Robot Yarışmaları Hakkında...

Başlatan codabas, 16 Nisan 2011, 21:53:15

codabas

#15
her yıl pist değişiyor. bir de marifet gibi "yine değiştirdik" diyorlar. anlamıyorum. köprüye yine bir yere kadar tamam ama kapı olayı nereden çıktı. bence çizgi izleyende hız önemli. eğer zeka ya da yetenek isteyenler varsa bir sürü kategori var. çizgi izleyende hız olsun ki zevkle nefesimizi tutarak yarışmaları izleyelim. inanın bu durum daha keyifli olur.

viraj konusunda da aynı şeyleri düşünüyorum. virajlardan önce uyarı yada çizgi konsa güzel olur gibi geliyor bana. zaten japonlarda her virajdan önce yatay çizgi var diye biliyorum...
Sakarya End. Meslek Lisesi Robot Klübü robotizm.net

z

O zaman bir kamera ile sürekli ileriyi gözleyen bir donanım yapmak lazım. Çizgi izleyen robot çalışmalarında işi bu denli ileriye götürenler varmı?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Peki bu cizgi izleyen robot yarismalarinda, yarisdan aylar once pistin daha dogrusu pist uzerindeki yolun fotograflari yariscilara duyuruluyormu?

Yoksa yoldan yaris gunu mu haberdar olunuyor?

Eger cizgi yoldan cok cok once haberdar olunabiliyorsa yol tamamen islemcinin beynine kazinabilir ve yaris esnasinda robot nerede ise gozu kapali gidebilir. Cizgi sensorleri sadece beyindeki yol ile gercek yolu senkronize etmekte kullanilir.

Bu durumda bu yaris 8 bitlerin degil 32 bitlerin yarisina doner.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

iyildirim

Yada Bunalmis'in dediği yöntem için pistin şeklinden önceden haberdar olunamıyorsa da nistepen yavaş geçilen ilk turun sonunda pistin şekli işlemcinin beynine kazınmış olabilir.
Hatta 3 boyutlu şekli..

Sanırım anahtar nokta lastiklerin kayıp kaymadığı. 



VFR

Evet hocam çoğu yarışmanın pisti internet sitesine konuluyor aylar öncesinden.

z

O zaman nerde viraj var nereye yavaslayarak gireyim sorusunun cevabini robot zaten biliyor olacak.

Sadece tek bir sorun var. Robot, gercek piste kondugunda, beynindeki haritada nereye kondumu bilmesi gerekecek. Eger start noktasi da belli bir nokta ise bu durumda robot herseyi biliyor olacaktir.

Bu da cok atik robotlarin yapimina imkan tanir. 

En buyuk sorun, teker patenajlari, savrulma, hiz yada teker acisi olcumunden kaynaklanan ve sapmaya neden olacak hatalarin kumulatif olarak artmasi sonucu gercek yol ile beyindeki yolun cakisik durumdan uzaklasmasi sorunudur.

Bu sorunu da cozen tum kupalari alir bence.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

VFR

Bunalmis hocam, pistin başlangıcında zaten yola dik bir beyaz çizgi oluyor, robot bunun gerisinden başlıyor bu şekilde bir senkronlama yapılabilir.
Fxdev hocam, pistler genelde şöyle. Her dönüşten önce dik çizgi yok. Bazı yarışmalarda hiç dik çizgi yok, ancak iki yolun kesiştiği yerde bir dik çizgi olmuş oluyor. Diğer yarışmalarda ise pistin belirli yerlerinde dik çizgiler var, her dönüşten önce dik çizgi yok.

shark27

yemişim robot yarışmasını meb de öğrenci öğretmen ölüyodu az kalsın yemekten bu mudur yani?:(

codabas

en sonunda bu da oldu...... :) komedi değil de nedir?
Sakarya End. Meslek Lisesi Robot Klübü robotizm.net

z

Nasıl yanı, yarışmada bayat yemek mi verdiler?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

LukeSkywalker

#25
Alıntı yapılan: bunalmis - 14 Mayıs 2011, 14:40:23
Nasıl yanı, yarışmada bayat yemek mi verdiler?
edit.

tacettin

bir meb yarışması da sona erdi. akılda kalanlar (bence)
1. Dağıtılan yemekten (Tavuk) zehirlenen öğrenci ve öğretmenler.
2. kuralların delinmesi( Adil karaağaç öğretmen ve öğrencilerinin pistte durması) bizler arızada dışarı çıkıp standımıza gelip tamir edip aynı yoldan geri dönerken, adil karaağaç öğrencileri sahanın içinde koşturmadan rahatça işlerini yürütmesi. Ama 2. gün ne olduysa onları daha az gördük. kural açık öğretmenlerin sahada olmaları diskalifiye sebebiydi. Bu arada bazı hocaları görevliydi. onlarda yaka kart iplerinin yeşil olmasından belli oluyordu. ama siyah ipli bir sürü hoca sahadaydı.
3. kesinlikle meb şunu yapmalı. yarışmayı etaplarını (çizgi-sumo-temalı) hazırlayan okullar kesinlikle o parkurda yarışmamalı. bunu bilir bunu söylerim.

LukeSkywalker

Ayrıca yarışacak robotların sırası geldiğinde ekrana yansıtılması da sağlanabilirdi. Koca 2 gün boyunca skorboard olarak kullanılan iki ekranda sumo yarışları izletildi. Çoğu kişinin sırası kaynadı ve yarışamadan eve döndü... Fakat organizasyon geçen seneye göre çok daha iyiydi. En azından herkes oturacak masa bulabildi.

t2

#28
Robot yarışması da neymiş?  Oyuncak .

Yarışacak robot yapabiliyorsanız gerçekten işe yarar şeyler de yapabilirsiniz. Yarışmayla verilecek ödülle uğraşmayın.  Geliştireceğiniz ürünler ile bu ödüllerin daha fazlasını kazanabilirsiniz.  Kendinizle yarışırsınız.


LukeSkywalker

#29
t2 hocam doğru söylüyorsunuz.Gerçekten birşeyler öğrenme fırsatı da yakalıyor insan.