Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

Yeni PBP Kod Editoru tasarımı

Başlatan ASPExpert, 03 Haziran 2004, 13:47:16

alayli

Alıntı yapılan: "ASPExpert"Hmmm... İlginç bir fikir aslında..
İlk olarak bu CHBasic i bir incelemem gerekiyor. Zaten demoyu istedim umarım gönderirler..

Arkadaşım;

http://www.rentron.com/Products/FlashBasic_3_7_Eval_Setup.zip

adresinde 3.7.0 versiyonunu indirebilirsin. (Benim lisanslı kullandığım versiyon) Yok illa ki 4.0'ı görmek istersen büyük ihtimalle gönderirler. Göndermezler ise de ben de var haber ver, bir yere upload ederim.
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

ASPExpert

Selamlar arkadaşlar
geciken cevabımdan dolayı herkesden özür. Toplantılar bitmiyor...

Gelelim projeye...

Bu uygulamayı yazmamın nedeni güçlü bir ide ye sahip ve bir yazılım geliştiricinin ihtiyaçlarına cevap verecek bir araç yaratmak ve programlarımızı yazarken herkesin zevk alacağı bir ortam hazırlamaktı. Hepimizin beğeneceği bir araç, pisikolojik olarakta bizi etkileyecek ve bu etkinin meyvesi gayet olumlu olacaktır. Dİğer taraftan programlarımızı yazarken birtakım kolaylıklarda geliştirme zamanımızı kısaltacak başarılı uygulamalara daha hızlı ulaşacağız.  Amacım bu.

Yeni bir programa neden ihtiyaç var? sorusuna ise cevabım ozaman neden hala windows 3.1 i kullanmıyoruz, yada 78 model murat 131 varken 2004 model audi alıyoruzla aynı.

Diğer taraftan pazarlama açısından düşününce (ki bu ürünü parayla satma amacını düşünmüyorum arkadaşlar. ) her ürünün bir muadili vardırki farklı kişilere hitab ederler. Bu tamamen ürünün işlevselliği ile ilgilidir.

Sevgili DumrulBey,
Sağolasın, Bizleri bir adım daha ileri götürürsek ülkemiz 10 adım daha kalkınır. Buda sonuçta bana yarar başkasına değil. Her şekilde bu amaç için çalışmayı seviyorum.

Türkçe bir programlama dilinin getirisinin olduğunu elbette düşünüyorum. Yanlız şuda varki lokalize edilmiş bir programlama dili nasıl evrenselleşir? Yani eğer pbp fransızca bir komutsetini içeriyor olsaydı belki birçoğumuz bunu öğrenemeyecekti... Bu daha çok ağır bastığı için bir programlama dilinin türkce, japonca, fransızca olması bence peki mantıklı değil.

Ama geliştirme aracını lokalize edilmesi derseniz ona sizlere katılırım. Çünkü aracın dilinin zorluğu ve kullanımındaki "bilinmeyen kelimeler listesi" nin boyutu bunları öğrenene kadar cok zaman kaybettirmiş oluyor.
Dil, bir seçenek olarak programa eklenebilir.

Birde cozturkun yorumu var tabi, elbette bu işle ilgilenen insanlar ingilizceyi en azından okuduğunda anlayacak kadar biliyordur. Ufak tefekde derdini anlatacak kadar yazabiliyordur. Bu yeterli zaten. Yoksa datasheet lere ve uygulama notlarına nasıl erişecekkler ve nasıl anlayacaklar..

"Sadece yazılım da değil, PIC mikrodenetleyicileri yeni kullanmaya başlayanların kolayca deney yapabileceği bir geliştirici devresi de tasarlasak. Bence adam akıllı bir iş yapmış oluruz. " demişsin, bence harika bir fikir. Bunu kesinlikle ve yürekten destekliyorum ve bu şe varım. Bir konsorsiyum kurar oturur speclerini tartışır, tasarlarız. Hatta belki kaynak dökümanlarını yayınlar, acemi arkadaşlar içinse basılmış halini "makul" bir ücret karşılığında temin etmelerini sağlarız.

