Yeni PBP Kod Editoru tasarımı

Başlatan ASPExpert, 03 Haziran 2004, 13:47:16

ASPExpert

Selam arkadaşlar,
Microcode Studio yu biliyorsunuz. Programlarımı yazarken ben bunu kullanıyorum. Ama beğenmediğim birkaç şey yüzünden sıkılıyorum ve zevk almıyorum. Sadece tool diye bakmaya başladım. MPLab felam da sorunlu.

Dün akşam çalışırken bir karar verdim arkadaşlar. Kendi code editorumu yazmaya başladım :) Kafamda bir isim var ama daha karar vermedim. Bu kararı sizlerle birlikte almayı istiyorum. Sizin önerilerinizide bekliyorum tabi.

ICD ile debug kısmı hariç gerikalan herşey tamam sayılır.  ;) ICD ile ilgili döküman arıyorum şuan. Bununla ilgili bir proje planı hazırlıyorum ve projemin her adımını netten yayınlayacağım zaten. Sizlerden de yardım isteyeceğim. Programda olmasını istediğiniz şeyleri soracağım beta tester ve bugminer olmanızı isteyeceğim ama buna biraz zaman var.

Bu tool biraz MS Visual Studio.NET i andıracak. Çıkardığım feature list de oldukaça  fazla özellik var. PBP için temel alıyorum zaten. Bu nedenle PBP deki komutları intellisense ile ekrana getireceğim. Macro editorunden code lib e kadar birton şey çıkarttım.

Programı .NET platformunda  yazıyorum. Full managed kod ve yüksek performans baş kriterlerim (bu konudaki deneyimlerim oldukça iyidir ;)  ).

Proje sitesini bir hosting bulduğumda vereceğim.  Umarım güzel olacak..
Görüşmek üzere.

Sevgiler & Saygılar
Gerçek ilerleme ilerici olmaktan degil, ilerliyor olmaktan meydana gelir... --------------------------------------- http://www.aspexpert.cjb.net http://blogs.wwwcoder.com/aspexpert

aster

ÜSTAT BAŞARILAR
merakla bekliyoruz
pbprotonu kullandınmı ? bilhassa 2.20 de çok gelişme var

cozturk

mcs de tab olayında ve search kısmında bazı sorunlar var.  hatırlatiym dedim.

ASPExpert

Evet Protonu denemiştim. Evet başarılı ama nebilim sanki daha akıllı birşeyler istiyorum. VS.NET gibi bir tool u kullandıktan sonra bu tür ürünler bana developer havasını yaşatamıyor dostum. Sanırım birde bunun etkisi var.

Bakalım neler çıkacak. ICD ile igili araştırma yapıyorum. sadece burada takıldım ya. biraz kafa patlatmam gerekecek sanırım buraya. HOsting ide aldım. Ama free şimdilik. İlerde proje birşeye bezerse sevgili PicProje adminlerinden alan isterim belki picproje.org/kodeditor gibi  ;)
Yakında güsel haberleri duyacaksınız.

Sevgili Cozturk,
benim canımı sıkan tab dışında birde .bas ı codeeditor ile ac dedigimde acmaması. her defasında 4-5 click yapmam gerekiyor. Kaybettigim zaman az olasada bunu istemiyorum. Search ını saten kullanmadım  ;)
Gerçek ilerleme ilerici olmaktan degil, ilerliyor olmaktan meydana gelir... --------------------------------------- http://www.aspexpert.cjb.net http://blogs.wwwcoder.com/aspexpert

cozturk

Alıntı yapılan: "ASPExpert"...birde .bas ı codeeditor ile ac dedigimde acmaması. her defasında 4-5 click yapmam gerekiyor...
Doğrusu çok şaşırdım. sadece bir defaya mahsus "bu dosyayı açmak için herzaman bu programı kullan" ı işaretleyince herdefasında mcs ile açılıyor. Belki senin windowsta bişey vardır. biraz önce ilişkilendirmeyi kaldırmak için regeditte .bası arayıp sonra sildim. yukarıda dediklerimi yaptım. oldu...

cozturk

belki sende başka toolslar kurulu olduğundan onlar bu değişikliği görüp restore ediyor olabilir. VB filan yok mu itiraf et. Benzer olay winampta da olur. other programs ...associated.ödösdk kutusu varsayılan olarak işaretlidir. dolayısıyla wav. dosya için winamp zahmet etmesin ses kaydedicisi (sdrec32.exe) hemen açıp çalsın desende her açılışta bunları da açmayı kendine görev addrder. :D  Taaa ki bu kutucuğu görene kadar.

ASPExpert

bende vb de var vb.net de yaklaşık 14-15 adet development tool u yüklü :) bide en son protel2004 ü yükledim tam oldu ASM leri artık bu acıo.

ama sorun orda değil .Anlatmaya calıştığım bas dökümanını ilişkilendirmiş olsam bile acıldığında benim acmak istediğim bas yerine boş döküman gelio.

