0-5-24V olacak şekilde ve 24V max 250mA yani 6W hangi nüveyi kullanmalıyım (bilmemekle birlikte) nette araştırırken şu dökümanı buldum

http://www.disoncores.com/Pic_Img/EE.pdf

buradaki EE16 ile istediğim gücü elde edebilirmiyim? edersemde türkiyede bulabilirmiyim?

birde bu trafoların sargıları nasıl hesaplanıyor? sipir sayısı tel çapı?

xenix

Kolay bir hesaplama yöntemi yok hocam, bir sürü parametre bir biri üzerinde etkili. Örneğin, flyback trafosunun indüktansını azaltırsak trafonun boyutları da azalır, smps yine çalışır, ama bu sefer de kondansatörler üzerindeki akım artar.

Manyetik hesaplar yaparak nüve tasarlamak için konuya iyi hakim olmak lazım, hemen öğrenilecek gibi değil, uzun vadeli bir süreç.

Simulasyon yapmak en uygun boyutları bulmak için pratik bir yöntemdir. Simulasyon karışık geliyorsa nüve üreticilerinin hazırladığı nüve seçici progragramları kullanmanızı tavsiye ederim.

azimli

trafoyu tam kapalı hava aralıksız troid tipli güç trafosu yapımına uygun 3C90-N87-N27 metaryelli olarak H köprü bir devre ile sürerek 20-25KHz. frekanslarda sürülecek şekilde oluştursanız olmazmı?

forward,flayback, pussh-pull veya diğer sürüm yöntemlerini ve farklı nüveleri bilmiyorumda yukarıdaki özelliklerde bir devre ile biz bir ara uğraştık şu aralar imkansızlıktan ve bu iş koluna ait bir çalışma elimizde olmadığından çalışmalarımızı askıya aldık uygun zamanı ve fırsatı gözlemliyoruz.

SiVRiSiNEK

bir tane smps trafosu parçaladım (küçük güçlü bir cihazdan çıkarmıştım 2-3cm boyunda) ve içinden aşağıdaki teller çıktı
sol taraftaki primerden söktüm sanırım (100 spir) bildiğimiz emaye kaplı tel 0.2mm çap

yalnız sağ taraftaki nasıl bir teldir anlamadım yine 0.2mm çapında fakat üzerinde emayeden daha sağlam bir yalıtkan var zil teli gibi birşey sanki plastik kaplı ve üzerindeki yalıtkan yankeski ile filan sıyrılmıyor

ayrıca trafonun en alttaki emaye kaplı tel ile sarılmış sargısı çok muntazam düzgün sarılmış spirler yanyana, fakat diğer sargı üstte olan sanki gelişigüzel sarılmış gibiydi.

birde bildiğimiz saç trafolarda primer ve sekonder sargılarının çapları genelde farklı olur bunda ise aynı neden?
 

aslan_korhan

Fero Trafolara kalın tel zor sarılır ve aradaki boşluklar fazla olduğundan pek verimli olmaz. 1 adet 1mm tel yerine 5 adet 0.2mm paralel tel sarmak daha uygun oluyor.

SMPS tasarım biraz dert. Ferro trafonun nüvesinin enerji verdiğimde paramparça olduğunu bile hatırlıyorum. Fakat 2.5mm x 2.5mm 'luk bir nüveden yaklaşık 50Watt güç almaya çalıştığımdan oldu sanırım...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

SiVRiSiNEK

aşağıdaki devrede C5 kondansatörünün voltajı ne olmalıdır ve 5V çıkıştaki L1 (bead) nasıl birşeydir?


SiVRiSiNEK

üstteki mesajımdaki sağdaki telin ne olduğunu öğrendim, üç kat izoleli bir telmiş bunun için izole problemi olmadan gelişigüzel bile sarılabiliyor

http://www.furukawa.co.jp/makisen/eng/product/texe_feature.htm

şimdi smps ile ilgili araştırmalarımda örnek bir dizaynda şu ifadeye rastladım

Alıntı YapCore: EE16, NC-2H or equivalent, gapped for 126 nH/T2

gapped ... kısmını anlamadım

dhan000

gapped boşluk iki nüvenin birleşim yerinde bıakılan boşluk...nüve  doyuma daha geç gitsin diye bırakılan boşluk...

SiVRiSiNEK

anlamadım derken şöyle anlamadım, boşluk olduğunu tabiki anladımda bu boşluğu nasıl hesaplayacağız onu anlamadım, 126nH/T² demiş şimdi boşluğu kaç mm yapacağız? 0.001? 0.1? 0.5?

dhan000

yanlış anlamışım kusura bakmayın smps tasarımı ile ugraşırken gap  nedir bilmemeniz mümkün görünmüyor... bende bir miktar ugraştım hala ugraşıyor gibiyim ama bu hesaplamalar adama çile çektiriyor...

126nH/t2 degeri sizin gap boşlugunu hesaplamanız için verilmiş olan ee16 çekirdegin manyetizm degeri olması lazım...tabi yanlışta olabilir ...
kolay gelsin...

SiVRiSiNEK

şu anda tam anlamıyla uğraşamıyorum smps işiyle ama afedersiniz bayaa kıllı bir işmiş, TOPswich ile yapılmış bir smpsnin trafosunu parçaladım spir sayılarını tel kesitini filan aldım aynı spirlerde başka bir trafo sardım hava boşluğu bırakmadım verim alamadım, nüveler arasına bir dosya kağıdı parçası koydum, yine verim yok :)
demekki deneme yanılma ile olmuyor deyip şimdilik bıraktım