Bu konudaki düşüncemi şöyle özetleyeyim. Önce bildiklerimizi adam akıllı türkçe dökümanlara dökmemiz gerekiyor. PIC nediri heryerde buluyorsunuz ama 7Segment için birton yere girip çıkıyoruz. Yada neden serin serout komutunu kullanıyoruz. Hala branch ın nerede kullanıldığını bilmiyorum mesela.. İlk olarak buradan başlayalım, Türkçe kaynak merkezi haline gelelim. Bunu söylememin başka bir nedenide şu; Türkçe bir pic compiler ı geliştirdik, kendi Türkçe dilimizi yaptık ve arkadaşlar bununla oldukça başarılı projeler yaptılar. Fakat bir ekibe girdiklerinde biri a dilini biri b dilini biliyor olacak. nasıl anlaşacaklar??????? Bu nedenle ortak dillerin kullanımına biraz daha sıcak bakıyorum. Bu demek değildirki "hayır yazmayalım. geliştirmeyelim" tabiki geliştirelim. Elimden geleni yaparım.

Sevgili Costurk üstadım,
Bir compiler a kendi rutinlerimizi eklemek pek mümkün değildir. Nede olsa bu adamlar kaynakları yayınlamıyorlar. Ancak bunları baz alarak kendi dilimizi geliştirebiliriz. Nasılmı?

Mesela düşünün basic tarzında ama daha anlaşılabilir bir dil, object mantığında ve metodları, propertiler olan bir yapı. Ama bu bizim dilimiz,
Bunun arkasında calışan bir language specification modulu ile yazılan bu dili pbp nin yada diğer derleyicilerin anladığı yada compile ettiği hale cevirebiliriz.  

Basitce bir örnek vermem gerekirse bizim sunduğumuz bir modul olsa

dim PICModel as New Model("16f877")
PicModel.Port("D1).State=True

dediğimde

PORTD.1=1

olsa mesela daha anlaşılır olmazmı?
Hem obje yapısı, hem okunabilirlilik hemde basic dilini (hatta lotus programlamayı) bilen herkesin pic icin program yazabileceğini düşünüyorum.

Ama arkadaşlar, bunlar benim vereceğim kararlarla olmaz elbette. Burada beraber birşeyler yapcaksak oturur biyerlerde kahve cay içer kararlar alır, konsorsiyumumuzu kurarız ve yeni disiplinleri bölyece belirleriz.

Benim bilmediğim birçok şeyi sizler biliyorsunuz, sizinkileride ben (pic den bahsetmedim :) )

Ben biraz araştırma yapacağım. ICD kısmına şimdilik bakmayacağım ama ASM için çalışacağım. Bu adamlar kompileri nasıl ve neleri kullanıyorlar gibi.

Sevgili alaylı,
dosya için teşekkür ediyorum. v4 için daha bişi gelmedi ama akşam bunu inceleyeceğim. Sağolasın..


Her türlü yardıma ve yoruma açığım. Sizleri seviyorum..


Sevgiler & Saygılar.
Gerçek ilerleme ilerici olmaktan degil, ilerliyor olmaktan meydana gelir... --------------------------------------- http://www.aspexpert.cjb.net http://blogs.wwwcoder.com/aspexpert

cozturk

Dostum, bir compiler a kendi rutinlerimizi eklemek pek mümkün değildir.  demişsin. tabi haklısın. Fakat adamlar compiler'ın kullandığı tüm herşeyi dışarıda bırakmışlar. pbp klasörüne bir bak istersen. orada bazı komutların birbirinden türediği açıkça görülüyor. Yada derleme sonucu oluşan dosyalara bir göz atıver.  Macro asm. denen şey. Benim demek istediğim compiler'ı yeniden yazmak değildi. sadece bir takım yararlı kod parçacıklarından zengin bir kütüphane oluşturacağız. Nasıl delphi componentleri var. ona benzer bişey olacak.

Örneğin grafik LCD ekranını ilk defa kullanacak arkadaş bununla boğuşmayacak.  Ya da hazır programlanmış PIC bile satılabilir. Belli bir işi yapan PIC hazır alınacak projeyi geliştiren arkadaş ayrıca aylar süren bu deneme yamulma sürecini tekrar yaşamayacaktı. sadece yeni projesi üzerine yoğunlaşacak.

Uzmanlık alanın bu  olduğu için doğal olarak bizden farklı bir gözle bunları görüyor ve değiştirmek istiyorsun.  anlıyorum.
Sevgi ve saygılarımla.



vay be 800 tane mesaj olmuş

DumrulBey

Alıntı yapılan: "ASPExpert"Türkçe bir programlama dilinin getirisinin olduğunu elbette düşünüyorum. Yanlız şuda varki lokalize edilmiş bir programlama dili nasıl evrenselleşir? Yani eğer pbp fransızca bir komutsetini içeriyor olsaydı belki birçoğumuz bunu öğrenemeyecekti... Bu daha çok ağır bastığı için bir programlama dilinin türkce, japonca, fransızca olması bence peki mantıklı değil.
Olaya ticari gelişme açısından bakılırsa, söylediğine katılmamak mümkün değil. O zaman yabancılar, tıpkı bizim onların yazdığı programlar peşinde koştuğumuz gibi dört gözle merak ederek koşarlar. Peki bir programcı olarak Türkçe destekli bir interpreter (komut yorumlayıcı) eklemen programına eksi bir değer katar mı? Bence hayır! Yani demek istediğim yine basic yapısı içinde İngilizce kelimelerden oluşan komut seti yanında karşılıkları olan Türkçe yapılar konulabilir. Programı şişirir diyorsan, yazılımın iki ayrı sürüm olur.