Windows da bişi olma ihtimali herzaman var ama 1.5 yıldır formatlamadığım bir sistemim var oldukca da stable calışıyor :) mcs de oldugu kanısına saten birtakım denemelerden sonra vardım.

bendeki tool larda file association işaretli tabi ve .bas Vb ile interact. Fakat open with menusunde mcs yide ekledim.  

Neyse demek istediğim mcs biyerde patladı. bende zevk alamadığım zaman icimden gelmez.. yeni bişiyler lasım istedigim gibim :) istedigimiz gibi .. ondandır yani.. ;)
Gerçek ilerleme ilerici olmaktan degil, ilerliyor olmaktan meydana gelir... --------------------------------------- http://www.aspexpert.cjb.net http://blogs.wwwcoder.com/aspexpert

cozturk

Alıntı yapılan: "ama sorun orda değil .Anlatmaya calıştığım bas dökümanını ilişkilendirmiş olsam bile acıldığında benim acmak istediğim bas yerine boş döküman gelio.[/quote:D Bir ara bana da oluyordu.  %1 ilave edeceksin. yada sileceksin. tam bilemiyorum fakat şu an yok. Sanırım .bas  dosyalar için varsayılan eylem olan "open"i kullanmayıp "açıver" adında yeni bir eylem tanımlayıp bunu mcs ile ilişkilendirirsen kesin olur. bence.

...
..
Tamam tamam. şimdi buldum. hatırlıyorum. mcs options da open last file var oradandı. bu işaretli olacak. ne alaka değil mi.? save on exit ve jump first error da işaretli bende.

ASPExpert

ehhehee dostum çokyaşa "açıver"  olayını çok tuttum :) bide "hadi baba" butonu eklicem oda compile etsin ;)

ehheheheheheh

ya bide sen böle bi program yazmamı istemion sanırım  :?  tamam sen mcs yi kullanmaya devam et ama yeni yetişen gençliğin hayatıyla oynama :) onlara lazım böle programlar ...

Sevgiler.
Gerçek ilerleme ilerici olmaktan degil, ilerliyor olmaktan meydana gelir... --------------------------------------- http://www.aspexpert.cjb.net http://blogs.wwwcoder.com/aspexpert

cozturk

gerçekten editör yazmanı istemem. ultra editor, programmers editor gibi süper editörler var. color scheme 'yi kendin de belirliyorsun hatta.

alttarafı editör işte. sonuçta yazılanı compiler'e göndericek. HAtta hazır editör şablonu filan da vardır. ISISteki kod editörü galiba notepadten yapılmış. tabi bu adi bişey.
önceki mesajınson cümlelerini dikkate almanı tavsiye ederim. bizahmet denesen ondan mıymış? merak ettim. bende öyle de.

ASPExpert

ok üstad, yarın haber vereceğim konu ile ilgili. Ofisteki workstation da yüklü değil. Evde denemem gerekecek.

Sevgiler Saygılar :)
Gerçek ilerleme ilerici olmaktan degil, ilerliyor olmaktan meydana gelir... --------------------------------------- http://www.aspexpert.cjb.net http://blogs.wwwcoder.com/aspexpert

alayli

Sevgili ASPexpert;
  Böyle bir olaya ne denir ki... HELAL OLSUN!..
  Benim şahsen PIC assembly ve PIC basic harici üst düzey programlama dilleri ile ilgili hiç tecrübem yok. Fakat "beta tester ve bugminer" olarak sana yardım etmekten gurur duyarım. Daha önceki işimde yoğun olarak bu işlerle uğraşmıştım.
  Yeri gelmişken söylemek isterim. Ben bir süre öncesine kadar sadece CH Flash BASIC programını kullanıyordum. Şu an PBP Proton+'ı ve CH'ı kullanıyorum. Bu foruma katılanların büyük bir kısmı CH Flash BASIC'i tutmuyor gibi geldi bana. Fakat ben yaklaşık iki yıldır lisanslı olarak kullanıyorum ve vazgeçemiyorum. CH'la program yazmak çok zevkli. Çok hoş bir grafik arayüzü var. (Bu arada kendi dahili compiler'ı var. PBP editörü değil...) Komut ezberlemek zorunda değilsin. Genel geçer komutlar sol yan tarafta buton olarak mevcut. Tıkladığında o butona (komuta) ait ayrıntı karşına çıkıyor. Konfigürasyonu fare tıklaması (maları) ile belirliyorsun...



www.celestialhorizons.com.au

adresinden ayrıntılı bilgi ve demoya ulaşabilirsin...

  Şimdi "-Madem bu kadar hoşlanıyorsun CH Flash BASIC'den neden PROTON+'ı da kullanıyorsun?"  diyeceksiniz...

  Evet CH Flash çok hoş bir derleyici. Fakat Proton+ (daha doğrusu PBP)kadar PIC donanımına hakim değil. Mesela dahili I2C modülü yok. BUTTON, PULSIN, PULSOUT, X10, USB, INKEY,SOUND, TOGGLE vb. komutları kendin oluşturmak zorundasın.

