3 farklı şekil-forma sahip gerilimin kıyaslanması nasıl

Başlatan azimli, 05 Eylül 2009, 13:11:47

azimli

Aynı voltaj değerlerine sahip 3 ayrı birbirinden şekilce farklı AC gerilim var.Bunlar;

1.gerilim; 50Hz. sinüs eğrisi dalga formlu AC bir gerilim.
2.gerilim; 25kHz. sinüs eğrisi dalga formlu AC bir gerilim.
3.gerilim; 25kHz. kare dalga eğrili-formlu AC bir gerilim.

Bu gerilimlerin aynı özellikteki omik (direnç) bir yük üzerindeki etkileri ayrı ayrı denenerek değerlendirildiğinde nasıl bir sonuç ortaya çıkar.

Belki üçüncü gerilim biraz farklı bir katagoride olabilir ama ilk iki gerilim tamamen aynı özelliklere sahip yalnızca aralarındaki frekansda 500 kat bir fark var bu iki gerilim yükte bıraktıkları etki belki daha rahat  kıyaslanabilir herhalde.Sonuç nasıl çıkar?

xenix

Aynı voltaj derken, neleri aynı? RMS değerleri mi? Tepe değerlerimi? Bu aralar invertörlerle uğraşıyorsunuz, o yüzden tepe gerilimlerinin aynı olduğunu varsayıyorum :)

Direncin üzerinde harcanan güc Vrms²/R olduğundan 1. ve 2. seçenekte aynı güç harcanır dirençte.

Tepe değerleri aynı olan kara dalganın RMS gerilimi, sinüs dalgadan kök2 kat daha fazladır. Dolayısı ile 3. seçenekte direnç üzerinde 2 kat fazla güç harcanır.

Eğer direncin endüktansı var ise, 2. seçenekte 1. seçeneğe göre empedans yüksek olur, akım azalır, güç de azalır.

azimli

olayı şöyle izah edeyim;

bizim son olarak sizinde yardımcı olduğunuz ferrit nüveli bir trafomuz vardı.
bu trafonun çıkışı(sekonderi) 2 uçlu ve bu uçlardaki gerilimin formu kare dalga şeklinde bu dalganın voltajının da herhangibir değerde olduğunu düşünün.
yalnızca bu trafonun çıkışındaki gerilimin frekansı değişmiş olsa yükte nasıl bir etki bırakırlar.

tepeden tepeye ve tepeden 0V. ye aynı voltaja sahip iki gerilim arasındaki tek fark frekanslarıdır örneğin biri 10kHz. dir diğeri 50kHz. dir.
bunlar saf omik aynı dirence sahip bir yük üzerinde nasıl etki bırakırlar.

kılasik ohm kanunumu burda yalnızca geçerli olan hani motor olsa frekans devre etki ediyor ama saf omik yükte etki hiçmi yok.
aslında burda yükde metal iki parça ama dirençleri azda olsa var
işin direnç kısmını iletken iki demir parçası olarak düşünebiliriz.

bunu sormamdaki gaye trafonun sarılmasında frekans kablo sipir bakır ağırlık yer hacim ilişkileri arasından bir sonuç çıkartıp trafonun sarılmasındaki uygun kriterlere ulaşmak.

xenix

Ferit trafo tasarlamak için;

•Melzemeler iyi tanınmalı, hangisi hangi frekansta uygun?
•Tur sayıları hesaplanmalı,
•Nüve alanı doğru seçilmeli, az olursa manyetik alan artar, doyuma girer,
•Tel kalınlığı seçilmeli, bu arada "skin effect" dikkate alınmalı, tek tel yerine paralel ince teller kullanmak gerekebilir.

Bu sayfada skin effect de dikkate alınarak tasarım yapan program var:
http://www.bcae1.com/trnsfrmr.htm

azimli

tarafonun gerekli elektriksel kriterlerini verip trafoyu başlangıç için hazır sardırmak istiyoruz.trafoyu saran firma bize birtakım sorular soruyor ve aldığı cevaplara göre trafoyu sarıyor.frekansın belirli bir değerinden sonra deri olayından dolayı birbirinden yalıtılmış çok damarlı kablo kullanıldığını falan konuşmuştuk geçmişte imalatçıyla.

bizim amacımız trafonun çıkış frekansının omik yüklerdeki etkilerini bilmek aslında biz trafo çıkışını yüksek amperden dolayı doğrultamıyoruz mecburen ac gerilimli yüksek frekanslı çıkışlı haliyle trafoyu kullanmamız gerekiyor.yüksek frekansın daha alçak frekansa göre dc ye daha yakın bir hali olabilirmi dirençli omik malzemede bu gerilimi kullanırken bu özelliği farklı olabilirmi onu öğrenmek istiyoruz.hem bu doneler trafonun sarılmasında önem arzediyor bizim için.

bizim öğrenmek istediğimiz aşağıdaki çıkış özelliğine sahip iki farklı trafo yük üzerinde nasıl bir etkide bulunur.onu öğrenmek istiyoruz.bunu trafocu bilmiyor.hazır donelerle epcos ve ferroxcube marka nüvelere trafoyu sarıp yalıtıp laklayıp veriyor.ayrıca girişde çıkışda iki uçlu olduğunda trafoyu rahat hesaplayıp rahat sarıyorlar.

siz anladınız ama ben anlatmak istediğimi tam anlatamamış olabilirim umarım bu çizim olayı anlatmamda daha etkili olur.



burda yükün direnci sabit gerilimde sabit akımda sabit oluyor ohm kanununa göre ama frekans farklı devre dc değilki etki aynı olsun yanlışmı düşünüyorum burda fiziksel olaylar devreye girmezmi?

çizimde frekansları bir birinin 4 katı olacak şekilde çizdim siz daha fazla olduğunu düşünedebilirsiniz. aralarında