pic im neden kitlenmiyor

Başlatan vebsel, 10 Aralık 2009, 01:27:17

vebsel

yaptığım picli devrelerde  malzeme seçimi  filtreleme pcb dizaynı maskeleme   birde yazılımda hata ayıklama yöntemleri çok çok  önem veriyorum yaptığım yeni devreleri denediğimde hiçbir sorun çıkmıyor ama genede içim rahat edemiyor. Bu kartı kendi imkanlarımla çok zor şartlarda
denemem gerekiyor.

yaptığım  kartları  önce 80 dereceye kadar ısıtıp enerji veriyorum
yanında aynı 220 beslemesinde matkap çalıştırıyorum  hatta devrenin
çok yakınıda çalıştırıyorum
yanında 220 volt kontaktör çekip bırakıyorum .yanında el telsizi çalıştırıyorum . gene yanına cep telefonu koyup cep i çaldırıyorum
gene de etkilenmiyor .


yarın birgün bu kartı sattıktan sonra biz bu kartı fabrikamızda çalıştıramadık derlerse çok üzülürüm ve zorluk çekerim .


benim sizlere sormak istediğim bu kartı sanki endüstriyel bir ortamdaymış
gibi nasıl simüle edebilirim . verdiğim besleme devresi üzerine beyaz gürültü pembe gürültü nasıl eklenebiilirmi. endüstriyel ortamlarda ençok hangi gürültü vardır. bu kartlar ençok hangi gürültülerden etkilenir.


emc testlerinde ne gibi kriterler karta uygulanıyor.
mesala 1000 v dc gibi bir gerilimin çok kısa bir zaman için karta verildiğini
biliyorum . emc testinden geçirme gibi bir lüksüm yok ama sattığım ürüne de güvenmek istiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim .

Erol YILMAZ

Çalıştıramadık diyebilirler...

Testleri biraz daha zorlu hale getirebilirsiniz.

Mesela,
Aynı besleme hattına çokça akım çeken, kıvılcımlar saçan bi motor bağlayabilirsiniz.

Evlerde kullandığımız 36W florasan ve balastını hemen devrenizin yanına getirip lambayı enerjileyebilirsiniz.

ve bunları çoook defa yapmanız makul ve mantıklı olur.
Reset veya sapıtma durumunu tespit etmek için de işlemcinize düzenli
bir iş yaptırmanız iyi olur.

Sağlam bi reset devrenizin olduğundan emin olmak için
devrenizin besleme gerilimini düşürebilirsiniz.
İyi çalışamayacağı her noktada reseti basmalıdır.

fahri-

Size en çok yardımı olacak Allegro hocamın da dediği gibi starterli florasan lambadır. 20-30 saniye aralıklarla devrenizin dibinde çalıştırın. sıkıntı çıkmazsa devreniz %90 heryerde çalışır. %100 test için EMC testleri yapan firmalarla çalışmalısınız.

Maxim

bu başlık çok faydalı olacak
merakla cevapları takip ediyorum .

bigbey

Sanayi ortamında bulunan enerji hatları çok harmonik bulunduran şebeke noktalarıdır.
Bu nedenle kartınızın yanında balast çalıştırma veya gürültü üreten indüktif yükler kullandığınızda hata görmeyebilirsiniz.
Bu denemeyi sanayide bir işyerinde denemenizi tavsiye ediyorum.
Bir tane yazılımsız digital zamanlayıcı yapın çıkışına buzzer bağlayın ve kartınıza da, sayıcıya reset atacak peryotta bir yazılım yapın. Eğer işlemciniz kilitlenirse sayıcı reset süresi ni aşınca buzzer çalacaktır. Kilitlenme problemini test edebilirsiniz. işlemcinize bir buzzer bağlayın. Power on durumunda buzzer çalsın. Bir buton iler buzzeri susturup bir satırda sonsuz bekletin programı. eğer pic reset alacaksa yeniden buzzer çalacağı için sorun oluştuğunu anlayacaksınız.
Çok emin olmak için bu tip bir deneyi 1 hafta süre içinde sanayide ortam içinde deneyebilirsiniz.
Ben yerinizde olsam tedirginliğim devam ediyorsa bu tip bir sınama işi ile duruma bakardım.
TA6R

hasangurlek

Alıntı yapılan: "Allegro"Evlerde kullandığımız 36W florasan ve balastını hemen devrenizin yanına getirip lambayı enerjileyebilirsiniz.

