Akü kapasite ölçümü?

Başlatan Maxim, 25 Kasım 2011, 14:18:14

asma

Merhaba
Cimcimenin yazdıklarına göre yorum yaparsak:
Akü için tam dolu ve boş voltaj değeri belirlenmiştir. (bu değer akü cinsine göredir kapasiteyle alakası yoktur) Kutup voltajı ölçülür. Mesela 11,7V ile 13,8V arası değerler 100 e bölünüp 13,8V için %100 değeri verilebilir.
Akü kondüsyonu ise kapasitesi (sea bilmem ne değeri) ile alakalı olarak ölçülüyor. Mesela 540 değeri için aküden 1sn süreyle 10A çekerken düşen gerilimi oranlayıp % değeri olarak kabul edebiliriz. Yapılan işlem iç direncin ölçülmesidir. Ters orantılı sonuç alırız. Yine ya iç direci ya da gerilim düşme miktarını sea değerine göre biliyor olmamız gerekir. Adına sabit değişken değer mi deniyor bilmiyorum.  ???
Bu tip ölçümde farklı yük akımlarıyla test yapılması sağlıklı sonuç verir ama bu cihaz tek ölçüm yapıyor olabilir.

Uzun lafın kısası ben de bilmiyorum  :-[  2sn de nasıl oluyor da oluyor , güvenilir mi bilmiyorum.

Kolay gelsin.



necati

[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

Pyrodigy

#17
@asma arkadaşımızın dediği gibi eğer cimcimenin yaptığı ölçüm; hücre başına düşen voltaj değerinden yola çıkarak dolu/boş olduğu hesaplıyorsa basit Voltaj bölücü direçler ve Analog girişe uygulanacak gerilim ile rahatlıkla ölçülbilir. 
State of Charge	12 Volt battery  	Volts per Cell
100%	        12.7	               2.12
90%	        12.5	                     2.08
80%	        12.42	               2.07
70%	        12.32	               2.05
60%	        12.20	               2.03
50%	        12.06	               2.01
40%	        11.9	                      1.98
30%	        11.75	               1.96
20%	        11.58	               1.93
10%	        11.31	               1.89
0	        10.5	                     1.75

Yükte Pil Şarj durumlarını anlatan bir kaynak ; http://www.solarnavigator.net/battery_charging.htm
Benimde Pil durumunu bu şekilde okuduğum güzel bir kaynak; http://picprojects.org.uk/projects/vmon/

Ama yok cimcime aküyü kısa sürelik kısa devre yaptırıp veya tam yükte çekilen akımı hesaplayıp , ölçtüğü voltaj / akım oranına göre karar veriyorsa o cimcimenin gözlerinden öper tebrik ederim.
NOT: Sulu akü ile Kuru akülerin hücre başına bolu / boş voltaj değerleri birbirinden farklıdır !
Persistance is the name of the game in this business....

Maxim

resimleri tekrar vereyim

bu eski akü, gerçekten araba zar zor çalışıyordu
genelde yattığı ve az kullanıldığı için şarj durumuda ortada.


bu yeni varta marka akü taktıktan sonraki ilk ölçüm
ama o anda mı ölçtüm yoksa birkaç ay sonramı ölçtüm hatırlamıyorum


bu da yeni akünün aylar sonraki 2. ölçümü

kasif

Yakın zamanda araç aküsünü değiştirtdim. Yeni akü takıldığında 12V 'un altında gösteriyordu (ama tek marşta çalıştı). gaza sonuna kadar bas dediklerinde 14V dan yüksek değerleri gördüm.

Voltajın 12 nin altında olduğunu görünce akünün boş olup olmadığını sordum. Aküler şarj edilir ve öyle satılır dedi. Eve gittim (şart falan etmedim, yol 2-3km yani şarj edecek kadar uzun sürmedi) ve sonraki günlerde de sorun yaşamadım(çok fazla kar yağdığı dönemler).

Kısaca akünün dolu olup olmadığını sadece voltaja bağlamak doğru olmuyor.

