Robot Yarışmaları Hakkında...

Başlatan codabas, 16 Nisan 2011, 21:53:15

codabas

Her geçen yıl yarışmalara katılım artıyor. Katılım sağlayan kişiler kendilerini geliştiriyorlar ve robotlar her geçen süre daha kaliteli ve profesyonel hale geliyor. ancak organizasyonlar sanki her geçen yıl daha acemice düzenleniyor gibi geliyor bana.
ODTÜ de ilk hayal kırıklığı çizgi izleyen pistini gördüğümde oldu. yarışma günü olmasına rağmen pistin bantları kalkmış, beyaz yollar yamuk, yol toz içinde vs. vs. daha sonra slalom yarışmasında hakem -demek istiyorum ama nedense dilim varmıyor- lerin yarışmacılara bağırması, triatlonda pistin rezalet derecede kötü olması hatta robotların pistin zeminindeki boşluklara takılıp ilerleyememesi ve traitlon kurallarının son gün değiştirilmesi.
İTURO da ise hakem kabusu... ilk kez parkurlar bu kadar iyi idi ama hakemlere laf anlatmak imkansızdı. emeğe çabaya saygı gibi bir problemleri var diye düşünüyorum.
bence hakemlik yapacak herkesin o kategorideki robotu yapıp çalıştırması şart. sorunda buradan kaynaklanıyor zaten. tabii bence... 
Sakarya End. Meslek Lisesi Robot Klübü robotizm.net

MrDarK

Düşüncelerine katılıyorum. İtunün çok güzel bir ortamı olmasına rağmen mini sumo kategorisindede bizde aynı benzer şeyleri yaşadık. Gerçekten işi bilenleri getirip yapmalılar bir organizasyonu çok komik saçma sapan şartlarda yarışma yaptık. Emek hırsızlığı oluyor yaptıkları.
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

tacettin

    odtü geçen senelere göre çok çok kötü organizasyon yaptı. slalomda hakemin yarışmacıya sesini yükseltmesi tam bir felaketti. üstelik yarışmacıda sonuna kadar haklıydı. ve itiraz dilekçesini verince tekrar yarıştı. dereceye giren mini sumoların 2 tanesini yenmemize rağmen bizde birşey yok. nasıl bir sıralama yaptılar meçhul.
     İtü zordu. ama bu zorluk hakemler eklenince daha bir zor oldu. Emeğe saygı sıfırdı. örneğin labirent yarışmasında (bana göre labirent değil) kimse parkuru bitiremedi.(bu olay onlara göre kural koyma hatası değil yarışma zorluğu) kendini dengeleyen robotta 2 robot 1 dakika dengede durmayı başarabildi diye derce aldı. izmirden bir okul 58 saniye durduğu için kabul edilmedi. emekler boşa gitti.
     beni ürküten ve daha da fecisi milli eğitimin yarışması olacak gibi.

LukeSkywalker

Bu işler için bir komisyon kurulmalı topluluklar üstü. Federasyon gibi birşey yapılması şart. Her üniversite kafasına göre kural oluşturuyor, kategori üretiyor. Bu işlerin standartlaşması lazım. Japonyadaki gibi.. Bu sayede robotik gelişir..

LukeSkywalker

ODTÜ de çizgi izleyen kategorisinde yarıştık fakat pist o kadar tozlu idi ki 1 sene boyunca emek harcadığım ABD'den yüksek sürtünmeli tekerlek getirttiğim robotlarım kaydılar ve 4. olabildik. Benim robotlarım çok hızlı olamalarına rağmen dereceye giren robotlardan 2 kat daha hızlı olmalarına rağmen pistin azizliğine uğradılar. Dediğiniz gibi organizasyon komiteleri artık doygunluğa eriştiler ve sadece takım elbiselerinin nasıl gözüktüğü ile ilgileniyorlar yarışma süresince...