Özellikle AD çevrimlerde tasarlanan analog filtrelerin çalışmasını analiz etme imkanı tanır :)
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!

Salih

Alıntı yapılan: "bigbey"Sanayi ortamında bulunan enerji hatları çok harmonik bulunduran şebeke noktalarıdır.
Bu nedenle kartınızın yanında balast çalıştırma veya gürültü üreten indüktif yükler kullandığınızda hata görmeyebilirsiniz.
Bu denemeyi sanayide bir işyerinde denemenizi tavsiye ediyorum.
Bir tane yazılımsız digital zamanlayıcı yapın çıkışına buzzer bağlayın ve kartınıza da, sayıcıya reset atacak peryotta bir yazılım yapın. Eğer işlemciniz kilitlenirse sayıcı reset süresi ni aşınca buzzer çalacaktır. Kilitlenme problemini test edebiirsiniz.işlemcinize bir buzzer bağlayın. Power on durumunda buzzer çalsın. Bir buton iler buzzeri susturup bir satırda sonsuz bekletin programı. eğer pic reset alacaksa yeniden buzzer çalacağı için sorun oluştuğunu anlayacaksınız.
Çok emin olmak için bu tip bir deneyi 1 hafta süre içinde sanayide ortam içinde deneyebilirsiniz.
Ben yerinizde olsam tedirginliğim devam ediyorsa bu tip bir sınama işi ile duruma bakardım.
Arkadaşın söylediğine ilave olarak şunu tavsiye ediyorum.
Dahili eeprom daki bir değişkende kaç defa reset oldu bilgisini tutmak daha iyi olur. Bu şekilde problemin oluşma miktarınıda öğrenmiş oluruz.

azimli

bende yaptığım işlerde işlemciyi denilen yöntemlerle bir türlü kilitleyemezdim.bir ara denedim ama artık bıraktım yaptığım işlerde işlemcimin besleme devresi ve normal dijital giriş çıkışlar üzerinden kilitlenmeyeceği garanti.ayrıca buna rağmen gerekli önlemleride alıp programı ve donanımı ona göre ayarlarım.ben daha çok usb, ethernet, spı, ı2c, usart tarzı işlerde bu yönden çekincede kalıyorum bunlardan dolayı hattan ve karşı devreden dolayı kilitlenmelerin gündeme gelebileceği konusunda şüphelerim oluyor.bu tür  sorunların çözümünde pcb devre tasarımının ve besleme ile dijital giriş çıkışların yalıtılması ve filtrelenmesi önem kazanıyor.

707yunus

PIC ile yaptığınız uygulamalarda çalışma frekansıda çok çnemli oluyor.mesela frekans 40 Mhz ise beslemeden oluşan gürültülerden etkilenme ihtimali daha çok.Kendi tecrübemle gördüm.Bu yüzden besleme çıkışını iyi filtrelemeniz gerekiyor.Mesela 1 adet 100nF beslemeye paralel bağlıyorsanız 2 adet bağlayın ondan sonra seri bir bobin bağlanmalı.Yani iyi bir besleme yapılmalı.

supermakarna

Benim fikrim arkadaşlar beslemeyi ne kadar filtrelersek filtreleyelim. PİC eninde sonunda reset atacaktır. Önemli olan PİC'in reset aldıktan sonra kaldığı yerden yoluna devam etmesidir. Örneğin bir sayıcı devresi yaptık 1,2,3,4 ...15 sayarken reset aldığından 1 den değil kaldığı yerden saymaya devam etmelidir. Basit bir örnek. Ben ürettiğim kartları beslemedeki bütün filtre elemanlarını sökerek durmadan reset almasını sağlayarak test ediyorum. Biraz uğraştıryor beni ama bence en makulu bu..

hasangurlek

Alıntı yapılan: "süpermakarna"PİC eninde sonunda reset atacaktır.

NİÇİN ?

Ürünlerin kataloglarında tüm reset işlemleri detaylıca anlatılmıştır. NİÇİN eninde sonunda yeniden başlatma meydana gelebilirki ?

