Entegre Soketleri

Başlatan jozzef, 29 Ağustos 2011, 21:40:12

jozzef

Merhaba Arkadaşlar,
Internette soket tiplerini incelerken bir çok çeşit gördüm; fakat farkı anlayamadım. Google yardımcı olamadı, siz bir el atsanız? Temel olarak 2 tip soketi merak ediyorum.Normal soket ve Precision soketin farkı nedir? Birde bu soketlerin nomal, geniş, dar, sıkı gibisinden alt ekleri de oluyor.
Teşekkürler

gcakici

#1
Precision'lar daha burjuvai daha bir tatlı. Tek fark bu.He bir de normal sokete göre daha dayanıklı olsa gerek çünkü normal soketin delikleri ince sacın bükülmesiyle çukurlaştırılarak oluşturuluyor ama precisionda clamp durumu söz konusu.

jozzef

Geniş-Dar ayrımı nedir?

gcakici

O konuda net bir bilgim yok, şimdi dorukandan baktım da, sanırım 16f877 ve 16f628 kılıf ayrımı gibi.877ninki geniş,628inki dar,diye düşünüyorum.

fryrmnd

Şimdi hocam bir 16f877 tarzı olanlar var kalın(40pin) -ben incesini görmedim- Birde ince 18f2550 tarzı (28 pin) olanlar var. Şimdi tam emin değilim hangi tipleri ince yapıyorlar. Ama incelik kalınlık bu. Yani 28 pin olupta 16f877 gibi kalın olnada gördüm ince olanda. Yani incelerin eni 16f877 den daha dar.16f84a ile aynı olabilir ince soket en boyutu

Tagli

Sanırım ince soket denilen 300 mil, kalın soket ise 600 mil genişliğinde. PCB programlarındaki footprint'ler bu şekilde adlandırılıyor çünkü.

Precision sokete entegreyi takıp çıkarması daha kolay. Normal sokette ise bilindiği üzere çıkarma işlemi biraz acılı oluyor. Ben genelde ince tornavida kullanıyorum ama yine de ayakları büktüğüm oldu.

Precision soket pin header gibi de satılabiliyor, kırılıp istenilen miktarda kullanılabiliyor.

Precision Soket:


Normal Soket:
Gökçe Tağlıoğlu

izturk

bi de evde bastığınız çift taraflı devrelerde (delik içi kaplama olmayan devrelerde) eleman yüzeyine de lehim atmanız gerekir. Eleman yüzeyine normal sokette lehim atamazsınız ama precision sokette eleman yüzeyine de lehim atma şansınız var.

jozzef

Gayet aydınlatıcı oldu, teşekkürler.

Mucit23

Precision Soketin birde şu özelliğini seviyorum. Bilindiği üzere normal soketler, özellikle çok sık enteğreyi takıp çıkarma gerekecek yerlerde(Deney seti, Programlayıcı Vs.) zamanla bacak yerleri genişliyor. Belki enteğre kolay takılıp çıkarılıyor ama bazen temazsızlık sorunu yaratabiliyor. Bu konuda bi tecrübe yaşamıştım. Tabi Precision Soketlerde böyle bir sorun yok..

-Hasan-

Bence çok çıkarılıp takılacaksa en iyisi ZIF soket. Ben PIC için breadboard ' a ZIF soket taktım.

Mucit23

Türkiyede 28 pinden aşağı zif soket göremedim. Ebayda 20 pin ve 16 pinli olanlarından gördüm. Ama hiç 18 pinlisini göremedim.
8 pinliside olmaz herhalde..

-Hasan-

Hepsine ayrı ayrı almak yerine 40 pinli olandan alıp hepsinde kullanırız. Sonuçta amacımız, hızlı bir şekilde ve entegreye zarar vermeden yapmak. Aslında en güzeli; üzerinde programlama devresi olan deneme kartlarından alıp, entegreyi hiç çıkarmadan bu işi halletmek.

Tagli

Ben 28'li ZIF soketin dar olanından da bulamayıp mecburen geniş almıştım, 600 mil dediğimden.

İnce bir tornavida tahmin edebileceğinizden daha çok işe yarayabiliyor. Özellikle entegre breadboard'un kenarına yakınsa, orta kanalı kullanarak entegrenin altından ince tornavidayı sokup rahatlıkla çıkartmak mümkün oluyor.

Ama piyasada çok adi bazı breadboard'lar da var. Bunlara tornavida da pek sökmüyor.

Ben breadboard üzerinde kurduğum devrelerde de ICP için header koyuyorum. Böylece programlama için PIC'i çıkartmak gerekmiyor.
Gökçe Tağlıoğlu

pea

Ayrıca Precision soketler 3A , normal soketler 1A akıma dayanıklıdır.

Normal soketlerde plakaya takarken bile bacaklar yerinden çıkabiliyor.Özenerek yapılan devrelerde biraz daha fazla para verip precision kullanmakta yarar var