ups yapalımmı.?

Başlatan salim ALTIN, 28 Haziran 2004, 19:15:27

aster

Elimde böyle tarihi eser olmuş 1000 e yakın fomoko ic var.
hımm, desene köşeyi döndük yahu

cozturk

nerde döndün. bu IClere o kadar talep var mı ki. talep olsa getiriyorlar zaten. Ya da orijinal sitede yeni dizaynlar için bu ICyi öneririz yazıyor.

aster

Tam kendimi, 10 dönümlük bostan ağası gibi düşünürken
hayallerimi yıktın cozturk

cozturk

Üzülme, istersen "malları" liste yapıp oradaki dükkanlardan birine bırak. belki de günde 10 kişi bu obsolete ICleri soruyor olabilir. ya da listeyi burada yayınlayabilirsin. http://groups.yahoo.com/group/picproje_ekibi/

salim ALTIN

Hocam on dönüm bostan iyi tabi ama çiftçi olmayana yedirmiyolar  :D
Hele karaköydeki bi firmaya sor ne fiyat veriyolar. yada boşver sorma yorulmana değmez.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

ete

Arkadaşlar,

Ne oldu şu bizim UPS konusu. Ortamdan biraz uzaklaştık galiba.
Konunun gelişimini merakla bekliyorum ve birazda olsa projede sorumluluk almak istiyorum. Kendi kendime bazı denemeler yapmak istiyorum ancak işin esaslarını çok fazla ortaya çıkarmadığımız için hangi yöne gideceğimi bilmiyorum.
Bu konu ile önceden epeyce uğraşmış idim. Genellikle PWM kullanarak Chopper yöntemi ile sinüs sinyalini elde ediyorlar. Bunun tanımı, kısaca sinüs işaretinin bir sürü kare dalgalara bölünmüş hali olarak tanımlanabilir. Genelde elde edilen 220 AC ile bir küçük trafo sürülerek çıkan voltaj ölçülüyor (ADC ile) ve voltajın durumuna göre PWM ayarlanarak voltajın istenilen seviyede tutulması sağlanıyor.
Genelde akü veya aküler sistemde kullanılan trafonun 220V şebeke akımı ile beslenerek alde edilen voltaj ile şarj ediliyor. Sİstem şebeke kesildiğinde otomatik olarak devreye giriyor. Tabiiki bunlar temel prensipler bunları çoğunuz da biliyorsunuzdur. Burada bilmeyenler için biraz hatırlatma yapayım istedim. Merakla konunun gelişimini bekliyorum. Sanırım pek çok arkadaş da konunun gelişimini bekliyordur. Ancak nedense bir destek mesajı atmıyorlar. Hadi biraz destek sağlayında şu projeyi geliştirip bitirelim. Sonuçta yapıp yapmamak bence hç önemli değil. Önemli olan birşeyler öğrenebilmek ve sahip olduğumuz bilgininde seviyesini ölçmek. Sanıyorum benim gibi amatörce çalışmış kendi kendine pek çok şeyler öğrenmiş ancak neler üretebileceğini bilmeyen bir sürü arkadaş vardır. İşte size kendinizi deneme fırsatı hadi çalışalım biraz.
Mesajlarınızı bekliyorum.

Sayın Salim Altın yine sizin önderiliğnizde konun geliştirilmesini teklif ediyorum. Umarım şevkiniz kırılmamıştır. Bu konuda biraz daha çaba gösterirseniz sanırım işi devirebiliriz.

Selamlar
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

salim ALTIN

Merhaba.
Teşekkürler ETE arkadaş.
Şevkim kırılmadı ama iş yoğunluğum arttı.  :D Bu arada bir tane plaketin tüm malzemelerini çıkardım ve tarayıcıda taradım. ama dosya çok büyük. bunu gönderemem. Dijital fotoğraf makinasını deniyeceğim hafta sonu kart fotoları için. Bir de müsait BİR ARKADAŞ ( o kendini bilir ) uğrayıp açık şemayı alsa ve borda koysa herşey daha kolay olacak şüphesiz.Fakat konuyu detaylandırmaya başlayalım.

Ups sistemlerinde şebekenin sıfır geçişini bilmeye özellikle ihtiyaç vardır. Bu bilgi birkaç yerde kullanılır. Ama en önemlisi yükümüz şebekeden çalışırken,bir anda,  bizim ups de elde ettiğimiz sinüs veya kare dalga bir enerjiye geçiş yaptığımızda sistem 1 alternans süresinde yani 10 msn lik ilk anda faz kaymasına veya faz karşılaşması etkisine maruz kalabilir. Bu nasıl olacak.? Biz şebekenin sıfır geçişine bakmadan bir  sinyal üretip bunu cihazımız şebekeden  çalışırken her hangi bir anda şebekeyi kesip kendi enerjimizi verirsek şebekenin kesildiği andaki cihaza uyguladığımız sinyal alternansına senkron olmamız mümkün olmaz. Bu durumda şebekeden sinyalin sıfırına bakarak iş yapan sistemler çuvallar. Ayrıca yüklerin o anki enerji durumlarına göre bir anlık aşırı enerji çekmeleri söz konusu olur.
Ayrıca sıfır bilgisine bakarak şarj devresi için basit bir dimmer mantığı ile şarj voltajı ayarlanır. Burada dikkat derseniz sıfır geçiş tek başına yetmez sıfır  geçişle birlikte aslında artı alternans ta kontrol edilir. aksi takdirde yük by-pass ı tamamen zıt alternanslara denk gelebilir.
Bir dier konu şebeke voltajı ile kendi ürettiğimiz ups voltajının seviyelerinin kontrolüdür. Bu çok önemli aslında. Özellikle büyük güçte. Örneğin şebeke düşük ise yani diyelim ki 170 volt. Biz ise ups de 220 ürettik ve sisteni by-pass ettik. Ups devreye girdiğinde aradaki voltaj farkı nedeni ile bir anda fazla yüklenir. Bunu önlemenin yolu ups voltajı by-pass öncesi şebeke voltajına yakın seviyeye indirilir ve by-pass yapılır. Sonra saniyeler içinde gerilim 220 volta yükseltilir yavaşça. Böylece yumuşak geçiş sağlanır ve akım darbesi yaşanmaz.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