HeCToR

Bu testleri yaparken yüke tabi tutuyor sadece voltaj değerleriyle sonuca ulaşmıyor ve kesin bir sonuç değildir akunun kalitesine gore bu toleranslar hep farklidir
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Gerekir

Pyrodigy

#21
Test Raporu yazan fişte;
Standart : 540 EN
Ölçüm: ... EN yazıyor. Bu değerler nedir acaba ? Akünün girdisi 540 EN ise Ölçüm yazan değer neyse onunla karşılaştırıyor. Google yaptım TSE nin 540 EN standartı diye bir standartı var ama tıbbi aletler ile alakalı birşey ölçüm veya akü değerleri felan değil ...
@Maxim Ölçüm yük altında mı yoksa boştamı yapılıyor ? Ölçüm ne kadar sürede yapılıyor veya yönergesinde nekadar süre boyunca yapılması öngörülüyor  ? Yani 5-10 saniye tutun öyle ölçün felan deniyormu ?
Persistance is the name of the game in this business....

Maxim

EN değeri akım standardı
her akünün üzerinde yazar
mesela 680A (EN)
sae falanda var

bu akü EN standartına göre 680A


akü boşta ölçülüyor, butona basıyorsun ölçüyor
test 1-2 sn falan sürüyor

mistek

EN değeri anlık peak akım değeri olabilir mi?

boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

Pyrodigy

#24
Alıntı yapılan: mistek - 10 Şubat 2015, 14:24:43
EN değeri anlık peak akım değeri olabilir mi?
Muhtemelen öyle. Alet 1-2 saniyelik kısa devre ile peak akımı yaratıp hem akım değerini hemde voltajı ölçüyor. Voltaj/Peak akım değerlerini sırası ile sıfır akünün değerine göre kıyaslama yapıyor sonucu % olarak basıyor. Alet akıllıca tasarlanmış. Zira sadece voltaj ölçümü akü analizi için yetersiz.
Persistance is the name of the game in this business....

mustafaelektro

Bu işi yapan cihazları üreten örnek firma;       www.midtronics.com/

aşağıdaki linkteki katalogda yazıcı çıktı örneklerini görebilirsiniz.
http://www.midtronics.com/images/stories/transportation/pdfs/Midtronics_TransportationCatalog.pdf

aşağıda başka bir ekran görüntüsü,


"Cold Cranking Amps (CCA)" testi yapıyor ve onun sonucuna göre iyi veya kötü tanımlaması yapıyor.




Mr.Java

Bana kalırsa cihazın içerisinde resistans teli vardır muhtemelen.Fakat 2 sn yükte sonuç garanti olmaz.Bir akü voltajı eğer sürekli düşüyorsa bozuktur.Sağlam akü yüke vursanız bile önce düşer sonra yükselir sonra tekrar düşer.

FxDev

@BİLİRSHOP: Yıllardır akülerle özellikle de araçlarda kullanılan kurşun asit akülerle çalışırım (ki çalıştıklarım arasında NiCad, LiPo gibi bir çok akü grubu vardır) tanımlamalarınıza uyan hiç bir akü yoktur dünyada. Bunu rahatlıkla söylerim.

Öncelikle demişsiniz ki: "Arkadaşlar aküler voltajı ile kapasitesi doğru orantılı.Bu hepimiz için aynı.Ama akü yük altındayken veya şarjdayken bu orantı sapmalara uğruyor.Bu sapmalar ise akünün ısısı ile doğru orantılı.
Laptoplar ve telefonlar bu oranlarla akünün yüzdesini belirliyor."

Bu bilgi yanlıştır!
Laptoplar ve telefonların bataryaları çok uçludur. Ve sürekli olarak giren akım ile çıkan akım hesaplanır. Hesap arasındaki fark ise wearing level olarak karşımıza çıkar. Elbette sıcaklıkta bu oranda ölçülür fakat bu akü gerilimini belirlemek için kullanılır. Dolayısı ile özellikle laptop ve telefonlar için akü gerilimi ile yüzdesinin alakası yoktur. Hele ki olay kurşun asit değil de NiCad falansa olay hepten değişiyor.