Adamlar ürünlerine harici osilatörü takip edip bunda problem olduğunda dahili osilatöre otomatik geçiş yapabilecek şekilde sigorta bile ilave etmişler. Peki niye ? Çünkü tasarımcının müdahale edemeyeceği tek unsur bu ! Harici osilatör durursa ne WDT çalışır, ne yazılım nede başka birşey. PWRT bekleme süresi, BOR reseti, WDT reseti vs. vs. hepsinin bir amacı ve amacına göre kullanım şekli var.

Saat kaynağı çalıştığına göre gerisi beceriye kalmış.

3 amper çekebilecek bir devreye 1000 uf kondansatörü yeterli görüp, MCU 3 volta kadar stabil çalışabilecekken BOR değerini 4.2 volt seçip harici bir donanımı devreye aldıklarında 6-7 amperlik peak akımının altında ezilen 1000 uf lık kapasitörün kapasitesizliğiyle oluşan BOR resetinin suçu kimde ?

Harici donanım ile iletişim kurarken süre takibi yaparak donanım arızalarını tespit edemeyen ve harici donanımın cevabını bekleyen yazılım nedeniyle meydana gelen WDT resetinin sebebi üreticimi ?

Peki program mantığını kuramayıp call, gotolar arasında gidip gelen ve 3-5 saniye/dakika/saat sonra stack yığılması resetinin veya dönüş adresi hatasının suçu kimde ?

Ve daha neler neler...

Çok yavaş kalkan bir güç kaynağı ile PWRT beklemesini bile yapmadan yazılımı çalıştırmaya kalkanlar,

Yüksek hıza sahip kristal/harici osilatörlü devreleri bread board üzerinde çalıştırmaya kalkanlar,

Onlarca metre kablo ile RS232 iletişimi kurmaya kalkanlar,

DC 40 volta kadar giriş gerilimi varken linear beslemeyle temiz güç elde etmek varken 150 dereceye kadar çalışabilecek elemanı 60 derecede çalışıyor diye (Hani el deymeyecek hissi verir ya ! Kimse duş aldığı suyun derecesini dikkate almaz !) ve birazda keyif veriyor olsa gerek SMPS kullanıp, PCB yi büyütüp, masrafıda artırarak 50 Khz lik harmoniği beslemeye davet edenler.

USB Aygıtı hosta tanıtmayı beceremeden yazılımla PC yazılımı arasında haberleşme yapmaya çalışanlar,

3 milisaniyeyi çok kısa bir süre sananlar,

BSF ADCON,ADON veya benzeri komutlarla tüm donanımları lazım oldukça devreye alıp, işleri bittiğinde kapatmayanlar,

Ve hatta "By-pass kapasitörü olarak 100 nf mı iyi 0,1 uf mı" diye soranlar,

Oturup düşünmek lazım,

Eğer kodu çalıştırmak için gerekli saat kaynağı çalışıyorsa ve program bir yerde tıkanıyor veya donanımsal bir sebeple yeniden başlatma oluşuyorsa bu tamamen tasarımcı(ları)n hatasıdır.

Beni tanıyanlar çok iyi bilirki PIC üreticisini Amerikan menşeeli bir firma olması sebebiyle zerre kadar sevmem. Fakat iş doğruları görmeye gelince sevmek konusunda olmamakla birlikte bakış açısı ister istemez değişiyor. Adamlar şu anda MCU pazarında motoroladan sonra ikinci sıradalar ve en düşük fiyatlarla en geniş ürün yelpazesine sahipler. Sıradan bir dönüştürücü FTDI cipi 3-4 dolara satılırken adamlarda 1,5 dolara Full-speed USB destekli MCU var. Bence ikinci olma sebebleri ise piyada kullanılan yazılımların daha eski bir üretici olan motorola ürünlerine göre yıllarca verilen emek ve tecrübeler sonrası geliştirilmiş olması ve bu firmaların maceraya atılmak istememeleri. Led yakıp söndürmüyorsanız, ürünleriniz bir makinede, otomobilde, uçakta çalışmak üzere tasarlanmış ise kod taşımak bu forumda bahsedildiği gibi basit bir iş değildir.

Ve son olarak tecrübelerime dayanarak söylemek gerekirse tasarımcı hatalarına karşı PICler diğer markalara göre daha uzun süre ile tahammül edebiliyorlar ve tasarım hatası yok ise asla ve asla kafasına göre RESETLENMEZLER.

