resimlerdeki eleman nedir ?

Başlatan tayyar, 20 Mayıs 2009, 08:08:03

tayyar

Zamanında bir yerden söküp bir kenara koyduğum bir eleman. Sıcaklık algılamada kullanıldıgı belli ancak marka model nuamrası vb bir bilgi yok üzerinde


önden ve arakdan fotoğraflarını çektim. ancak dediğim gibi açıklayıcı bir bilgi yok üzerinde. gri taşa benzer kısım bir makarona sarılı halde metalik hazneye oturtulmuştu. Makaronu keserek çıkarttım. yandaki bc327 transistörü boyutlar hakkında bilgi vermesi açısından.
tanıyan bilen gören varmıdır ceba ?
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

ete

PT100 e benziyor, PT serisinden birisi olabilir. 0 derecede omajı 100 ohm dur. Yada 0 derecede omajına bakarsan net bir değer ise 100 - 1000 gibi PT serisinden bir sıcaklık algılama elemanıdır. Daha çok bunlara beziyor. Ayrıca termistör de olabilir. Direnci ölçülerek anlaşılabilir.
Once ortam sıcaklığında ölç küçük değerli ise buzdolabına yerleştir soğusun sonra yeniden ölç anlarsın.
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

bkrtncr

iki ucu arasinda bir direnç gosteriyorsa, sanki termistor gibi duruyor.

eger bir deger gorunmuyorsa, mini bir termik tir belkide...

(sadece bu tahminleri yuruttum, bildigimden değil yani :))
Bildigini paylaşan, ALİM'dir...

timpati

bir çok transistör de sıcaklık algılamada kullanıyor. bunların baz emetör jonksiyonu, santigrad derece başına yaklaşık -2.2mV gerilim oluşturduğu biliniyor. ben de zamanında bir öğrenci için (ucuz yollu) transistör sensörlü ve 7107'li bir termometre yapmıştım.

elemanın kaç bacaklı (resimden tam anlaşılmıyor, 3. bacağı kesilmiş olabilir) olduğuna bakarak ve pasif ölçüm yapılarak da transistör-diyot tarzı bir eleman olup olmadığı anlaşılabilir.

"component tester" özelliği olan bir osiloskopla elemanın iletim grafikleri ekranda görünebilir. yatık bir doğru ise direnç, üstel/logaritmik bir eğri görünüyorsa diyot/transistör benzeri bir yarıiletkendir.

ne olduğu (ısı karşısında nasıl davrandığı) anlaşıldıktan sonra uygun bir devrede kullanılabilir. bunun için de en geçerli yöntem, seri bir dirençle sabit akım yoluna konmuş elemanın üzerindeki gerilim değişimlerine bakmaktır. elinizde PT100 için sıcaklık/direnç tabloları varsa, ölçümden sonra küçük bir hesaplamayla en azından PT100 olup olmadığını da anlayabilirsiniz.

örnek uygulama şemalarından birini deneyip anlayın.
why mr. anderson, why ?

tayyar

Derin dndurucuda buzların arasına yerleştirdim yaklaşık 20 dk bekledikten sonra ölçüm yaptım direnci 45 ohm olarak gözüküyordu(0.2-0.5 arası değişimler mevcuttu) sonra çakmakla vurkaç yaparak ısıttım birzcık direnci yavaş yavaş 2M nin üstüne cıktı o noktada ölçü aletim çaresiz kaldı :)


Birde birşey farkettim ölçü aletim 2M-200K-20K-2K-200 ohm olarak kademelendirilmiş. 0 derecedeki direnci ölçmek için 200 ohmluk kademeye getirip fotograftaki elemana bagladım, ölçü aleti bataryasının düşük olduguna dair uyarı verdi. ancak diger kademelerde bu uyarıyı vermiyor ?
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

timpati

PT100 olamaz (0 derecede 100 ohm, 25 derecede 109 ohm civarı olacaktı). bu arada, ölçü aletinin pili bitiyor galiba, yanlış ölçümlerle boğuşmamak için bir an önce değiştirsen (yenilesen) iyi olur.
why mr. anderson, why ?

tayyar

sadece 200 ohmluk kademede pil bitiyor uyarısı vermesi normalmi ? diger kademelerde direnç yada voltaj ölçerken uyarı vermiyor ?
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

OG

Ölçü aleti kademesi düştükçe direnç üzerinden geçen akımı arttıracaktır, pil zayıf ise akım gereken bu kademede kendini belli edecektir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.