pic im neden kitlenmiyor

Başlatan vebsel, 10 Aralık 2009, 01:27:17

707yunus

Alıntı yapılan: "z"
Eger 5v a kadar dolu kondansatore 12v uygulanirsa ne ciddilikte akim cekecektir?



Alıntı yapılan: "707yunus"
kapasite 5 volta kadar dolduysa o haliyle 12 V uygulanırsa ciddi bir akım çekeceğini hiç sanmıyorum.Ama boş ise 12 V uygulanırsa ciddi bir akım çekecektir dolana dek..

Kapasite tam dolduysa ani bir 12 voltluk pals kapasite voltajının üzerine bindiğinden bahsediyorum. Allegro hocamın dediği şekilde mevcut kapasite voltajı 5V olduğu durumdan bahsettim.Diyorum ki 5V lik kapasite 5V ye kadar  dolu ise 12V uygulanırsa akım çekeceğini zannetmiyorum.Çünkü kapasite doyumdadır.

Alıntı yapılan: "z"
Bos bir kondansatore V voltaji uygulamakla, V voltajina dolu kondansatore 2V voltaji uygulamak arasindaki farki gosterebilirmisin?

Bu soru için devre başta ciddi bir akım çeker kapasite üzerindeki voltaj V ye eşit olduğunda akım neredeyse durur.2V içinde 2v ye ulaştığında akım neredeyse durur.Ama ikincisinde kapasite voltajı V ise ve kapasite Vye kadar dolu ise ani bir 2V uygulanırsa akım çekmeyecektir..


(Yanıldığım bir yer varsa düzeltiniz)

z

Olayi en basit haliye ele almak icin besleme hattinin 0 dan farkli ve kucuk omik direnci ornegin 1mili ohm oldugunu varsayalim.

Kapasite degerimizde atiyorum 0.1 nF olsun.

Kondansator bos ise bu duzenege  5v uyguladigimizda I=(V/R)e^(-t/RC) bagintisi geregi akim cekilir.

Degerleri yerine koyarsan

t=0 aninda akim 5000 Amper olur. Gercekten ciddi bir akim cekiliyor.

Peki kapasitorumuz 5V da iken 10 volt uygulasak ne ciddilikte akim cekilirdi.

Bunu da soyle yapalim. Bu duzenekte gene kapasitorumuz bos olsun ve 10v uygulayalim. Kapasitor gerilimi 5V oldugu andan itibaren neler oluyor ona bakalim.

Kapasitor uclarindaki gerilim de Vc=(V/R)(1-e^(-t/RC)) olduguna gore

10V uygulandiginda kondansatorun 5v degerine sarj olmasi icin gecen sure

5=10(1-e^(-t/0.001*0.1exp-9)) dan

t=6.93 exp -14 sn

Bu esnada kondansatorumuz 5v a dolu ve sisteme 10v veriliyor.
Bu asamadan itibaren;

Kondansator ne kadar ciddi akim ceker onu hesaplayalim.

I=(V/R)e^(-t/RC) bagintisinda

V=10v t=6.93exp-14 yazarsak

I=(10/0.001)e^-(6.93exp-14/ (0.001*0.1exp-9))

I=5000A

Yani bos kondansatore 5 volt verdigimizde kondansator ciddi bir akim cekiyorsa;

5volta dolu kondansatore 10v verdigimizde de ayni ciddilikte akim cekiyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Maxim

peki ben birşey sorayım size ,

picin beslemesinin ne kadar temiz olması istenir? ne kadarın üzeri problem çıkarabilir ?
pille besleyip ip gibi olmasını tabiki hepimiz isteriz ,
hiç dalgalanma , ripple ,parazit olmasın ,

ama sizce limit nedir ?
scobu aldık taktık 5 volt beslemeye,
haliyle bir parazit vardır muhakkak beslemede ,
kaç mv dalgalanmanın üzeri sizce sıkıntı yaratır ?

azimli

kullandığınız pic mikronun kataloğunda elektriksel karakteristikler kısmında yazıyordur muhakkak.

benimkilerde yazıyor.

serilere göre değişim gösterebiliyor.

ama öyle sanıldığı kadar kesin dc pil-akü gibi besleme istemiyorlar.