Benim burada önemsediğim geniş bir çerçevede düşünmek. Bu konuda benim Delphi üzerinde yapmış olduğum bazı çalışmalarım var. İlk başta simülasyon tasarlama yolunu gidip ASM'yi görsel şekilde yorumlamaya çalıştım. Sonra içerisinde Türkçe karakter içermeyen ve C'ye benzeyen bir komut seti oluşturdum. Öylesine basit ki bana göre çok kolay bir yapısı var. Diyebilirm ki Türkçe bilmeyen bile bu yapıyı kullanarak çok kısa sürede yazılım geliştirebilir.

Evrensel olsun isterseniz dandik İngilizce'ye tercüme yapar gidersiniz. Aslında dilimiz o kadar güzel ifade zengiliğiyle dolu ki, bence Türkçe evrensel bir dil olabilirdi. Dünyada bu dili o kadar çok kullanan var ki İngilizce ve emperyalizm olmasaydı herhalde dünyada ortak dil Türkçe olurdu. Üstelik Japonca'ya benzemezi açısından da artı bir özelliği var. İngilizce'nin tek sevdiğim yanı var. O da birisinden bahsedince onun kadın(she) veya erkek(he) olup olmadığını anlamanız. Türkçe'nin de en sevmediğim yanı lafların çok farklı manalara çekilebilmesi. Herhalde o yüzden fazlasıyla geniş argo kelime kütüphanemiz var.:)

Bakınız, aslında editör yazmak ve yazılımın Türkçe komut yorumlayıcısına sahip olması o kadar zor bir şey değil. Galiba mesele ortaya çıkan ASM veya HEX kodunun mümkün olduğunça kararlı (stabil) ve ufak olması. Yoksa şimdi seninle kafa kafaya versek bir gün içerisinde Delphi'de veya Visual Basic'de not defterinden gelişmiş bir editör yazıp derme çatma Türkçe ifadeleri kullanarka ASM kod üretiriz. Bu o kadar kolay bir şey ki anlatmam. Asıl önemli olan optimize kodu üretmek. Bir de cozturk'ün dediği gibi çok ihtiyaç duyduğumuz makro benzeri hazır komutlar tasarlamak.

Tabii bir de yani başlayanları düşünerek ve kesinlikle ücret alınmadan light versiyon adı altında donanım destekli bir yazılım geliştirmek. Bakın altını çizdim ücret alınmamalı. İşte bu sayede bilim ilerler. Ama profesyonellere tam gelişmiş programı ücret karşılığı verirsiniz, o başka. Tabi o aşamaya gelene kadar en azından bir light versiyonu yazılıp beğeni toplamalı. Bu konuda bir Türk'ün yazdığı PHP editörü en iyi örnektir.

Sevgiler, saygılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

axanc

selam...

assemble komut setini Türkçe olarak kullanan notepad tabanlı bir editör görmüştüm, derleme yaptığınızda Türkçe kelimeleri alıp hafızasında eşdeğerleri ile deriştirip derliyordu; sanırım antrak'ta bulmuştum... aynı şekilde PBP'in bir Türkçe yaması denilebilecek bir yapısal düzenleme insanların ingilizce kelimelerden sakınarak PIC'den soğumaları yerine işlerin yapılışından ve program yazmaktan zevk almalarını sağlayacaktır... şahsen basic temelli bir Türkçe komut setini geçiş için uygun görüyorum ve olursa seve seve kullanır ve lite version dağıtımında bulunurum...
Uzmanlık: Bilgisayar Müh. öğrenci Derleyici: PicBasic Pro Compiler Ver. 2.45 Program: Proteus 6.2.5 ve MCSP

Veli B.


