LED tabela prensibi nasıl ?

Başlatan t2, 01 Eylül 2011, 15:11:53

t2

12 volt ile beslenen direnci içinde olan şeritleri biliyorum fakat bu tek ledli tabelayı daha önce yapmadım .   Eğer piyasada varsa bu işin standartı nedir? irfz 44N i picden sürerek soğutucusuz olarak 3 Amper led sürülebilir diye duymuştum.

Ledler  tek olarak  pcb üzerine monte ediliyor bunların her birine ayrı direnç bağlanarak 12 volt ile mi besleniyor, yoksa 5 volt ile mi kullanılıyor?  Ledleri elde tek tek dizmek yerine, tek tek kontrol edilebilen, direnci içerisinde olan ayrı bir şerit  türü var mıdır?


Gökhan BEKEN

Neyden bahsettiğinizi anlayamadım. Bildiğimiz led tabeladan bahsediyorsanız,
kırmızı ve sarı mantar ledler 2 voltluk yani 6 adet seri bağlayarak 12 volt ile sürebilirsiniz.
maviler 3 voltluk yani 4 adet seri bağlayarak 12 volt ile sürebilirsiniz.
12voltun + sını ledlere verip, BDX53(npn) ile anahtarlama yapmıştım.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

t2

"Led tabela" yazısı olsun. Harfler sırayla yanıyor sonra  hep beraber 3 kere yanıp sönüyor vs.  Böyle tabela yapacam.  Ama adetli olacak.  İşin sadece şekli belli teknik detayını kendim öğrenmem tespit etmem gerek. BDX53 ile fazla ısınma olacağını düşünüyorum irfz44N uygun gibi. Zaten piaysadaki led devreleri öyle. denemiş görmüşlerdir.

12 V kısmına takıldım. Her lede ayrı direnç bağlamak en iyi çözüm gibi görünüyor. Seri bağlantıda belki bazı ledlerin zamanla yaşlanma ve sönük yanma ihtimali olabilir.

yildizelektronik

#3
Hocam biraz bahsedeyim :
Öncelikle ölçüleri belirleyip o ölçülere göre pleksi kestiriyorsunuz rengini siz belirleyin ama siyah çok daha güzel duruyor.Daha sonra corel de yazıyı belirleyip dosya ile birlikte bir kesimhaneye gidiyorsunuz çizim dosyasını veriyorsunuz daha sonra pleksi cnc tezgahına giriyor. Yazılan yazıya göre delikleri otomatik olarak deliniyor.
Delme işlemi bittikten sonra mantar ledleri (istediğiniz ledi kullanabilirsiniz ama mantarlar daha güzel duruyor) pleksinin üzerine deliklerin içine diziyorsunuz.Dizme işlemi bittikten sonra bütün ledlere sıcak silikon döküyorsunuz.(ön taraftan itildiği zaman düşmesin kaymasın vs.)
Daha sonra bağlantıları seri olarak yapıyorsunuz harf başına tabi atıyorum 6 seri 10 paralel gibi.Tek tek yapmaya kalkarsanız güç kaynağını resmen sömürür o yüzden 12v yerine 24v kullanır bütün ledciler.Ama illaki 12v olucaksa dediğim gibi renklere göre seri bağlayın.Örnek olarak A harfi atıyorum 24 led kullanılacak 6 seri 4 paralel bağlayabilirsiniz eğer led artarsa mesela 2 led arttı onları da uygun dirençle 12v beslemeye bağlıyorsunuz her harften + ve - çıkışlar alıyorsunuz.Genelde + ortak olur.Sadece eksi bağlantıyı alsanız yeter.Kontrol kartı da sizinde dediğiniz gibi pic ve irfz44 başka da birşey yok.Her çıkışa bir harf bağlıyorsunuz ve ona göre programı yazıyorsunuz.Yazdığınız programa göre sıra sıra yada sürekli yanıp sönüyorlar.Dediğim gibi animasyon size kalmış. 6 ay kadar önce bir tabela firmasına animasyon kartları üretimi yapmıştım o yüzden tüm detaylarını öğrendik. :)
Aklınıza takılan bişey olursa tekrardan yardımcı olurum şimdilik bu kadar.