codabas

Bence en büyük sorun emeğe yapılan saygısızlık.
Üniversiteli arkadaşlarımızı anlamaya çalışıyorum. organizasyon yapmak zor bir iş. ancak...
biz onların 10, 15, 20 yıl sonraki halleriyiz. tecrübelerimizden faydalnmaları lazım aslında. ODTÜ lü gençler fikir alma konusunda çok gururlu davranıyorlar. arada bir kaç genç hariç tabii. ama çoğunluk böyle.
İTÜ de ise daha mütevazı gençler var. iyi dinliyorlar ama değişen hiçbirşey yok maalesef.
önümüzdki sene katılım için şüpheliyim kendi adıma.
Sakarya End. Meslek Lisesi Robot Klübü robotizm.net

shark27

hocam bu hakemler her yerde aaynı :D

mebde durum daha vahim robotları anons ediyorlra hiçbişey anlaşılmıyor öle yarışma sırası geçen çok arkadaşım oldu

codabas

buyrun bir hakem saçmalığı daha...
bu hafta sonu Sakarya Üniversitesi robot yarışmaları gerçekleştirildi. elemeli çizgi izleyen yarışmasında Sakarya EML nin robotu ile bir özel kolejin robotu yarıştı. özel kolejin robotu diğer robottan en az bir saniye yarışmaya erken başladı ve yarışma nefes nefese bitti. ancak yapılan itirazlar kabul görmedi. eğer yarışmada başlamadan önce 5 sn beklenir kuralı varsa bu her robot için geçerlidir. ama Sakarya EML nin itirazları maalesef sonuç vermedi.
yine sumo yarışmalarında da bir sürü saçma uygulamalar oldu.

tekrar ediyorum robot yapmayan hiç kimse hakemlik yapmamalı...
Sakarya End. Meslek Lisesi Robot Klübü robotizm.net

optimum

bende izledim saüroyu sumo yarışmalarında ne gibi saçmalıklar oldu sence?

LukeSkywalker

Yinede saüro odtüye göre çok çok iyiydi organizasyon konusunda. Çok ilgili davranıyorlardı yarışmacılara karşı. Sadece çizgi izleyen pistindeki birleşim yerlerinden kaynaklanan hatalar oldu. Fakat elemeli çizgi izleyen pisti müthişti ve çok heyecanlı yarışmalar izledim. 4.ve 5. robotlar bana ait. Odtü de de aynı sıralamadaydım:)

codabas

kesinlikle katılıyorum. teknik açıdan odtü den daha iyiydiler. ancak hazırlık, görsellik ve profesyonellik açısından çok zayıftı. binaya girdiğinizde yarışma olduğunu bilmeseniz tahmin edemezdiniz.
kısacası ben bu seneki yarışmaları zayıf buldum...
Sakarya End. Meslek Lisesi Robot Klübü robotizm.net

LukeSkywalker

#11
edit

MrDarK

Alıntı yapılan: maytere - 09 Mayıs 2011, 08:56:27
Geçtiğimiz hafta sonu Roboçankaya vardı. Çizgi izleyen pistindeki köprü yüzünden robotlarımın hepsi uçtu. Kör topla 3. olabildik. Fakat şunu gördüm ki, robot yapmayan arkadaşlar pist yapınca sıkıntı büyüyor. Üst tarafı düz köprü olur mu yaa? Fiziğe aykırı. Eylemsizlik kuralına aykırı. Birden alçalıyor yol ve robotlar uçuyor. Hızlı robotlara yaşam şansı tanınmamış oluyor. Çizgi izleyende amaç nedir? Hız mı yoksa zor koşullara uyum sağlamak mı?

Bence tek bir kalıp altına sokamazsınız çizgi izleyen pistini, yazılımda her alanda farklı hız belirleyecek şekilde yazılmalı ki gerçek mantığıda böyle olmalı bence. Formula yarışlarında her yerde adam aynı hızda giderse bir virajda robotlarınız gibi takla atar. Yazılımda bazı şeyleri önlem olarak koymak gerekir. Yada parkura göre yazılım yazıcaksın önlem almak gerek. Anlıyorum sizi en hızlısı en serisi olsun istiyorsunuz ama şöylede bir söz var :D

Kontrolsuz guç guç değildir ( Farklı parkurlarda olsa ) :)
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

LukeSkywalker

Hocam köprüye nasıl bir yazılım yapılabilir?  Virajlara geldiği zaman yavaşlaması için zaten bir yazılım koymuştum. Fakat köprüde eğimi algılatmak gerekiyor.  Ayrıca japonların, ispanyolların, meksikalıların pistlerine bakarsanız köprü möprü olmadığını ve pistlerin her yıl aynı olduğunu görürsünüz. Burada amaç en hızlı robotu bulmak olmalı. Zor şartlar için zaten triatlon , slalom gibi kategoriler var.

z

Otomobille yüksek hızla seyrederken viraja girmeden hızı düşürüyoruz. Çizgi izleyen robotun da daha viraja gelmeden hızı düşürmesi lazım. Bunun için yolun kenarlarına trafik işaretleri konamıyormu?


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com