İndüksiyon bobinleri nasıl çalışır ?

Başlatan Mucit23, 17 Aralık 2010, 18:33:20

ilhan_mkp

şu an bi çalışma yapmaya zamanım olmuyor ama bu devreyi bende mutlaka yapmak istiyorum sorduğun bobin şok bobini oluyor arkadaşım vede o sitede onunla ilgili olan  kısım aşağıda
Other than that the bank has held up well and doesn't seem very lossy. The most difficult component to construct was the matching inductor, which dissipates surprising amounts of power due to the large current flow.  After a few failed attempts I had to use 32 strands of insulated 0.3mm magnet wire, wrapped together as litz wire. Even with just 8.6 milli-Ohms of DC resistance I still had to use a fan to keep the inductor temperature low enough. The reason litz wire is used over a solid conductor is due to the Skin effect, which has to due with current flow at high frequencies. As the frequency of the current increases, more of the electrons will travel in the outer layer of a conductor, increasing the apparent resistance of the conductor, because the current flowing portion of the conductor becomes smaller. By checking the skin depth of copper at various frequencies one can see that at 100kHz, single strand copper wire with a radius over 0.2mm is just excessive. (So by rights, I should have used 0.4mm wire instead for optimal conduction)

vallahi benim ingilizcemn yok ama sağda solda tercüme ettirebildiğim kadarıyla diyorki 32adet 0.30mm teli litz teli gibi yanyana sarıp nüve üzerine 32 sipir sararsan bu iş tamamdır

http://uzzors2k.4hv.org/projectfiles/ihpll1/matching_inductor.JPG litz teli ne diye soracak olursan frekans yükseldikçe akım yüzeyden aktığı için çok sayıda ince teli yanyana sarıp resimdeki gibi öyle kukllanıyoruz olay bu kadar değerinin çok hassas olması gerekmiyor akım ı sınırlandırmak için kullanılıyor

Mucit23

Anladım şimdi bu bobin üzerinde yoğunlaşacağım. Yakında bunuda yapıp resimlerini eklerim. Work coil denilen bobini görmüşsünüzdür. herhalde uygun olmuşdur.

ilhan_mkp

bence güzel görünüyor ama öneml olan değeri

Mucit23

Birde bu tank kapasitörü olan 1.7uF 600v kondansatör değerini nasıl elde edebilirim. Bir örnek verilmiş aslında 6.8nf 600v kondansatörlerden 250 tanesi seri bağlanarak elde edilebilir diyor ama 250 tane kondansatör fiziksel açıdan çok yer kaplar işimi çok zorlaştırır. Bu değeri elde etmek için başka nasıl ne gibi kondansatör değerleri kullanrakyapabilirim. Bu konuda bilgisi olan varmı. Nasıl hesaplayabilirim.

ilhan_mkp

100n 600v gibikondansatörleri paralel bağla voltajida bulabildiğin en yüksek degeri kullan

Mucit23

Anladım en mantıklısı o şekilde. 100nf ile 17-18 tanesi işimi görüyor.

camby

#111
Alıntı yapılan: malpaslan1979 - 17 Aralık 2010, 21:11:04


- İndüksiyon ile ısıtılan metalde , metal sıcaklığı nasıl ölçülür , oluşan manyetik alandan sensör ve sensör iletkenleri de etkilenerek ısınmaz mı ? Video'da var ama anlayamadım.

- İndüksiyon işleminde puls veriyoruz anladığım kadarıyla ( sinüs değil ) , bu puls yön değiştiriyor mu ? Eddy kayıbında histerirs oluşması için manyetik alanın yön değiştirmesi gerekiyor diye biliyorum ama öle bir şeyden bahsedilmemiş gibi..
Yani manyetik alanın yön değiştirmesi gerekmiyor mu sürekli olarak ?

- Puls yerine sinüs versek ne olur ?

- Eğer puls kullanıyorsak , pwm duty ile sıcaklık ayarlanabilir mi ?

- Çalışan arkadaşlar sonuca ulaşabildi mi ?

