Kontrol edilebilir vana bilgisi

Başlatan tayyar, 01 Ağustos 2011, 17:13:47

tayyar

Selamlar;

Ufak ufak bir akıllı ev projesi yürütüyorum kendi kafamda. Kendi kendine kapanıp açılan ışıklar, perdeler, oda termostatlı kombi tesisatı gibi bileşenleri olmasını düşünüyorum (aklıma geldikçe yeni birşeyler ekleme yanlısıyım)

Bu aralar kombi tesisatını elden geçirmeyi planlıyorum (kolorifer tesisatı). Amacım kullanılmayan odalardaki peteklerin tek tek odaları dolaşıp vanaları kapatmaktansa tek merkezden kontrol edilip kapatılabiliniyor olması. Bunun için aklıma gelen bir kaç yöntem şöyle:

(Toplamda kontrol edilmek istenen petek sayısı 6)
1. Motorlu bir vana ve buna bağlı alıcı devresi
2. Termostatik vana ile kısmi bir kontrol
3. Elle kumanda edilen klasik vana artı selonoid valf

1. yöntem gayet açık motor kontrollü vana alıcıdan gelen veriye göre tetiklenerek açılıp kapatılır. Burada dikkat edilmesi gereken alıcı veya verici devresindeki arıza durumuna karşılık vananın manuel olarak müdahaleye açık olması gerekir. (resimdeki motorlu 3 yollu vana)


2. yöntemde normal vana yerine termostatik vana takılır, belirli bir sıcaklığa ayarlanır ve vana kendisini bu sıcaklığa göre kapatıp açar. Bu durumda her hangi bir uzaktan kontrol erişimi bulunmamaktadır.


3. yöntemde kalsik vana ile petek arasına bir selonoid valf eklenir. Normalde açık olan selonoid valf içerisinden akan sıvının debisi klasik vana ile ayarlanır. Hattın kapalı veya açık pozisyonu ise selonoid ve alıcı ikilisi ile kontrol edilebilir. Bu durumda tekrardan alıcı verici ve kontrol devresindeki arıza durumunda selonoide dışarıdan manuel müdahale durumu söz konusu hale geliyor.


Selonoid yönteminde, selonoidin kapanması ani olacağından sıcak su hattında ani basınç değişimleri meydana gelecektir. Bu durumda kombi pompa motorunda zorlanmalar söz konusu olabilir.

Ayrıca  2. yöntemdeki termostatik vanalar selonoid yöntemindeki ani basınç değişikliği problemini yaşattıkları için(kulaktan dolma bilgime göre) kombi tesisatında kullanılırken belirli bir sayının üstünde kullanılmasına izin verilmiyormuş


Bu durumda sizce nasıl bir yol izlenebilir?

Motorlu vana kullanmayı düşündüğümüzü varsayalım, bu durumda bu vanaların maliyeti ortalama ne civarlardadır?

Termostatik vanalarda maliyetler ne civardadır?
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

eistain_54

Hocam bunu söylememdeki niyet kesinlikle bilmişlik falan değil.Sadece soruyorum.Biz ünide akış kontrol valflerini görmüştük.Bunların plc ile sürülenleri var diyordu hoca.Onlar olabilirmi?İstediğiniz bir ivmeyle açıp kapatabilirsiniz.geçen sıvı miktarını görebiliyorsunuz.Hemde istediğiniz düzeyde akmasını sağlayabiliyorsunuz.Hocanın sçylediğine göre iyi bir hassasiyette akış denetimi yapılabiliyormuş.Çok maliyetli de değil diyordu hoca...24v dc ile beslendiğine göre pice uyarlamasıda çok zor olmasa gerek?
Her gün 24 altın verilirken bunun için kime şükredersin ey ademoğlu!?!

tayyar

Aslında motor kontrollü vana derken bende bahsettiğiniz durumu anlatmaya çalışmıştım. Çalıştığım fabrikada büyük boyları mevcut, ancak benim istediğim yarım parmak boruya takılabilecek 12-24v ile kontrol edilebilecek birde sıcak suya dayanabilecek birşeyler tabi uygun fiyatlı olmasıda cabası :)

Merkezi kontrolü sağlamak açısından motorlu vana olması en mantıklısı gibi geliyor.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

eistain_54

Her gün 24 altın verilirken bunun için kime şükredersin ey ademoğlu!?!