SMPS Seri Ampul Baglamak.

Başlatan M_B, 05 Ekim 2010, 14:55:17

M_B

Merhaba arkadaşlar;
SMPS onarım larında guvenlik olması acısından SMPS ye seri olarak 60-90W degerinde ampulu seri baglasak nasıl bir tepki alırız.
Pratikte sorun olmaz gıbı gelıyor.  Ama sonucta seri olarak baglanan yük bir enduktans oluyor.
Sonuc olarak henuz bu dediğimi test etmedim. Testini yapacam yapmadan önce burda danışmak istedim.
Artı SMPS onarımlarında sizler nasıl yol yontem izliyorsunuz  Bu konuda tecrubeli olanlar tecrubesini  paylaşırsa sevinirim.

Teşekkürler


İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

t2

SMPSin şebeke besleme ucuna 50-60W seri ampul bağlamak endüktans açısından hiç sorun teşkil etmez. Çünkü lambanın 50 hz şebeke için endüktansı yok denecek kadar azdır.  direnci ise başlangı. için sıfır gibidir. SMPS aşırı akım şekiyorsa, lamba teli kızarır direnci yükselir.  Bu yöntem  elektrikçilerde sıkça kullanılır. Ütü gibi bazı aletlerde kısadevre olup olmadığını güvenli bir şekilde test etmeye yarar.

X-Fi

bundan birkaç yıl önce pekçok smps tasarımı yaptım hobi olarak pek çoğunuda pcb çizip çalıştırdım ilk denemelerimde lamba yöntemi işe yaradı pwm katı doğru çalışıyorsa eğer soft start başladığından dolayı ilk başda biraz sönük sonra parlaklık artmaya başlar ampülde parlaklık belli bir miktarda sabit kalmalı geri beslemeyi burdan ayarlıyordum duty cycle ayarlarınıda hep bu şekilde yaptım bir sorun olmadı.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

z

SMPS tasarımı yada tamiri aşamasında lamba güç katını korur gibi görünse de köprü doğrultucu çıkışındaki kapasitörler yeterince yüksek se depoladığı enerji kolaylıkla yarıiletkenleri patlatabilir.

SMPS tasarımlarında variac kullanmayı tercih ediyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gevv

@M_B  hocam ben yıllardır 200w seri lamba kullanıyorum  labtop pwr, pc pwr, dvd, vb.  güç kaynaklarında sorun olmuyor  aslında 200w  fazla ama ufak yük testleride yaptığım için değeri yüksek tuttum ama şimdiye kadar pek sorun olmadı  bir çok patlamadan masraftan kurtardı


fakat endüstriyel tip (+ 1000, 1200w pc pwr) güç kaynaklarında seri lamba sorun yaratıryor (200w  üzerini denemedim )  ya da bazı elektronik pfc kullananlarda   cihaz çalışmıyor ya da hata veriyor  bu tip kaynaklarda düşük değerli sigorta kullanıyorum
 

gevv

Alıntı yapılan: bunalmis - 05 Ekim 2010, 15:28:38

SMPS tasarımlarında variac kullanmayı tercih ediyorum.

Hocam variac  --  "varyak"   şu ayarlanabilir trafo değilmi ?   eskiden ustalarım smps performans testlerinde kullanırlardı  ama  tamir işlerinde patlama çatlamada koruyacağını sanmıyorum
 

z

Sorunlu bir smps de patlamış çatlamış elemanları değiştirdin ve elektriği uygulayacaksın diyelim.

Bu durumda ben startup için ayrı bir kaynaktan kontrol devresine voltaj uyguluyorum. Variac dan da voltajı yavas yavas arttırmaya baslıyorum. 10V civarında güç katının duty bayağı açık şekilde anahtarlama başlamış olması gerekiyor.

Eğer sorun var ve anahtarlama yoksa voltaj arttırımını durduruyor ve sorunun kaynağını araştırıyorum.

Eğer startup voltajını harici uygulamazsanız mecburen variac voltajını 100V civarına hatta daha da üstüne çıkartmanız gerekir. Sistemde sorun varsa da bu voltaj altında güç katı arızalanır.

Buradaki trick bu.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

X-Fi

315V kısmında DC voltaj üzerine seri lamba bağlıyarak testi yapabilirsiniz. varyak bulursanız daha sağlıklı tabi bunalmış hocamın söylediği yöntemle ki zaten smps tetlerinde giriş voltajını değiştirmek gerekiyor regulasyonu kontrol etmek için.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

gevv

Bilgiler için teşekkürler @bunalmis hocam

@X_Fi   dediğin  doğru ama  ben genelde tamir yaptığım için son testlerde tam yük  bağlıyorum o zaman ne var ne yok ortaya çkıyor nede olsa cihaz üretimden çıkmış satışa sunulmuş  pek kıritik değil  fakat üretimde skop, varyak her şey lazım :)
 

M_B

Ustalarım
Burdan cok guzel bilgiler tecrubeler cıktı
Herkese tesekkur ederim.

Peki Elimde 0-30V ayarlı DC Besleme kaynagım var.
Bunu Direkmen Kopru diyodun + , - kısmına baglayıp calıştırsak olmaz mı ? ( ayarlı olarak )
Birde 30V DC Beslememiz  SMPS onarmamız ve test etmemiz için yeterli olabilirmi?

Bu nu şu acıdan soruyorum varyakı olmayanlar için ikinci  alternative olabilirmi ?



Not:
Yalnız DC Beslemenin tek kotu yanı  30V üzerini asmaması.
Bu durumda ise varyak  daha avantajlı gozukuyor.  ( Varyagın avanajı 0-220V AC ye kadar
Ayarlı olması . )

İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

z

SMPS e uygulanan voltajı 0'dan ıtıbaren arttırmaya basladıgınızda regulasyon gereği duty çok açık başlar.

Bu duty oranı normalde smps'in hiç karşılaşmayacağı durumlara karşılık gelir ve sistem cazur cuzur sesler çıkartır.
Bu iyi bir şey değilç Fakat smps in hareketlendiğini gördüğünüz anda voltajı artırıp bu sesli çalışma bölgesinden hızla uzaklaşmak gerekir. Aksi halde özellikle flyback yapıda bu bölgede çalışmak tehlikelidir.

Dolayısı ile sürekli olarak 30V DC gerilimle çalışmak da sakıncalı olabilir.

SMPS onarımı ve tasarımı gerçekten sinir bozucu bir iş. Devredeki anahtarlama elamanları kadar ben de sitres içinde olurum.

Bu işlerle uğraşacaksanız.

1. İzolasyon trafosu tercihen 1000W.
2. Variac
3. Tabiki scop.

olmaz sa olmazlardan.



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

X-Fi

gevv hocam belki hatırlayacaktır smps üzerine çalışmalar yaptığım zamanlarda çok fazla malzeme kaybetmiştim özellikle mosfetler pwm çakışma anında büyük bir gürültüyle patlıyor o yüzden tamir için donanımınızın ve temel elektronik bilginizin yüksek olması lazım.

saygılar..
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)