chopper nedir

Başlatan adil1024, 08 Nisan 2009, 23:03:07

adil1024

arkadaşlar elektonik açıdan chopper ne demektir bilen varsa utfen yardım etsin

Tagli

Tam ne olduğunu bilmemekle beraber L297 datasheet'inden az buçuk anladığım kadarıyla bir çeşit şarta bağlı anahtarlama düzeneği. L297'deki chopper, sens bacaklarından okuduğu voltaj değerine göre (ve bunu da bir referans voltajıyla karşılaştırarak) motorun fazla akım çekip çekmediğini anlıyor ve ona göre devreyi kesiyor. Kestiği zaman tabi akım değeri bir anda düşüyor, bu sefer elektriği tekrar veriyor. Bunu çok hızlı bir şekilde yapıyor tabi.

Kusra bakma, konuyu tam bilmediğim için pek anlatamadım, hatta belki de anlattıklarım tamamen yanlıştır. Ustalar konuya açıklık getirirlerse ben de sevinirim.
Gökçe Tağlıoğlu

ferdem

Chopper denilince benim aklıma ilk "AC Chopper" geliyor. Bildiğimiz "dimmer" devresi.
AC Chopper için bir tanım yapmamız gerekirse:
AC bir kaynağın yükle bağlantısını belirli yerlerde kesip belirli yerlerde açarak güç aktarımını kontrol etmemizi sağlayan devre.

"DC-DC converter"lara da "dc chopper" deniyor.(Buck, boost, buck-boost converter)
DC Chopper için:
DC bir kaynaktan anahtarlama ve süzme işlemleri yardımıyla başka bir DC değerde kaynak elde etmemizi sağlayan devre.

İyi çalışmalar.

ete

Chopper kelimesinin anlam karşılığı "Kıymak" yani bildiğimiz kıyma yapmak gibi bir işlem.  Elektronikte çok fazla kullanılan bir terimdir ve elektronikle alakasıda bazı analaog sinyallerin digital usul ile elde edilmesini sağlayan yöntem olarak ortaya koyulabilir.
Elinizde bir kare dalga osilatörü olduğunu varsayın ama çıkış sinyalinizi  sinüs işareti şeklinde istiyorsunuz işte kıyıcı burada imdadınıza yetişiyor.
Bir sünüs işareti üzerine bindirilmiş 1000 Hzlik bir kare dalga sinyali hayal edin. Kıyılmış sinyal budur.

Yada bir lambanın parlaklığını  AC gerilim altında kontrol etmek istiyorsunuz. İşte burada şebeke voltajını kıyarak lambaya istediği kadar voltaj yollarsanzı parlaklık kontrol edilmiş olur.  Bu olaya Chopping deniliyor.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com