alayli

@ASPexpert
    Söylediğim gibi 4.0 bende var. Göndermezlerse sana mail olarsak atabilirim. (demo) Ama arabirim olarak 3.7 den pek bir bir farkı yok. Bugün ben de girdim, sitelerine baktım, 4.0 download' ına bir sürü angarya koymuşlar. Bu versiyon çıkalı daha 1 ay felan oldu. Ben ilk çıktığında girip direkt indirmiştim.
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

ise

yinede bu tür programların yazılması en azından bir destek olarak sayılabilir

DumrulBey

Üst Not: Unutmadan hemen ekleyeyim. Bu program için komutların çoğunun kullanım örneğini görebileceğimiz bir kaç örnek gönderebilir misin? Çünkü ben demoyla birlikte gelen yetersiz örneklerinden bir şey anlamadım. Rastgele de komutları serpiştirmek ve bir yandan hata verince yardım dosyasına kullanımını öğrenmek çok zor oluyor. İşte hepsini değerlendirebileceğimiz bir şey olsa ne iyi olurdu.

Alıntı yapılan: "alayli"Arkadaşım http://www.rentron.com/Products/FlashBasic_3_7_Eval_Setup.zip adresinde 3.7.0 versiyonunu indirebilirsin.
Sağ ol kardeş. Programı inceledim ve bazı şeyler dışında beğendim. Özellikle gerçek zamanlı ASM kodları ve bellek kullanımı hakkında bilgi vermesi çok güzel. Üstelik temeli oluşturunca geride kalan angaryayı "Compile/Check" yapınca hemen düzenliyor. Yerinizde olsam bu program için ayrı bir başlık açardım. En iyisimi 4.0 versiyonunu bir yerlere yükleyelim öyle açalım. Bana gönderirseniz benim iki sunucum var, herhangi birine atarım.

Beğenmediğim kısmı ise en başta kullanıcı arabirimi. Gerçekten çok yetersiz. ASPExpert'in şimdi ne demek istediğini daha iyi anlıyorum. Böyle programlar kullanacaksak hurda otomobile (arkadaşımızın benzetmesi buydu) binelim daha iyi. Ayrıca şart ve gecikme komutlarındaki optimizasyonu pek beğenmedim. Öyle ki programınızı çeşitli yerlerinde kullandığınız "delay" komutu kodları tekrar ediyor. Yani bir macro şeklinde olsaymış PIC'in kaynakları daha iyi kullanılırmış.

Şart komutunun yöntemi ise bana biraz uzun yol gibi geldi. Belki böylesi daha stabil çalışıyor olabilir ama fark komutunu kullanarak üç-dört satırda halledilebirdi.

Aslında kendi içinde macro ve ASM kod girme imkanı var. Dolayısıyla aşılamayacak problemler değil. Ama sıklıkla kullanılan komutları bence mükemmel olması lazım. Henüz alt programları ve diğer ek komutları inceleyebilmiş değilim. Yine de güzel bir yazılım ama yeni başlayanların kısa sürede sıkılıp atabileceği bir program. Çünkü dediğim gibi kullanıcı arayüzü iyi değil.

Yeni versiyonunda belki her şey daha iyidir, bakmak lazım. Bu arada galiaba 18F ailesi desteği yok. Olsaymış daha baba komutlar çıkarmış. Osiloskop ve de geliştirici kart olayı tam benim istediğim gibi. Çok iyi düşünülmüş. Gerçi hata verdi ama herhalde donanımım yeterli olmadığı için olsa gerek. Ben program için 10 üzerinden 8 veriyorum...

Alıntı yapılan: "katana"Bir göz atabilirsiniz.Belki bir yardımı olabilir.
http://mail.sdu.edu.tr/~seyit/sai/saipbd.htm
Okuduğum üniversitenin hocası. Helal vallahi, adam onca öğrencinin derdi arasında da bizim yapmak istediğimize benzer girişimlerde bulunuyor. Bizse işi gücü dert edip girişim yapmaya çekiniyoruz. Allah yardımcımız olsun.

Anladığım kadarıyla yakında beta sürümünü yükleyecekmiş. Muhtemelen diğer projelerinde olduğu gibi kaynak koduna yer vermeyecek. Belki bir e-mail göndersek kaynak kodlarını paylaşır da işimiz kolaylaşır. Aslında hocam bu forumda olmas lazım. Takma adı ne acaba?

Bu arada "Acaba Süleyman Demirel Üniversitesi'nden öğretim görevlisi var mı?" Varsa burada eski bir öğrenciniz de var. Ellerinizden öperim...

Sevgiler, saygılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

axanc

selam...

DumrulBey, pbp ile 18 serisi için program yazma konusunda bilgin var mı? derleme esnasında sorun çıkıyor... 18f452...
Uzmanlık: Bilgisayar Müh. öğrenci Derleyici: PicBasic Pro Compiler Ver. 2.45 Program: Proteus 6.2.5 ve MCSP

ASPExpert

Selamlar Dostlarım..