@ilhan , başka bi başlıkta trafonun yandığını yazmıştın , nedenini buldun mu ?

ilhan_mkp

#112
evet trafomun gücü çok düşüktü geri beslemede hata olduğundan o şema üzerinde çalışmadım
şimdi zaman bulup uğraşamıyorum konuyla ilgilenecekseniz elimde değişik kaynaklar var
ısı ölçme konusunda bana en mantıklı prometreler geliyor yani optik termokupul biraz pahalı bir çözüm gibi görünsede bu kadar manyetik alan değişik frekans değerleri olan bir yerde uzaktan ölçmek en mantıklısı

elimde asc uzantılı bir takım dosyalar var ama açamadım indiksiyonla ilgili offtop.ru diye bir siteden aldım orada bu konuda baya bilgili bir rus meslektaşımız paylaşmış bu dosyadaki devrenin çeşitli varyasyonlarının videolarını falan yayınlıyor incelemek lazım ben çok iyi derecede bir elektronikçi değilim ama elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım sinüs olayında biz tank devresine pwm uygulasak bile LC devresi doğası gereği salınımı sinüs olarak yapacaktır deniyor
indiksiyon ile ilgili bir çalışma yapacaksanız biraz daha ayrıntılı ne istediğinizi yazarsanız en azından konuyla ilgili linkleri burada paylaşayım

sorularınıza gelince misalen eritme yapacaksınız 4khz bir indiksiyon ocağı yaptınız pwm ile halledebildiğiniz bir iş için neden modifiye sinüs üretmek için uğraşasınız ki

ikinci sorunuz duty ile ayar yapmaktansa PDM denilen bir yöntem çok daha iyi sonuç veriyor

bu arada bu konuda unutulmaması gereken en önemli nokta iş parçası ısındığında rezonans frekansının değişmesi


camby

o zamanın sistemin sabit bir frekansta sinyal üretmesi yeterli olmuyor sanırım ? Sürekli olarak frekans rezonansı takip osilatörü o şekilde ayarlamak mı gerekiyor ?

Klein

Alıntı yapılan: camby - 02 Eylül 2011, 14:21:47
o zamanın sistemin sabit bir frekansta sinyal üretmesi yeterli olmuyor sanırım ? Sürekli olarak frekans rezonansı takip osilatörü o şekilde ayarlamak mı gerekiyor ?

Evet. Verimli ir çalışma için osilatörü sürekli rezonansta tutmak gerekiyor. İş parçasının büyüklüğü , malzemesi , sıcaklığı gibi parametreler manyetik yapısını değiştiriyor. bu da rezonans frekansının değişimine neden oluyor.

PLL-VCO ile rezonans kontrolünün kolayca yapılabileceğini tahmn ediyorum.

z

Düşük güçlü anahtarlamalı sistemlerde hard switching çalışma sorun değil. Fakat güç arttığında yüksek akımları açıp kapamak, anahtaralama elemanlarında yüksek strese neden olacak voltaj darbelerine neden oluyor. Üstelik yayılan harmoniklerin spektrumu çok geniş oluyor.

Eğer rezonans modunda çalışılırsa bu durumda hem stres oluşturacak yüksek voltaj darbeleri ortadan kalkıyor hemde yayılımda filitrelenmesi gereken tek bir frekansınız olduğu için işiniz kolaylaşıyor.

Yoksa metali ısıtmak için seçilen dalga şeklinin önemi yok.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ilhan_mkp



üstat bu şemada pll var vco var bunun sitesinde bir sürü ayrıntılı anlatımda var örnek olması açısından bir inceleyin derim

z

#117
Alıntı yapılan: camby - 02 Eylül 2011, 14:21:47
o zamanın sistemin sabit bir frekansta sinyal üretmesi yeterli olmuyor sanırım ? Sürekli olarak frekans rezonansı takip osilatörü o şekilde ayarlamak mı gerekiyor ?

Cikis katini LC devresi yapinca mecburen rezonansda calistirman lazim aksi takdirde frekans kayarsa hatta faz kayarsa enerjiyi en iyi sekilde aktaramazsin.
Enduktans,  isitma bobininin icine malzeme sokuldugunda ve  malzeme isinirken  kayar. Haliyle rezonans frekansi da kayar.

Rezonans devresine dortgen dalga enerji basarken moslarin, tank devresinden akan akimin sinus alternansi ile gate giris kare dalga sinyali arasindaki faz acisi tam bir uyum icinde olmali.

Bunu bir kez ayarlayarak beceremezsin bahsettigim etkilerden dolayi kayar.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Alıntı yapılan: ilhan_mkp - 03 Eylül 2011, 08:36:25
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

üstat bu şemada pll var vco var bunun sitesinde bir sürü ayrıntılı anlatımda var örnek olması açısından bir inceleyin derim

Ben bu devreyi yaparım. Ama şu trafolar hep aklımı karıştırıyor. Dönüştüme oranları yazılmış ama tel çapı felan ayrıntılı olarak bilgi verilmemiş. Tel çapı sipir sayısı felan. Bunların devrede bi önemi yokmu?

ilhan_mkp

mucit23 trafoların bütün ayrıntıları şemayı aldığım sitede var hatta yapılmış fotoları önemli olan çaıştırıp mantığı kavramak bende bu şemayı er yad geç deniyeceğim