glcd göstergeli 4x4 tuş takımlı power supply

Başlatan papsukkal, 01 Ağustos 2011, 03:10:39

papsukkal

voltaj aralığı 0 - 30 V   10mV hassasiyet
akım aralığı 0 - 10 A     1 mA hassasiyet
pwm
glcd
4x4 tuş takımı
her basamak için adım adım ayarlama (tuş takımından)


şu an üzerinde çalıştığım güç kaynağının temel özellikleri bunlar.

bu güç kaynağını yaparken neler eklemeli ya da neler eklememeliyim. özellikle dikkat etmem gereken hususlar nelerdir? 
fikir, öneri ve eleştirilerinizi bekliyorum

Sdttn

PWM yerine DAC olsa olmaz mı? Daha temiz DC alınmaz mı çıkıştan?


Burada dijital güç kaynağı projesi var.
http://tuxgraphics.org/electronics/200707/bench-power-supply-unit.shtml

ipek

Laboratuar tipi güç kaynaklarında Sense Loop bulunmaktadır çıkış terminali 4 adettir bunların ikisi kalın kablolar ile negatif ve pozitif voltajı taşıyan kablolar
iki adet'te ince kablo ile  kablo üzerinde düşen voltajı hisseden fark algılayıcı devreye bağlı olanlar..

ikinci faktörde Dissipation factor controler ünit buradada ön izleme ile (Tracking pre regulator) yada bir (Chopper ) kıyıcı ile giriş gerilimi denetlenerek güçün ısıya dönüşmesi minimum seviyeye indirgenir.
örnek size 5 volt lazım ana kaynağı 7 volt'ta ayarlarız her şey emniyetle işler . kıyıcı yok ise  ana kaynağınızın 30 volt olduğunu var sayarsak bize 5 volt lazım olduğunda geri kalan
25 volt tamamen istenmeyen ısıya dönüşür.
çin malı masa tipi güç kaynaklarında transformatörün bir kaç adet sekonder sargısı bulunmakta comparator devresi uygun sekonderi seçmektedir..
bir çoğunda termostatik bir yapı var çekilen akıma göre fan devri ve süreleri kontrol edilebiliyor.
En önemli ve beklenentilerden biride güç kaynağınızın ac girişindeki anahtarı kapadığınızda mikro işlemci bir anda kontrolsüz kalıp blok kondansatördeki birikmiş enerji ile test için bağlanmış devreyi bozabilmektedir.
Elektorun sayılarında verilen PWM destekli güç kaynağınını yapan arkadaşların başına gelmişti sanıyorum ETE hoca bir çözüm getirmişti  kolay gelsin...

papsukkal

#3
ipek hocam ilgin için teşekkür ederim

benim tasarladığım da çin malları gibi her 12 V için trafonun yeni bir sargısının devreye girmesi. kontrol transistörlerindeki istenmeyen ısı olayına bu şekilde kısmi bir çözüm düşündüm. ancak senin bahsettiğin (benim şimdi öğrendiğim )pre regulatör ve chopper daha mantıklı ve sağlıklı gibi görünüyor. bu konuyu araştıracağım. bu voltaj kıyma olayı dimmer larda olduğu gibi mi yoksa farklı bir şekilde mi gerçekleşmekte ve trafoya uygulanan 220 üzerinde mi bu işlemi yapıcaz yoksa trafo çıkışında elde ettiğimiz voltaja mı uygulanacak?

bir de sense loop hakkında biraz daha bilgi verebilirmisin? ben yükteki akım ve voltajı ayrıca okumayı düşünüyorum. ölçüm uçlarını PS çıkışından değil de kabla uçlarından yaparsam sense loop olayını ne kadar karşılamış olurum?

ETE hocanın projesini takip ettim aynı sıkıntıya düşmemek için kontrol devresini farklı bir kaynaktan (smps olabilir) beslemeyi düşünüyorum bu sayede yükten bağımsız ve gecikmeli bir kapanış sağlayabilirim

papsukkal

sevgili sdttn verdiğin linki inceledi bana faydalı olacak bilgiler var teşekkür ederim.

pwm ile temiz çıkış elde edemez isem r-2r merdiveni kullanmayı düşünüyorum ama önceliğim pwm üzerine

ipek

bunları bulabildim HP triac artı optokuplör ile sekonder sargısını kıymış
EDN LM2576 ile yapmış burada baskı hatası var LM2576'nın buck diodu çizilmeyi unutulmuş
LT'nin uygulama notlarında'da köprü diyot gibi bir şey yapmış alt 2 taraf  diyot üst 2 taraf tristör bunları kıyarak sekonderi kontrol altında tutuyor
adını hatırlayamadığm için bunu bulamadım.
http://hotfile.com/dl/125667637/3919134/lab.rar.html

papsukkal

benim şu an kullandığım internet malesef kısıtlı ve hiç bir download sitesine (hatta hiçbir yere ) ulaşamıyorum. hocam imkan varsa farklı yollar ile bana dosyaları ulaştırabilirmisin? bu e-posta yada skype olabilir. buralardan dosya alabiliyorum.

birde bahsettiğin sense loop girişlerini verimli bir şekilde uygulamaya koyabilmem için PID fonksiyonu mu eklemem gerek? yada farklı ve basit bir yöntem varsa nedir?

ipek

#7
sosyal ağların hiçbirine üye değilim özelden mail'ini bildirirsen iletmeye çalışırım.
bu sense loop olayı analog kısımdan basitçe halledilebiliyor örnekli bir şema mevcut..

mail'ini şimdi gördüm parçalayarak Gmal'e yükledim,

papsukkal

ipek hocam gönderdiğin dosyalarda işime yarayacak güzel bilgiler var. inceleyeceğim. ilgin için tekrar teşekkür ederim. takıldığım yerde tekrar dönerim.

papsukkal

ccs c uzmanı hocalarıma bir sorum var

elimde int16 değişkenim var ve ben sadece 0., 1., 2., 3. bitlerini kaydırıp geri kalanını olduğu gibi muhafaza etmek istiyorum. extra bir değişken kullanmadan bunu yapabilir miyim?