SDU deki hocanın yazdığı derleyiciyi inceledim. Ve arkadaşlar, dediğim gibi tek kelime ile "fiyasko". Uygulama başarısı yada tasarımdan bahsetmiyorum. Lokalizasyondan , dilden bahsediyorum. "Eger GidenData=3 OLURSA" ???????? Nasıl yani??

Bakın şunu anlarım. "IDE Türkce, yardımlar türkce ama yine kod satırı yine ingilizce. "  ama kodlama dilinin "Tanimla GelenData Uzun Gibi (Dim GelenData as Long yani) ? bu biraz fazla kacar.

Evet dilimiz güzel ifade zenginlikleri ile dolu ama bir programlama dilinde Türkce komut seti okadar kullanışlı olmayacaktır. Bundan emin olunuz.

Ingilizce bir ide ve komut seti ve ek olarak türkce yardım ve dökümantasyon en mantıklısı gibi geliyor. Nedersiniz?

Ücretlendirme konusunda ise bu konuda paralı birşey yapmayı hiç düşünmedim. Burada bir ekip çalışmasından bahsediyorum. Tek başına bu işi geliştirmekten değil beraber geliştirmekten bahsediyorum. Bu kısım cok anlaşılmadı sanırım.

Çok polemik yaratmak istemiyorum. ADIM ATMAK ISTIYORUM. bu nedenle ben gidip biraz araştırma yapayım..
Gerçek ilerleme ilerici olmaktan degil, ilerliyor olmaktan meydana gelir... --------------------------------------- http://www.aspexpert.cjb.net http://blogs.wwwcoder.com/aspexpert

axanc

Türkçe, bilgisayar komut setleri için oldukça uygun bence, bizim programlama bilgilerimiz ingilizce tabanlı olduğundan bize garip gelio ama sıfırdan öğrenen birisi için daha güsel bir Türkçe ile hazırlanmış komut seti oldukça uygun...
Uzmanlık: Bilgisayar Müh. öğrenci Derleyici: PicBasic Pro Compiler Ver. 2.45 Program: Proteus 6.2.5 ve MCSP

alayli

Alıntı YapDumrulBey demiş ki:
Üst Not: Unutmadan hemen ekleyeyim. Bu program için komutların çoğunun kullanım örneğini görebileceğimiz bir kaç örnek gönderebilir misin? Çünkü ben demoyla birlikte gelen yetersiz örneklerinden bir şey anlamadım. Rastgele de komutları serpiştirmek ve bir yandan hata verince yardım dosyasına kullanımını öğrenmek çok zor oluyor. İşte hepsini değerlendirebileceğimiz bir şey olsa ne iyi olurdu.

   Sevgili DumrulBey;
   Söylediğin gibi demoda gelen örnekler fiyasko. Şu an evde ve dial-up bağlantı ile internette olduğum için bunları (örnekleri) upload etmem eziyet. Pazartesi günü (07 Haziran 2004) işyerimden tümünü uygun bir yere upload eder ve size buradan bildiririm. Ayrıca www.celestialhorizons.com.au adresinde de hepsi var. Ama şunu belirtmek isterim ki herşeye rağmen o örnekler de yetersiz. PBP de bulunan destek ve yaygınlık CH için geçerli değil. Düşünsenize böyle bir forumda bu program için açılmış spesifik bir ana başlık bile yok. Sanırım bu konuda programı yazan kişilerin daha fazla gayret gösterip, daha çok kullanıcıya ulaşması gerekiyor. Veya adamlar hallerinden memnun...  :x