  Uzun lafın kısası CH Flash BASIC'in görselliği ve kullanım kolaylığı ile PBP'nin üstün donanım hakimiyetini bir araya getirebilirsen. Böyle bir editöre para bile öderim ben...
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

ASPExpert

Hmmm... İlginç bir fikir aslında..
İlk olarak bu CHBasic i bir incelemem gerekiyor. Zaten demoyu istedim umarım gönderirler..


Çok zor görünmemekle birlikte PBP tabanlı bir compiler (yani kendi PIC dilimiz) yazmak gibi abuk bir niyete de kapılmadım değil yani..

Şunu bir inceleyeyim. Sonra tekrar konuşuruz.

Bu arada sevgili alaylı, desteğin ve niyetin için teşekkür ederim. Bu şekilde yorumlar heyecan ve gaz verdiriyor :)

Bu arada zaten arabirim tasarımına başladım :)

Sevgiler & Saygılar.
Gerçek ilerleme ilerici olmaktan degil, ilerliyor olmaktan meydana gelir... --------------------------------------- http://www.aspexpert.cjb.net http://blogs.wwwcoder.com/aspexpert

DumrulBey

Alıntı yapılan: "ASPExpert"Çok zor görünmemekle birlikte PBP tabanlı bir compiler (yani kendi PIC dilimiz) yazmak gibi abuk bir niyete de kapılmadım değil yani...
Arkadaşım, forumdaki mesajlarını kelimesi kelimesine okumaya gayret ediyorum. Sarfettiğin sözlerinde samimi olduğunu görüyor ve seni taktirlerle karşılıyorum. Türkçe PIC Basic Editör'ü konusunda yapmak istediğin de güzel. Ancak editörün gereksizliği hususundaki karşıt görüşlere de katılmadan edemiyorum. Bir önerim olacak:

Sırf yeni ve kendimize özgü bir editör tasarlamak yerine bu alanda herkesin dört gözle bekleyeceği bir ürün çıkarmaya ne dersin? Yani sen yine editör çalışmanı yap. ICD konusunda gerek forumdan, gerekse diğer kaynaklardan yeterli veriyi buluruz. Diyorum ki, Türkçe Delphi projesi Yunus (-bkz. http://www.yunus.projesi.com) gibi yazılım geliştirsek. Bu yazılımda her arkadaşının basit bir yorumda olsa katkısı bulunsa. Sadece yazılım da değil, PIC mikrodenetleyicileri yeni kullanmaya başlayanların kolayca deney yapabileceği bir geliştirici devresi de tasarlasak. Bence adam akıllı bir iş yapmış oluruz.

Yunus Projesi'nden biliyorsan, komutlar Türkçe. Biz biraz daha basitini yapıp bir kabuk program yazabiliriz. Yani yine derlenen basic komutları olur. Sadece biz Türk'lerin kolay anlayacağı bir dilde program yazım imkanı olur. Hatta buna Basic'de şu komut niye yok dediğimiz alt programlar da ekleriz. Tabii en iyisi ASM kodunu kendi oluşturan, Türkçe programlanabilen bir editör yazmak. Ama sanırım bu bizi ilk aşamada yorar. Öyle ya, merdivenleri koşarak çıkarsak yoruluruz. Dediğin gibi editör ile başlanabilir. Sonra ICD ve donanım kısmı halledilir. Ardından tek bir bilgisayar dili bile bilmeyen ve hobi amaçlı bu işleri yapan Türk vatandaşının dahi program yazabileceği bir arabirim tasarlarız. Bunların hepsi iyi bir ekip çalışmasıyla bence mümkün.

Şimdi ben burada izah etmeye çalıştım. İşler basit gibi görünüyor. Hatta insan kafasında bir saniye gibi kısa bir sürede herşeyi tasarlıyor. Ancak iş yapta görelim kısmına gelince zor gözüküyor. İşte olayın can alıcı kısmı da bu. Projeyi küçük alt projelere bölersek burada PIC Proje Forum'u üyelerinin geliştirdiği ve tıpkı Yunus Projesi'nde olduğu gibi açık kaynak kodu destekleyen bir çalışmaya imza atabiliriz. Açık kaynak olması demek bu yazılımın bu alemdeki herkes tarafında geliştirmeye açık olması demektir. Dolayısıyla Linux'un gelişmesi gibi emek harcayacağınız proje gün gelir boyumuzu bile aşar. Böyle adam akıllı bir projeye girişmeye var mısınız?

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

cozturk

Arkadaşlar editörün ve compilerIn türkçesine ne gerek var anlamıyorum. bunun yerine asm pbp vb. kullanarak ağzıyla kuş tutan yeni rutinler eklemeye kafa yorsak çok daha iyi bence. Mesela pbpde dtmfout gibi bir komut var. ne kadar yararlı. bunun gibi ihtiyaç maddesi olan daha neler var neler.

Zaten bu işi yapacak insan az da olsa ing. bilmek zorunda. datasheetler hep ingilizce.  Yeni compiler da aslında iyi fikir. fakat önce aynısının türkçesini yapmaya çalışmak ne işe yarar anlamıyorum.