Yıllardır akülerin matematik modelleri üzerine çalışmalar yürütülüyor, ortaya konmuş sağlam bir model bile yokken (IEEE makalelerine bir göz atın) sizin bu basit yaklaşımınız şayet doğruysa basit bir matemetik formülünü ortaya koyun, herhangi bir akü üreticisine gidin "ben akü modelini buldum" diye, milyonluk değil trilyonluk olursunuz.

Arkadaşlar, burada yapılan tüm sonuçlar farkındaysanız motorların starter tarafında kullanılan kurşun asit aküler içindir. Bu akülerin en önemli özelliği tamamen deşarj edilmemeleri gerektiği ve fazla şarj deşarj karakteristliklerinin olmamasıdır. Ama anlık olarak 540-600A'i rahatlıkla verirler. Zaten veremezlerse marş motoru volanı çeviremez. Sadece marş rölesi (argosunu kullanmak istemedim) 15-20A çektiğini düşünürsek bu değerler normaldir. Tüm bu değerleri ayrı ayrı araç üstünden ölçebilirsiniz ya da sigorta akımlarından anlayabilirsiniz.

Gelelim bu güzel aletlerin yaptıklarına, anlık olarak bu akımı çektiriyorlar, o arada da gerilime bakıyorlar. Bununla ilgili bir standart var, o akım çekilirken gerilimin nereye düşeceği ile ilgili. Çünkü araçtaki tüm elektronik altyapı bu akü ile çalışıyor. Bu oranlara bakarak da tahmini akü kapasitesi şu diyorlar ama bu doğru mu elbette değil! Bunlar hep yaklaşık sonuçlar! Bu unutulmamalı.

Türkiye'nin önde gelen akü firmalarıyla çalışıyoruz. Onlar dahi akü üretmelerine rağmen kapasite ölçümünde zorlanıyorlar ki kullandıkları laboratuvar cihazlarını anlatmama gerek yok. Hatta bir çok şarj karakteristiği bile deniyoruz hangisinde kapasite tam anlamında doluyor gibisinden.

Unutmayın akü kapasitesini bilmemiz için tek bir yol var: Akünün tam kapasite ile şarj olduğundan emin olacağız (ki olunamıyor olay kimyasal ve her seri üretimdeki aküde bile farklı değerler çıkabiliyor), sonrasında da akü ölünceye kadar gram enerji kalmayacak şekilde aküyü bitireceğiz ve öldüreceğiz. Arada çıkan şarj/deşarj durumundan da akünün kapasitesini çıkarırız. Bu işin kesin yolu bu maalesef.

Bu konuda en sağlam kaynak aşağıdaki sitededir.

http://batteryuniversity.com/
Forumda bazı bağnaz kişiler tarafından engellenip, atıldım. Tüm bu bağnaz kişilere rağmen Atatürkçülüğü sonuna kadar savunacağım; onlar da bağnazlıklarında boğulacaklar. Haberleşme için: info[at]firatdeveci.com / ©firatdeveci.com - ße Different Everytime!

FxDev

@Bilirshop: Açıkçası bu konuda çalışmalarımız oldu fakat üstüne çalışılmış emek/para harcanmış önemli bir konuyu burada açıklamam etik olarak uygun olmaz. Yalnız yanlış yolu söyleyebilirim ve biraz dikkat çekmek istiyorum bu konuda. Akü konusu büyük paraların döndüğü bir sektör olduğu için her ne kadar bilgi paylaşımı güzelse de bu konuda nemalanan insan maalesef çok. Ben sadece ısının bir faktör olduğunu yalnız kapasiteyi etkilese de çok fazla etkili olmadığını söylemek istedim. Sadece bu söylediğim bile işin ucundan azıcık tutmak isteyen için büyük yol gösterici emin olun.
Forumda bazı bağnaz kişiler tarafından engellenip, atıldım. Tüm bu bağnaz kişilere rağmen Atatürkçülüğü sonuna kadar savunacağım; onlar da bağnazlıklarında boğulacaklar. Haberleşme için: info[at]firatdeveci.com / ©firatdeveci.com - ße Different Everytime!