    Bundan sonraki paragrafı programla gerçekten ilgilenenler okusun. Sonra bu kadar ayrıntıya ne gerek vardı diye kızmasınlar bana... :D
    Bunca yıldır programı bilmeme rağmen ne bu forumda ne de yabancı benzer forumlarda sağlam bir crack bulamadım. Adamlar çok iyi bir koruma koymuşlar programa. Eğer 3.7 yi kurmuş olan varsa farketmiştir. Program kurulum sonrası FlashBasicEval.exe'yi her çalıştırmada bir ön pencere açıyor ve orada bir ID number çıkıyor. Benim tespitlerime göre bu ID number sizin o anki işletim sisteminizin ve donanımınızın belirli kritik bilgilerine göre generate ediliyor. Daha sonra format atmadıktan ve harrdisk değiştirmedikten sonra defalarca herhangi bir CH versiyonunu install uninstall yapın karşınıza hep aynı ID number çıkıyor. Fakat aynı setup.exe'yi başka makinaya kurduğunuzda farklı bir ID number ile karşılaşıyorsunuz. Hatta bir ara bende WinXP ile Win98 aynı harrdisk'te kurulu idi. Her iki işletim sistemine ayrı ayrı setup ettim, yine de aynı ID number ile karşılaştım. İnternette bu forumda da mevcut bir 3.7.0 için bir "key generator" var. Fakat bende hiç bir işe yaramadı. Nitekim en son pes edip 170AU$'ı kredi kartından bayılıp programı lisansladım. Lisans için parayı gönderince ardından siz bu ID number'i adamlara mail ile gönderiyorsunuz. Adamlar size yeni bir .exe (FlashBasic.exe) ile birlikte 6 haneli bir lisans numarası gönderiyorlar. Yeni .exe'yi CH Flash'ın demosunun kurulu olduğu dir'e kopyalıyorsunuz. Bu yeni .exe'nin sürümü 3.8.1 olarak görünüyor fakat nitelik ve yetenek olarak demo ile aynı özelliklerde. Tek ve en önemli farkı açılıştaki pencereye password soran bir kısım eklemesi (tıpkı internette crack'i bol bulunan eski 2.0 sürümlerinde olduğu gibi) ve doğru password'ü girerseniz lisanslı açılıp .asm çıktısı da vermesi, yani compile yapması. Siz sonra bunu microchip assembler ile sorunsuzca .hex'e çeviriyorsunuz. 4.0'da ise .hex'e de direct compile sağlayan bir check box koymuşlar. Ayrıca bende CH'ın 2.0 versiyonunun setup'ı ve crack'i de var.BU BAHSETTĞİM TÜM DOSYALARI (BENDEKİ LİSANS NUMBER VE YENİ .EXE de DAHİL)Pazartesi günü UYGUN BİR YERE UPLOAD EDİP HEPİNİZE HABER VERECEĞİM... Yalnız yanlış anlaşılmasın; benim lisansım sizde çalışacak demiyorum. Nitekim ben programı işyerimde bile kullanamıyorum. Çünkü daha önce de bahsettiğim gibi belli bir bilgisayarda kurulu kopya belli bir ID number veriyor ve herifler bu ID number'e karşılık gelen password'ü gönderiyor size. Bu arada programı hack edebilecek yetiye sahip arkadaşlarımız varsa benim bilgisayardaki ID numberim;
ID Number:  -731168983 bu. Başındaki (-) işareti eksi mi tiremi ne işe yarar bilemiyorum.
     Sıkıcı paragraf sonu.... ;)

Alıntı Yapalayli demiş ki:
Arkadaşım http://www.rentron.com/Products/FlashBasic_3_7_Eval_Setup.zip adresinde 3.7.0 versiyonunu indirebilirsin.

Sağ ol kardeş. Programı inceledim ve bazı şeyler dışında beğendim. Özellikle gerçek zamanlı ASM kodları ve bellek kullanımı hakkında bilgi vermesi çok güzel. Üstelik temeli oluşturunca geride kalan angaryayı "Compile/Check" yapınca hemen düzenliyor. Yerinizde olsam bu program için ayrı bir başlık açardım. En iyisimi 4.0 versiyonunu bir yerlere yükleyelim öyle açalım. Bana gönderirseniz benim iki sunucum var, herhangi birine atarım.

    Daha önce de belirttiğim gibi ben bu programdan hariç PBP&PROTON+'ı da kullanıyorum. Benim burada belirtmek istediğim CH Flash'ın mükemmelliği değil. ASPexpert arkadaşımızın iyi niyetli girişimi esnasında ona fikir vermesi açısından tavsiye ettim programı... Nitekim bana göre de PBP ile kıyaslandığında nitelik olarak bir çok eksiği var. Ama beni cezbeden niteliği değil niceliği (görsellik ve kullanım kolaylığı). Göreceli olarak  basit programları yazarken CH'dan ideali yok benim için. Başlık meselesine gelince ben daha önce CH Flash Basic 4.0 için bu forumda bir başlık açtım. (searc ederseniz karşınıza çıkacaktır) Fakat o sıralarda üyeliğimin ilk günleri idi ve tek bir kişiden bile herhangi bir olumlu veya olumsuz tepki gelmeyince üstelemedim. Söylediğim gibi CH Flash ile ilgili elimdeki tüm materyali uygun bir yere pazartesi işyerimden DSL ile göndereceğim ve bu başlık altında bildireceğim sizlere.  8)

Alıntı YapDumrulBey demiş ki:
Beğenmediğim kısmı ise en başta kullanıcı arabirimi. Gerçekten çok yetersiz. ASPExpert'in şimdi ne demek istediğini daha iyi anlıyorum. Böyle programlar kullanacaksak hurda otomobile (arkadaşımızın benzetmesi buydu) binelim daha iyi. Ayrıca şart ve gecikme komutlarındaki optimizasyonu pek beğenmedim. Öyle ki programınızı çeşitli yerlerinde kullandığınız "delay" komutu kodları tekrar ediyor. Yani bir macro şeklinde olsaymış PIC'in kaynakları daha iyi kullanılırmış.

