TVS diyod yerine kullanılan varistör hakkında

Başlatan t2, 07 Ocak 2011, 22:34:22

t2

TVS diyod yerine taktığım varistör, ani gerilim sıçramalarına süratle cevap verip bu darbeleri yutarak devreyi koruyabilir mi yoksa sadece uygun gerilim ve enerji geldiğinde patlamak suretiyle mi koruma yapar?

X-Fi

varistör yüksek voltaj geldiğinde yalıtkanlığını kaybedip iç yapısındaki platinler birbirine yapışıyor böylece bir patlama sesi duyulabilir tek kullanımlık devre elemanı diyebiliriz :) TV tamircileri çok değiştiriyor zaten amacı devre üzerinde kısadevreye girip şoku emebilmesi büyük ölçüde cihazın zarar görmesini önler eğer sigortanız varsa sigortayı attırmak gibi bir görevde yapar.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

Klein

Eğer darbeler kısa ise patlama olmaz. Ancak yüksek gerilim darbesi uzun ise , o zaman patlar ve sigorta varsa sigortayı attırır.  Sigorta yoksa ; önce hangi yol giderse artık.....

Mucit23

Arkadaşlar Peki bu varistörler kontak sıçramasını önlemek için kullanılabilirmi. Ben bir reaktif güç kontrol devresinde görmüştüm. Röle kontaklarına paralel varistörler kullanılmıştı..

camby

Varistör yerine TVS kullanmanın yada ikisinin birden kullanmanın bir sakıncası var mı ?

Mesela TVS işini yapıp devreyi koruduğu halde varistör patlayıp sigorta attırıyor gibi...

İstediğim kartın içinin hiç açılmaması..

t2

Varistör belli sınıra kadar dayanır. illa ki patlayacak diye bir şey yok. Hızı, dayanabileceği güç TVSe göre farklıdır. fazla enerji depolanınca patlar.

TVS te ise enerjiden bahsedilmiyor. güçten bahsediliyor. belki bu güce 1 saniye dayanması esas alınmış olabilir. Yani bu güce şu kadar saniye  dayanır sonra patlar diye bir şey yok.  varistörde öyle.

CLR

TVS yarıiletken olduğu için daha hızlıdır dolayısıyla yüksek frekans tepkisi daha iyidir ama kolay bozulur, güç sınırını aşan bir puls geldiğinde kısadevre olur. Öncesinde sigorta koymak gerekir. Varistör'de aynı sayılır ama daha yavaş tepki verir, hemencecik bozulmaz. Eğer CE testi gibi burst, surge testlerinde önce filtre kullanmıyacaksanız varistör öneririm, frekans/akım sınırlaması için filtre koyuyorsanız TVS yüksek frekansları kolayca keser. Benim tercihim ise önce filtre sonra her ikiside, biraz garanticiyimdir. :)

TVS için yazılan güç sınırına mesela 600W, 1ms dayandığı yazar ama pratik uygulamarda varistörün daha dayanıklı olduğu CE testleri gibi konularda bizzat test ettim. Fakat en iyisi yukarıda anlattığım gibidir, akımı her yerde sınırlamazsanır herşey bozulabilir. Bu söylediğim dijital hatlarda bile geçerlidir.
Knowledge and Experience are Power

JOKERAS

Alıntı yapılan: X-Fi - 07 Ocak 2011, 22:56:39
varistör yüksek voltaj geldiğinde yalıtkanlığını kaybedip iç yapısındaki platinler birbirine yapışıyor böylece bir patlama sesi duyulabilir tek kullanımlık devre elemanı diyebiliriz :) TV tamircileri çok değiştiriyor zaten amacı devre üzerinde kısadevreye girip şoku emebilmesi büyük ölçüde cihazın zarar görmesini önler eğer sigortanız varsa sigortayı attırmak gibi bir görevde yapar.
Selam,
CRT tv'lerin hiç birinde varistör yoktu,ama şimdi uydu beslemeleri,lcd,plazma beslemelerinde olmazsa olmaz hale gelmiş.Ha bunlardan hiç değiştirdinizmi derseniz,hayır!
Besleme arızasından dolayı tamire gelen cihazlarda (yüksek voltaj yemiş olanlar) köprü diyot,blok kondansatör'ü smps transistör'ü hatta smsp entegresi bozulmuş oluyor ama devreyi korumakla görevlendirilen varistör'ler taş gibi sapa sağlam duruyor,sorsan devreyi korumak için koyulmuş oraya :)
Ya malzemeler dandik,yada devreyi tasarlayanlar hata yapmış.

z

Murphy kanunu ne der?

10 TL lik ampul daha önce bozularak 1 TL lik sigortayı korur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

camby

#9
Bunlara ek olarak :

LC 'nin önüne yada varistör TVS'nin önüne seri akım sınırlama direnci de atsak, bu direnç konusu geçen voltaj piklerinde zarar görür mü ?


mesaj birleştirme:: 28 Kasım 2012, 21:05:41

Cevap :

Dirençlerin Surge dayanımları da gayet yüksek :