Bobinin saturasyon (doyum) akımını tespit etmek?

Başlatan SiVRiSiNEK, 09 Kasım 2009, 17:44:23

SiVRiSiNEK



elimde yukarıdaki gibi bir bobin var markası modeli yok, veya kendi sardığım bir bobin

bu bobinin doyuma ulaştığı akımı nasıl buluruz?

edit: nüve özelliklerini bilmiyoruz

xenix

RLC metre veya osiloskop var mı? Ona göre çözüm önereceğim.

azimli

RLC metreli çözümü öğrenmeyi bende isterim.

SiVRiSiNEK


xenix

•LCR metre ile ölçmek için:

Bobine seri direnç bağla, DC gerilim uygula. LCR metreyi seri bir kondansatör üzerinden bobine bağla. Seri kondansatör kullanmamızın sebebi bobindeki dc gerilimin LCR metre ölçüm sonucunu etkilememesi. DC gerilimi (dolayısı ile akımı) artırarak ölçülen indüktansı takip et, indüktansın ani düşmeye başladığı akım doyum akımıdır.

LCR metre ile diğer bir yöntem ise test sargısı sarmak . Bu sargıların üzerine 10 tur test sargısı sar. Test sargısını LCR metreye bağla, seri kondansatör bağlamaya gerek yok artık. Bobinin kendi sargılarına uyguladığın DC akım artarken test sargısı indüktansının ani düşmeye başladığı yer doyum noktasıdır.

•Osiloskop ile bulmak için de BH curve çizmek için kullanılan devreyi kullanabilirsin.



Transformatör yerine bobini bağla. Sinyal jeneratörü yerine 50hz yeteri akımda bir trafonun sekonder çıkış gerilimini kullanabilirsin.  XY modunda çizdirdiğin zaman, düşük akımlarda, ekranda eğimli bir çizgi görünecek. Akımı artırdıkca (direnci düşürdükçe) doyum noktasında bu çizgi şu hale gelecek:



SiVRiSiNEK



LCR metre metodu ile ölçtüm soldaki yanlış ölçmediysem 1.5A civarı doyuma girdi sağdaki yeşil ise 0.5A civarı

33V->5V mesajımdaki problemde açıklığa kavuştu sanırsam yeşil bobin kullandığım LM2576 devresinde 600-800mA çektiğimde regülatör ısınıyordu.

uygun bir zamanda osiloskop devresinide yapıp kutulamak lazım :)


çok teşekkürler @xenix

edit: skoplu devrede akımı skopun X kanalına düşen gerilimi R2 direncine bölerek hesaplayacağız değilmi?

xenix

Test sargısı yöntemini denemişiniz, güzel olmuş :)

R2 direnci üzerindeki gerilimi dirence bölerseniz bobin akımı çıkar. Akım ile H, Voltajın integrali ile de B orantılıdır. R1 ve C1 voltajın integralini alarak manyetik alanla doğru orantılı bir sinyal üretiyor. Böylece BH eğrisini çizmiş oluyoruz.

BH test devresinin avantajı nüve kaybı hakkında bilgi vermesidir. Hedeflenen çalışma frekansında sinüs gerilim verildiğinde BH eğrisinin içinde kalan alan ne kadar büyükse (histeresis fazla) nüve kaybı o kadar fazladır. Nüve kaybı azaldıkça  BH eğrisi incelmeye başlar.