    Eğer arayüzden kastın görsel ve pencerelerin kullanımı ise bu konuda sana katılmıyorum maalesef. Gerek PROTON+, gerek MCS ve benzeri PBP editörleri ile karşılaştırdığımda BENCE en iyi Xwindows arabirimine sahip PIC basic derleyici CH Flash. Yok eğer ki bu görsellik ve kullanım kolaylığının içinde barındırdığı komutlar ve bunların kullanıcıya sunduğu yetenekler ise kastettiğin hemfikiriz demektir. Delay komutu içinse şunu söylemek isterim. Ben delay komutunu label'ler ile kullanıp gosub ile tekrar tekrar çağırarak kullanıyorum. Gosub komutu assembly'deki call ile aynı işi yapıyor CH'da. Programda ihtiyacın olan gecikmeleri belirledikten sonra bunları birer etiketle bir defaya mahsus alt program haline getirip daha sonra defalarca kullanabilirsin. Pazartesi göndereceğim örnekleri incelersen bu kullanımı anlayacaksındır. Mesela Ch'da button komutu ve değişken olarak "bit" tanımlaması da yok. Fakat "peek" komutu ile herhangi bir portun(byte değişken) herhangi bir pinine (bit değişken) erişip if....then ile yine bir buton alt programı oluşturup bunu defalarca kullanabilirsin.  8)

Alıntı YapDumrulBey demiş ki:
Şart komutunun yöntemi ise bana biraz uzun yol gibi geldi. Belki böylesi daha stabil çalışıyor olabilir ama fark komutunu kullanarak üç-dört satırda halledilebirdi.
Haklısın ama ben kendi adıma konuşmam gerekirse bir LCD sürmek için PBP'deki;
$FE, 1 ; $FE, 2 ; $FE, $0C.... gibi komutları ezberlemektense fare ile bir butona tıklayıp, açılan pop-up menuden ne yapacağımı seçmek ve tıklamak,
yada ADC için bir sürüü parametre ezberlemek yerine fare tıklamalarıyla işimi görebilmek birazcık ram alanı kaybetmeye değer diye düşünüyorum.

Alıntı YapDumrulBey demiş ki:
Ama sıklıkla kullanılan komutları bence mükemmel olması lazım. Henüz alt programları ve diğer ek komutları inceleyebilmiş değilim. Yine de güzel bir yazılım ama yeni başlayanların kısa sürede sıkılıp atabileceği bir program. Çünkü dediğim gibi kullanıcı arayüzü iyi değil.

    Sanırım bu mükemmellik zamanla oluyor. Bu programın ve yazan şirketin evveliyatı ne kadardır yada PBP'den ne kadar yeni veya eskidir bilemiyorum ama sizlere de göndereceğim versiyonları (2.0, 3.7, 4.0) ayrı ayrı kurar ve incelerseniz adamların boş durmadığını ve ilerlediğini anlayacaksınızdır. Örneğin 3.7'de LCD'yi illaki 8 bit data bus ile sürüp her 3 kontrol bitini de kullanmak zorunda idin.Yani F84 veya F628 kullandığında pin sayısı açısından boku yiyordun.  4.0'da adamlar 4 bit data bus ile de LCD sürme opsiyonu eklemiş. Ama hala R/W yi kullanıp kullanmama inisiyatifi sana bırakılmıyor. Gerçi adam R/W yi kullanıp LCD busy flag'i okuyup işini sağlama alıyor. Sonra LCD'de marka  model değiştiğinde kafayı kırmıyorsun. Ama yine de bu opsiyonu bana bıraksa diye geçiriyorum içimden... Veya 3.7 de B portunun dahili pull up özelliğini kullanma basic olarak yoktu. Araya asm olarak giriyordum ben. Adam 4.0 da eklemiş. Zamanla iyileşiyorlar yani. Ama bu iyileşmeden ben şşu anda yararlanamıyorum. Çünkü upgrade için yanlış hatırlamıyorsam 125AU$ daha istiyor amcalar. Bir babayiğit cracker çıkıp da kırabilir mi yada kırmayla uğraşır mı onu zaman gösterecek. Ama benim pek umudum yok. Değecek bir proje aldığımda yine parayı bayılıp alacaz gibi görünüyor. Bu arada yanlış anlaşılmasın lisans meraklısı değilim. Carack'li bulursam çatır çatır kullanırım. Ama bulamıyor ve vazgeçemiyorsam da şartlar da olgunsa (son tahlilde :D ) parayı bastırır alırım.
    Yeni başlayanlar açısından kısmen haklısın. Ben kendi adıma assembly'de bolca kasıp, PIC register yapısını anlayıp, special register'ların hangisinin hangi bitinin ne işe yaradığını algıladıktan sonra geçtim basic derleyicilere. Bilinçli değildi ama isabet oldu. Ama işin ilk başında basic derleyiciyle tanışan kişi (CH yada PBP yada bir diğeri) zaten belli bir yerde tökezlemeye mahkumdur zannımca. Çalıştığım yerdeki veya etrafımdaki yeni başlayanlara da böylesini tavsiye ediyorum. En kral derleyici elinin altında da olsa PIC donanımını ve mikrosaniyelerde olup biten olayları anlamak için assembly ile bir süre kasmak şart gibi geliyor bana.

