anahtarlamalı gerilm kaynağıyla akım sınırlama

Başlatan zenze, 15 Ekim 2009, 17:30:11

zenze

akım sınırlama için kullandığım ;LM317 ve  bir dirençten oluşan klasik devre. Yalnız bu devrede ısınmada sıkıntı yaratmaya başladı. Bu basitlikte akım sınırlama için kullanabileceğimiz anahtarlamalı çalışan entegre varmı. lm2575 gibi ic lere baktım yalnız onlarada bu şekilde bir akım sınırlama görmedim. ihtiyacım olan malzemenin çalışma gerilimi  12 v civarı ve 1 a lik bir akım sınırlaması yapması lazım.Teşekkür ederim

xenix

LM317 deki kadar basit olmaz ama yapabilirsin.

Anahtarlamalı güç kaynağının çıkışı yükün + sına gitsin. Yükün - si küçük değerli bir direnç üzerinden (0,1ohm) gnd ye bağlansın.

Direncin üzerindeki gerilimi opamp ile kuvvetlendirip anahtarlalı güç kaynağı entegresinin geribeslemesine ver. Bu kadar.

LM2575 + 0,1 ohm şönt direnci + 50 ye çarpan opamp örneğini düşünelim. Akım 1A olduğunda direnç üzerinde 0,1V kalır. Opamp bunu 50 ile çarpar, opampın çıkışı 5V olur. Geri besleme 5V olduğu için SMPS bu çıkış akımında çalışmaya devam eder.

Geribesleme gerilimi 1V olan SMPS ile 1 ohm şönt direnci kullanırsan direnç gerilimini doğrudan geri beslemeye verirsin, opampa gerek kalmaz. Sadece 1W kayıp olur. Zaten LM317 nin geri besleme gerilimi 1,25V. 1A akımda 1,25W kaybın oluyordu, değişen birşey olmaz.

zenze

teşekkürler xenix söylediğini düşünmüştüm yalnız devre lm317 nin basitliğinden çok uzaklaştığı için vaz geçmiştim.Bu işi yapabilecek bulunabilir ic yada basit devre arayışına girdim. Bazı komponetlere baktım fakat işimi görecek birşey bulamadım. Şimdide smps tarzı şarj cihazlarını incelemeye çalışıyorum neticede onlarda akım sınırlaması var.

hasangurlek

LM317 yerine çektiğiniz akımın büyüklüğüne göre veya ısıyı azaltmak için LM350 (3A) veya LM338 (5A) kullanabilirsiniz. Giriş/Çıkış voltaj farkını 10 voltun altında tutabilirseniz ısınma hiç olmaz. Bu mümkün değilse ısıyı paylaştırmak için linear girişine çektiğiniz akımı karşılayacak watta bir direnç kullanabilirsiniz.
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!

xenix

Bahsettiğim yapının şemasını da vereyim tam olsun. Bu SMPS ledlere sabit akım veriyor.


Daha güçlü bir lineer güç kaynağı kullanmak ısıyı değiştirmeyecektir. 10W civarı kayıp olduğundan yine aynı ısınacak (ısı=güç×zaman). Bunu yapmaktansa sıcaklığı düşürmek için LM317 ye soğutucu takabilir.

SMPS dedin mi zaten kontrol entegresi, transistör, diyot, indüktans ve kondansatör kullanmak zorundasın. Sadece bir adet şönt direnci ekleyerek sabit akım kaynağı yapabiliyoruz. Bence vazgeçmeyin, deneyin bu yapıyı.

cdurakbasi

MC34063 de akım sınırlama direnci uygulamaları olması lazımdı...

hasangurlek



LM317 yerine 350 veya 138 kullanılması giriş çıkış voltaj farkının çıkış gücüne etkisi nedeniyle gerekli olabilir. Giriş çıkış farkı 15 volt üzerindeyse LM317 den 1 amper çekmek imkansızdır.

Giriş çıkış farkı 30 volt hesaplanmış iken LM317 çıkışına 1 amperlik bir yük bağlanırsa ısı hesapları nasıl yapılır ? Regulatör üzerinde harcanan kayıp güç hesaplarını bu durumda kullanabilirmiyiz ?

Mesela giriş çıkış farkı datashettteki gibi 40 volt olsun, bu durumda çıkış gücü K,T,S kılıflar için 0.4 amper (0.15 min değer) olarak gösterilmiş, biz 1 amper yükü çıkışa bağlarsak ne ile karşılaşırız ? Bunu gerçekten öğrenmek isterim.

Birde 10watt kayıp gücü nasıl hesapladınız ? Giriş voltajı 22 volt, çıkış voltajı 12 volt, çıkış gücü 1 amper olarakmı ?
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!

xenix

@hasangurlek, zenze nin ilk kullandığı devre bu:
Alıntı YapLM317 ve bir dirençten oluşan klasik devre


Akımı 1A e limitlemesi için 1,25ohm kullanması gerekir.

LM317 üzerindeki en büyük kayıp  0V yük geriliminde olur.

Bu durumda 12V giriş geriliminin 1,25V u direnç üzerinde, 10,75V u LM317 de kalır, 10,75W kayıp yapar.