Transistör hakkında ufak bir yardım.

Başlatan Experienced, 16 Ocak 2011, 20:07:25

Experienced

merhaba arkadaşlar,
benim sorum şu olacak.Transistörü pic ile kontrol etmek istediğimde malesef çalıştıramıyorum.Örneğin 100 adet led yakacağım C ve E 12v akıtacak,Base bacağına pic ten direk 5V uyguluyorum fakat transistör akıtmıyor.Transistör bacağına buton ile 12v uyguladığımda çalışıyor.Yardımcı olursanız sevinirim.
Kullandığım transistörler NPN base den +5v ile tetikleyeceğim için bunu seçtim.
Bağlantı olarak yukarıda yazdığım gibi yaptım bana bu şekilde çalışabilecek transistör modeli söyleyebilirmisiniz yada neyi yanlış bağlıyorum söylerseniz sevinirim.
Teşekkürkler.

FUNKY

#1

bir tr daha kullanarak resimdeki örnek şema gibi  level shifter yapman lazım..


[IMG]http://dc180.4shared.com/img/O6ZOovjr/image001.jpg[/img]

adoka

Öncelikle sürecegin transistor ile pic arasına uygun buyuklukte bir direnc koymalısın ayrıca ledleri surecek tarnsistoru secmek icin tr. uzerinden ne kadar akım gececegini bilmeli ve ona gore bir transistor secmelisin sahsi kanaatim ledleri surmek icin role kullanman boylece hem daha dusuk guclu tr kullanabilir hemde tr uzerinden gececek akımdan dolayı ısınmasını veya zarar gormesini engellemis olursun bu arada role bobin ucları arasına ters diyot baglamayı da ihmal etme...Kolay gelsin...
Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla, ışığından bir şey kaybetmez. (Mevlana)

Experienced

yanıtlar için teşekkür ederim.
Röledense tr.kullanmayı istiyorum benim için öğrenim amaçlı olacak bir proje ve illaki 100 led olacak diye bir konu yok yani maksadım tr.yi çalıştırabilmek.
Fiyelim BD135 seçtim power tr. bildiğim kadarıyla değişik değerlerde direnç koydum base bacağına fakat başarılı olamadım.
Bağlantım bu şekilde bir hata varmı ?
[IMG]http://i552.photobucket.com/albums/jj340/experienced001/deneme.jpg[/img]

Experienced

Şu şekilde bağlamanın daha mantıklı olduğunu düşündüm NPN olduğu için ve çalıştı.Peki PNP bit tr.bu konumda pic bacağında nasıl kullanabilirim.
[IMG]http://i552.photobucket.com/albums/jj340/experienced001/deneme2.jpg[/img]

floresan

#5
kabaca r2 ye 1k takın çalışır. daha kararlı olsun, parazitlerden etkilenmesin diyorsanız birde beyzden şaseye 10k gibi bir direnç atın. hatta beyzden şaseye 100nf kondansatörde atabilirsiniz.

Experienced

bu söylediğiniz eklediğim bağlantı şekli içinmi yoksa PNP kullandığım zaman içinmi .?

floresan


Experienced

teşekkürler.
Bu tr.ile en fazla kaç lede kadar çıkabilirim.?

JKramer

Şekildeki gibi led'leri seri bağlarsanız en fazla beş tane olur, (ber bir led üzerinde yaklaşık 2V gerilim düşümü (klasik kırmızı led'ler) olacağı için) bu durumda ufak tranzistör bile kullanabilirsiniz. Daha fazla led yakabilmek için son verilen resimdeki direnç+3 (ya da 4, ya da beş) led'den ilgili tranzistörün sınırı kadar paralel bağlayabilirsiniz. (Dirençlerin bir uçları 12 V'da, led'lerin katotları da transistörün kollektöründe) O tranzistörle soğutucusuz yarım amper civarı idare edebilir.

Experienced

3 seri 1 paralel olacak şekilde örneğin kaç adet led'e kadar çalışır tr modelleri hakkında fazla bilgim olmadığı için soruyorum.Mesela bu tip işlerde kullanılabilcecek en kuvvetli tr hangisidir vs. gibi
teşekkürler.

JKramer

Her bir koldan akan akım 20 mA olsa 500/20=25 adet kol bağlanabilir. Bu da 25*3=75 led yapar. Mesela TIP120 gibi bir tranzistöre yine soğutucusuz bunun iki katı kadar led bağlanabilir. Ben led işiyle ilgilenmediğim için genel konuşuyorum, daha verimli olması için mosfetli bir tasarım yapılabilir. Siz kaç tane led bağlamak istediğinizi, soğutucu bağlayıp bağlayamayacağınızı,vs. söylerseniz daha dar bir çerçevede tavsiyede bulunulabilir.

Experienced

100 lerlik gruplar sürmek istiyorum soğutucu bağlamak devreyi büyüteceğinden kullanmamak daha cazip geliyor.