   
Alıntı YapDumrulBey demiş ki:
Yeni versiyonunda belki her şey daha iyidir, bakmak lazım. Bu arada galiaba 18F ailesi desteği yok. Olsaymış daha baba komutlar çıkarmış. Osiloskop ve de geliştirici kart olayı tam benim istediğim gibi. Çok iyi düşünülmüş. Gerçi hata verdi ama herhalde donanımım yeterli olmadığı için olsa gerek. Ben program için 10 üzerinden 8 veriyorum...

   Maalesef arkadaşım. Son zamanlarda popüler bir kaç 16 serisi eklenmiş ama 18 serisi desteği 4.0'da da yok. Osiloskop olayına gelince kendi donanımı olmayınca yamuk yapıyor. Sitelerindeki yardımdan bu osiloskop ile ilgili bir kaç destek metni bulmuştum zamanında seri portları kullanarak max 232 gibi bir entegre ile de osiloskoba erişiyorsun ama dediğim gibi yamuk yapıyor. Ben lisanslı kullanıcı olduğum için bu konuda yazdım adamlara. Kendi donanımı ile sağlıklı çalıştığını söylediler ama ne derece doğrudur bilemem. :roll:
   Dedim ya CH tamamiyle mükemmel bir derleyici iddiasında değilim. Hatta dikkat etti iseniz ASPexpert arkadaşımıza tavsiyem; CH gibi pencerelerden oluşan, fare tıklamasıyla bir çok donanım registerini görsel olarak konfigüre etme imkanı sunan bir PBP editörü yazması yönünde idi.
  Buraya kadar sabırla okuyabilen herkese teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Bu arada @Dumrul Bey;
3B olayını çok tuttum. Benim için küçük bir modifiye ile su şekilde geçerli;
İlgi Alanlarım: 3B: Bayan(biricik eşim), Bilgisayar ve Bakırlı devreler :D
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

alayli

Arkadaşlar;
Söz verdiğim gibi CH Basic ile ilgili elimde mevcut tüm dosyaları

http://www.sonsivri.com/forum/membersFiles.asp?d=d&memberFldrID=1460    (üyelik gerektirdiğini hatırlatırım)

adresine upload ettim. Orada mevcut, lisanslı "CHbasic381.exe" benim lisans dosyam. İçindeki text dosyasında benim ID numaram olan:

ID Number: -731168983 'a denk gelen

password var. Eğer bilgisayarlarınızda bu ID numberin çıkmasını sağlayabilir. (Belki bu tür tool'lar vardır) Yada ID number ile password arasındaki ilişkiyi bulabilirseniz (sizin ID number'ınıza denk gelen uygun 6 haneli password) siz de CH 37'yi full kullanabilirsiniz.
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

DumrulBey

Alıntı yapılan: "alayli"Arkadaşlar;
Söz verdiğim gibi CH Basic ile ilgili elimde mevcut tüm dosyaları ... upload ettim...
Ellerine sağlık. Peki son sürüm (4.0) nerede? Ben göremedim açıkcası. Firmadan da cevap gelmedi. Yenisini çok merak ediyorum. Ayrıca örnekler galiba HTM şeklinde.. Yani programın kendi dosya biçiminde değil galiba. Kendin yaptığın ve direkt programdan açılabilir örnekler var mı?

Sevgiler, saygılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)