t2

Ben aslında eksik söylemişim. Tabelayı değil de animasyon kontrol kartını  yapacağım. Seri bağlamanın kötü bir şey olmadığını anlamış oldum. Teşekkür ederim. Önce yanıp sönmeye dair animasyonlar olacak sonraki aşamada mümkün olursa parlaklığı da eklemeyi daha sonra da RGB ye  geçmeyi düşündüm. Belki sonra da RGB ledli grafik ekran.

Piyasadaki kartların  fiyatları çok düşük geldi. Farklı bir şeyler yapmam gerek.

t2

#5
yildizelektronik hocam picden 120 ohm gibi bir dirençle yani 5 volt ile  irfz 44ü sürüyoruz. Soğutucusuz  3 Ampere kadar kullanılabildiği doğru mudur?

İnternetteki resimlere baktım sanki pic çıkışını doğrudan geyte bağlamışlar. Direnç geyt direnci görünmüyor ya da alt yüzeyde olabilir.

Yüksek frekanslı devrede bu direnç şart ama led devrelerinde sorun çıkar mı bilmiyorum. Ledler malum en fazla gözün algılayabileceği gibi yanıp sönecek. Siz ne önerirsiniz?

OG

t2, kafan dağınık galiba soruyu dağıtmışsın  :)  ben de soruyu anlamadım, son yazdığına kadar. Herhalde esas soru transistörü sürmek ile ilgili.

Direk PIC den sürersen (5V),
MOSFET kullanırsan PIC-MOS arası birkaç ohm (10~100ohm gibi),  BDXxxx için pic çıkış akımı 25mA i geçmeyecek bir değer 180R gibi.


FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

LukeSkywalker

PIC ve mos arası direnç kullanmaya gerek var mı hocam? MOSFET'in giriş direnci düşük frekanslarda sonsuza yaklaşmıyor mu?

OG

GS arasındaki kapasitenin ani şarj-deşarjı ani tepe akımları üretir, bu sebeple. Aslında gerek yok, hele yeni nesil PIC'lerde 25mA i kendisi sınırlarken hiç gerek yok. Alışmışız garanti olsun diye.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

yildizelektronik

Alıntı yapılan: t2 - 01 Eylül 2011, 18:31:11
yildizelektronik hocam picden 120 ohm gibi bir dirençle yani 5 volt ile  irfz 44ü sürüyoruz. Soğutucusuz  3 Ampere kadar kullanılabildiği doğru mudur?

İnternetteki resimlere baktım sanki pic çıkışını doğrudan geyte bağlamışlar. Direnç geyt direnci görünmüyor ya da alt yüzeyde olabilir.

Yüksek frekanslı devrede bu direnç şart ama led devrelerinde sorun çıkar mı bilmiyorum. Ledler malum en fazla gözün algılayabileceği gibi yanıp sönecek. Siz ne önerirsiniz?

Hocam bu zamana kadar yaptığım kartlarda sadece 5 çıkışlı animasyon  (PIC12F675) haricinde hiçbirine gate direnci kullanmadım.Dediğim gibi 6 ay kadar önce bıraktım artık uğraşmayı ama kartlar 2 senedir sorunsuz çalışıyor.Sadece 12F675 te 120ohm direnç kullandım onda da garanti olsun diye  :)   Ayrıca akım olarak yüksek amperlere dayanıyor çok büyük led tabelalarda sorunsuz çalışıyor nedeni de sürekli ledler yanmıyor o nedenle ısınma olmuyor. Animasyon olduğu için yani sürekli yanıp söndüğü için yüksek amperlerde ısınma sorunu çıkarmıyorlar.