Klein

Bu sorunun çok keskin bir cevabının olduğunu sanmıyorum. Eğer analog giriş veya çıkış kullanmayacaksanız , besleme voltajınızdaki dalgalanma, power fail reset sınırına inmedikçe veya  kulandığınız işlemcinin ve çevre birimlerin en yüksek voltajına çıkmadığı sürece bir sorun yaratacağını sanmam. Ama dalgalanmanın yanında  anlık binen gürültülerin durumu biraz daha farklı. Örneğin TPIC6B595 ile  role sürüyorsunuz. Diyelim ki Tpic'in  resetlenmesi için 1uS lik br darbe geekiyor.  Siz Tpic'in  sizin kontrolünüz dışında resetlenmesini istemiyorsunuz. Eğer  Tpic'in reset hattına binen parazit  1uS süreyi aşıyorsa bu sorun olacaktır. Ama aşmıyorsa  parazit bir sıkıntıya neden olmayacaktır.
Buradan şu sonucu çıkarabiliriz:
Bir elektronik devre için genel bir filtre yoktur.  Devremizde çok çeşitli çevre birimler olduğunu düşünelim. Bunalradan birisi 1-100Khz bandındaki gürültüden etkileniyor. Bu durumda devrenin geneline değil , sadece o birimin bağlantılarına bu frekasları bastracak filtre yapmamız gerekir. Aynı şekilde başka bir birim 100-200MHz bandından etkileniyor. Bu durumda o birim için , o frakanslarıbastıracak filtre koymalıyız.
Bilmeyen arkadaşlar için emc bağışıklık testinden biraz bahsedeyim:
Emc bağışıklık testinde , devreniz yansımasız bir odaya konur. devrenizin tam karşısına 2-3 metre uzağına kocaman bir yönlü antan yerleştirilir. Antenin yönü sizin devrenize bakar.  Daha sonra  bir sinyal jeneraörü ile bu antene  10V/m yayın yapacak şekilde ( bu değer cihazın dahil olduğu standarda göre değişir)   çok küçük frekanslardan başlayıp 1-1.3GHz e kadar giden ( bu aralık da standarta göre değişir) sinyal basılır.  oda içerisindeki kameraüzerinden devrenizin davranışı gözlenir.
Bu frekans aralığında  devreniz tümden dağılmayabilir. bir bölgede ADC sapıtırken diğer bölgede  RTC'niz , başka bir frekans bölgesinde MCU'nuz etkilenebilir.  Size düşen ise; bu frekansları ve etkilenen bölgeleri kaydedip  ona göre  ilgili devreye gerekli filtreleri yapmak olacaktır.

Emc bağışıklık testinden bir görüntü:

hasangurlek

Alıntı yapılan: "fahri-"Hocam WDT harici OSC den bağımsızdır dedim dahili OSC den değil. Sizin verdiğiniz örneklerde WDT dahili OSC lerden sürülüyor. Bildiğim kadarıyla bu MCU ya göre de değişmiyor.

Alıntı yapılan: "hasangurlek"Adamlar ürünlerine harici osilatörü takip edip bunda problem olduğunda dahili osilatöre otomatik geçiş yapabilecek şekilde sigorta bile ilave etmişler. Peki niye ? Çünkü tasarımcının müdahale edemeyeceği tek unsur bu ! Harici osilatör durursa ne WDT çalışır, ne yazılım nede başka birşey.

Sanırım bu mesajıma istinaden yazmışsınız, bende yazınızı anlamadan cevaplamışım. Yukarıdaki paragrafa bakarsanız harici osilatör hatası durumunda dahili osilatöre geçişi anlatıyorum. Koyu renkle işaretlediğim "Harici osilatör" ün doğrusu "Dahili osilatör" olacak. Aksine bir bilgim olsaydı mesajınızdan sonra bir sonraki mesajımdaki resimde WDT sinyal kaynağını kırmızı ile işaretleyip burada yayınlamazdım.

Tabiki PIC serisi için WDT sinyal kaynağı dahili osilatördür. Fakat MCU programlanırken WDT ile birlikte dahili sinyal kaynağınında ayrıca aktif edilmesi gerekir. (Eski PIC ler hariç)

WDT sinyal kaynağı olarak dahili osilatör olmaksızın harici osilatör girişi kullanan işlemcilerde var.  MPU lar bunun örneğidir. Hatta işlemciler PWRT, BOR, WDT, external WDT vb isimlerde yazılımsal ve donanımsal reset faktörlerine ilave olarak yeni kartlarda external PWRT gibi çalışan harici regülatörlerde kullanılıyor. Ne kadar çok güvenlik etkeni, o kadar verimli çalışma anlayışı.
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!