Buck Converter.

Başlatan mihri, 25 Ocak 2010, 08:40:53

mihri

Alıntı yapılan: "ustad"LM2574 e bakabilirsiniz.

Teşekkürler fakat bunun akımı biraz düşük. 1A olsaydı 0.96$ verilebilirdi belki bu ürün için.
"Eppur si muove!"

z

Alıntı yapılan: "xenix"Akım kontrollü çalışan bazı SMPS entegreleri (örn:UC3843) ölçülen gerilim referans gerilimi geçince PWM uygulamayı durduruyor, altına düşünce tekrar uyguluyor. Özellikle yükün düşük olduğu durumlarda bu geçerli oluyor.

Örneğin, anahtarlama frekansı 30kHz olsa, mosfet bobine 10 adet darbe verse, sonrasında da 10 adet vermesi gereken yerde hiç darbe vermese, 30kHz/(10+10)=1,5kHz lik bir ses duyulur bobinden. UC3843 ile düşük yüklerde bu sorunu yaşadım.

Voltaj kontrollü çalışan entegrelerde bu sorun olmuyor. Ölçülen gerilim referans gerilimi geçince duty cycle düşürülüp anahtarlamaya devam ediliyor.

Smps devreleri belli bir yuk degeri icin tasarlanir. Eger smps zayif yuklerle calistriliyorsa sorunlar cikar ve onlem olarak kararli calismayi saglayacak minumum yuk  smps icine konur.

Eger UC3843 nominal sartlarda devrede boyle calisiyorsa tasarim cok kotu olmuş demektir.

(Bazen benzer sorun chopper teknigi kullanan mikrostep suruculerde de yasanir. Eger surucunuz 20Khz pwm e ragmen duran motorda duduk sesine neden oluyorsa o surucu uyduruk demektir.)

Eger smps kesik kesik calisiyorsa sistem osilasyon gecmistir.

Bunun nedeni kazancin cok yuksek tutulmus olmasidir. Ancak kazanc, tepki suresini dusurmek adina bilincli olarak yuksek tutulmussa bu durumda kompanzasyon sart olur.

Akim kontrollu regulasyonda pwm %50 yi astiginda ciddi sikinti yasanir ve kompanzasyon kacinilmaz olur. Yaygin olarak slope kompanzasyonu kullanilir.

Olay tamamen otomatik kontrol olayi ve biliyorsunuzki otomatik kontrolun amaci kararsiz bir sitemi kararli hale getirme tepki suresi dusuk sistemler olusturmaktir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

xenix

Her yük değeri için kesiksiz çalışacak tasarım mümkün olmayabiliyor. Direnç koyarak çözülebilir, ama kayıp ve ısı oluşacak.

Arkadaşımda modelini hatırlayamayacağım,  macbook var. Ekran parlaklığını düşürdükçe duyulabilir ince bir ses üretmeye başlyor alet. Parlaklığı belli bi seviyenin üstüne çıkardığınızda ses tamamen kesiliyor. Aynı durum orda da geçerli.

z

Oradaki olay farklı.

Benzer durum fotograf makinasının flash kapasitörünü dolduran smps de daha belirgin.

Olaya güç kaynağı gözüyle bakarsak bu ses kalitesizlik belirtisi.
Fluorasan lamba devresinde ses önemsenmemiş,  flash devrelerinde bu ses bir bakıma iyi bir özelikmiş gibi algılanabiliyor.

Zaten bu iki örnek de değişken frekans sabit Ton yöntemini kullanan uygulamalar. Dolayısı ile bu teknikte ses çıkması çok normal.

Benzer durum TV lerde yaşanıyor. Kim odasında çınlayan bir şey ister.

Daha önce de dediğim gibi smps ler belli bir güç için hesaplanır ve tasarlanır, o güç civarında kullanılır. Sınırlar aşılırsa devre sapıtır.

Sepıtmasın dendiğinde çift katlı smps yapılır fakat maliyetler artıverir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mihri

Bu arada sorumu yineliyorum, piyasada kolay bulunan 1A civarı Buck konvertör var mı bildiğiniz. (2576, 34063 haricinde)
"Eppur si muove!"

ustad

Lm2576 nın küçük kardeşi Lm2575 var, 1A. Olmazmı?

tyildizak


jeck

mehabalar bu basşlık altında bir şey sormak istiyorum.
buck converter ı akım kontrol için kullanabilirmiyim ?? ve lm 317 kullnabilirmiyim ?

jeck

Çok teşekkürler.resim ekleyemediğimden dolayı anlaratak sorucam pwm çıkışına 2N2222 trans. koydum ve yukardan lm317 ile besledim.LM 317 nin çıkışındanda output alıyorum.böyle bi devre ile akım kontrollünü pwm ile sağlayabilirmiyim ?


jeck

 :)  :) kusaura kusura bakmayın daha acemiyim nasıl resim eklentisi yapyorum acaba ??
Tekrar düzgünce anlatmaya calışıcam: genel olarak 16F877 nın pwm modünü ile kontrol edilen lityum pil şarj devresi yapmaya calısıyorum.
Bu devrede akımı pwm ile kontrol altında tutmaya çalısıcam.
 

NaMcHo


jeck