Aksini iddia eden varsa projesini donanım ve yazılım olarak burada paylaşsın, yediği reset sebebini ben ona açıklayayım.
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!

vebsel

güzel açıklamalar olmuş bütün arkadaşlara teşşekkür ederim
bütün arkadaşların yazdığı yazılardan alınacak dersler var.
ben diğer arkadaşlara da faydası olsun diye belki yanlışlıkar olabilir
şimdiden özür diliyorum . Pic kullanarak endüstriyel ortamda bir devre
yapacaksanız.

1. Pcb Dizaynı çok önemlidir özellikle analog ve  dijital sistemleri birbirinden ayırın.
2. 100nf Kondansatör muhakkak kullanın ama alakasız yerlerde değil özellikle mcu nun besleme uçlarına çok yakın kullanın.
3 .pcb de gnd yi büyük bir alana yayın.
4. spms voltaj regülatörlerinden kaçının.

vebsel

madem bu tip bir başlık açtık devredeki bazı kriterleri  de gündeme getirelim .

1. kristal mi rezanatörmü kullanmak daha iyidir.

2. 100nf kondansatörler sarı renkli polyester kondansatörmü , seramik yada tanatal mı olursa daha iyi olur.

3. reset ucuna 4.7 k mı bağlanırsa 1k mı bağlanırsa daha iyi olur. ben parazitlerden etkilenmesin diye birde 10uf tantal kondansatör de bağlıyorum buna gerek varmı yokmu.

3. 7805 mi yoksa lm317 (daha az parazit ) l e mi 5 volt elde etmek daha iyi .yoksa lm2931 mi daha iyidir.

4. Smd mi dip kılıf mı daha az parazite duyarlıdır.

5.pic i ayrı beslemek diger digital kısımları ayrı bir kaynaktan beslemek ( ekran, verici, ) iyi bir çözümmüdür yoksa birşey farketmezmi

6  dspic  18 serileri ile 16 serileri arasında emc olarak bir fark varmı yani
parazitten etkilenme oranları aynı mıdır.

7  . Otp mi flash mı sizce tercih sebebi programın ileride bozulması açısından.

8. Programlayıcının faktörü ( adetli bir iş yapmıştım basit bir programlayıcı kullanıyordum bir müddet sonra yaptığım işlerden %10 u geri geldi programları kendiliğinden silinmişti sonra çok iyi bir üniversal programlayıcı aldım birdaha  böyle bir problem kalmadı  şunu da ilave edeyim aldığım üniversal programlayıcının pic i programlaması  basit  programlayının belki 4-5 katı fazla zaman alıyor . Sindire sindire programlıyor. programlama süresinn flash romdaki hücrelerin tam
olarak yazılması ve programın daha sağlam olması gibi bir durum varmı.
mesala ben cd yazdırırken hep en düşük hızı seçerim yüksek hızlı yazarsanız bir müddet sonra cd de bilgi kaybı oluşabiliyor.

hasangurlek

Alıntı yapılan: "vebsel"100nf Kondansatör muhakkak kullanın ama alakasız yerlerde değil özellikle mcu nun besleme uçlarına çok yakın kullanın.

100nf kondansatörler sarı renkli polyester kondansatörmü , seramik yada tanatal mı olursa daha iyi olur.

Aslında öncelikle şu by-pass kapasite olayının anlaşılması gerekir diye düşünüyorum.

Şimdi sorum şu

Niye 100 nf Acaba alışkanlıkmı, özellikle konunun geçtiği bölümlerde bu değeri tavsiye eden arkadaşlar ?

Acaba her bir eleman için ayrı bir hesap gerekmiyormu ? Örneğin elemanın çektiği akımın tepe değeri, opamplar gibi gürültülü çalışan elemanların farklılığı, işlemcinin osilatör hızı gibi faktörlere göre bypass değeri değişiyor olabilirmi ? Yoksa 100 nf her derde devamı ?

Daha çok sorulacak konu var ama gecenin üçbuçuğunda ancak bu kadar oldu :)
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!

Maxim

peki bende birşey sorayım ,

devrede sorunsuz çalışan picin herhangi bir ayağına (osc ve mclr girişleri haric) bu besleme ayağıda olabilir, bir çıkış ayağı veya giriş ayağıda olabilir.

çıplak elle bir metal ile dokunduğuz zaman pic resetleniyor çoğu zaman,

bu nedendir? normalmidir? nasıl engellenir ?