automotion studio ile pc bağlantısı

Başlatan ibo_pazarkaya, 11 Mayıs 2009, 10:06:09

ibo_pazarkaya

benim sorum şu olacak. pnömatik veya hidrolik motorların hızları vs pc ile kontrol etmek istiyorum veya pic ile bu işlemi nasıl yapabilirim. automotion kütüphanesinde seri veya paralel port için bir sembol bulamadım. proteus ile automotionu birleştirebilirmiyim.

şimdiden teşekkürler
isteyen başarır.

nurican

hidrolik ve pnomatik motorların hız ve güçleri, basınç ve debi ayarlarıyla kontrol edilir. basınç ve debiyi elektronik komponentlerle konrol etmek henüz mümkün değil, ileride olacakmı dersen bende merakla beklemekteyim :) basınç ve debi ayarı yapabilen hidrolik elemanlar, manyetik bir bobin ve bu bobinin indüklediği manyetik akım şiddettini kontrol eden bir devreden oluşur. akım şiddetini kontol etmenin nedeni basıncı ayarlayan mile gerektiği kadar hareket vermektir. daha gelişmiş modelleri kendi bünyesinde bir servo kontrol sistemi bulundurur. hidrolik ve pnomatikte basınç ve debiyi kontrol edebilen elemanlar komplike ve özel parçalardır. bu yüzden proteus ve automation studio gibi programların kütüphanelerinde olmayabilir.

bu linkte bir elekronik basınç regülatörünün pdf kataloğu var istersen incele.
https://xdki.festo.com/xdki/data/doc_enus/PDF/US/MS6-LRE_ENUS.PDF

eğer tuzlu gelirse :) kademeli basınç ayar yöntemini kullanabilirsin. aşağıdaki resimde gördüğünüz festonun 1X16x2 lojik valf kontrol merkezidir. bu valf tek merkezden 16 ayrı pnomatik birimi çift yönlü olarak kontrol edebilme özelliğine sahiptir. basınç ve debi ayarı yapamaz. sadece yol verir. şimdi bununla basınç ayarının nasıl yapılacağını anlatayım. 16 adet çıkışa sahip olduğumuz için 16 kademeli hız ayarı yapabiliriz. yada 8 kademeli olarak iki ayrı birime hız ayarı yaparız. çıkışlara bağlayacağımız flow control denen minyatür regülatörleri 1 den 16 ya kadar artarak giden debi yada basınçlara ayarlarız ve 16 adet çıkışı paralel olarak kontrol etmek istediğimiz birime yani piston yada motora bağlarız. hangi basınçta çalışmak istiyor isek o basınca ayarladığımız valfi yada ona kadar olan valfleri açarak hız kontrolü yaparız. bu yöntem kademeli ayar yapacağı için elektronik regülatör kadar hassas değildir. ayrıca elektronik regulatördende daha pahalıya bile gelebilir. fakat ben ucuz olması için tanesi 15 tl olan uzakdoğu malı minyatür valfleri 6 - 7 adet yanyana bağlayarak yapıyorum ve çok iyi sonuç alıyorum ama bu durum yapılacak olan işin hassasiyetine göre tercih edilmelidir. ayrıca festonun kaliteside tartışılmaz ;)

Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluşuyorsa orada güneş batıyor demektir.....

ibo_pazarkaya

hocam bilgiler için sağol. işime çok yaradı.
isteyen başarır.