salim ALTIN

Alıntı yapılan: "salim ALTIN"entegrenin bacaklarına gelen bilgiler.
1- MCLR            
2- AVR-DCC    A0        Voltaj seviyesi için analog
3- BAT            A1         iç besleme için analog
4- 0/p F/B       A2         çıkış sinyali için geri besleme.
5- Line J/P       A3         çıkış voltajı için analog değer.
6- Shon          RA4 - output  sistemi on - off yapmak için kontrol voltajı izni
7- Load           A4         Akım miktarı okuma, yük tesbiti.
8- Vss
9- Osc1
10- Osc2
11- OVRLD                  Kısa devre koruma. Sürücüler kısa devre olmasın.
12- BATMG-                 Akü eksi ucu.
13- Özel kullanım için 1 ve 0 olarak seçimli.
14- BVL  (stl)          Output  haberleşme ile ilgili optik izoleli çıkış.
15- Özel kullanım için  1 ve 0 olarak seçimli.
16- Batarya şarj için pvm çıkışı
17- Ext-shon           uzaktan on-off için optik izoleli giriş
18- Backup1           output dış ortam ile haberleşme için optik izoleli çıkış
19- vss1
20- Vdd
21- Zro-crs             Sıfır geçiş bilgisi girişi.
22- Res- rly            Role sürüyor. Role çıkış voltajına izin veriyor.
23- AVR-RLY           otomatik voltaj regülatörü için bobin ucu seçiyor
24- Buzer                Sesli uyarı.
25- AC-LED             Ledli uyarı. şebeke var uyarı ledi.
26- DRV2                Çıkış tarnsistörü için sürme sinyali.
27- DRV1                Çıkış tarnsistörü için sürme sinyali.
28- Özel kullanım için 0 veya 1 seçiliyor.

arkadaşlar 16c73 entegresi ayaklarına gelen bilgiler bunlar. Bu soket bilgileri kullanıp adaptör kart yapılarak istenilen pic te kullanılabilir. Geliştirme için ne lazımsa. Çıkış olarakta kare dalga değilde pwm olarak sinyal üretirsek sinüs çıkış oluşturabiliriz.

Bu projede önce kolay olduğu için kare dalga çıkış ile başlamayı öneriyorum. sistem oturunca sinüs için çalışma yapmak daha kolay olur gibi geliyor bana.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

salim ALTIN

Merhaba.
Başlığı açalı uzun zaman oldu ama benim iş yoğunluğum nedeni ile yeterli desteği sağlamam mümkün olmadı. Fakat ilgiden de anladığım kadarıyla bu konu öyle pek matah bir konu değilmiş. Sanırım bilmeyede pek gerek olmayan bir konu.Bazı arkadaşların yorumlarına katılmasamda en azından söyledikleri gibi değerli vaktimizi değerini verecek arkadaşlarla paylaşmak gerekiyor.  İnsanların UPS deyince yanlızca bilgisayarları için 12 volt aküden enerji sağlamayı düşünmelerin aksine binalardaki asansör sistemlerinin elektrik kesintilerinde kat aralarında kalmamasını sağlayan sistemlere kadar endüstriyel uygulamaları vardır.
Bu konudaki az sayıdaki arkadaş ile çalışmayı geri planda sürdürmeyi düşünüyoruz. Herkesin yararlanabileceği bilgi ne şekilde ortaya çıkar bilemiyorum. Ama Bu başlık altındaki konuya artık burada zaman ayıramayacağım.
Bu arada bu başlık altındaki verdiğim sözlerede daima sahip çıkacağım. samimi olarak katılmak isteyen arkadaşlara açığız ve burada söylediğim destekleride vereceğim.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

POWER

Salim arkadaşım fikirlerine tamamen katılıyorum.Bu işi ticari olarak düşünen arkadaşların fikirlerinede katılıyorum.Fakat burası ticari bir form değil.Burda konu hakkında bilgisi olan  arkadaşlar yorumlarıyla katkıda bulunuyorlar.Bilmeyenlerde bir şeyler öğreniyor benim gibi.
Salim arkadaş bana sizin projenize nasıl katkıda bulunacağımı söylerseniz fazlasıyla yapmaya hazırım.  cevabınızı bekliyorum.KOLAY GELSİN :)
TB6BKG

salim ALTIN

merhaba.
Yerin samsun olarak görünüyor. bense istanbuldayım ve bütün sorunum zaten vakit yetmezliği. Bu nedenle sana işin bir kısmını aktarmak için en azından şemayı orcad dosyası olarak gönderebilmek lazım. Orcad cizimiyle ugraşıcam tamamlayınca atarım. Sen neler yapabilirsin sistem üzerinde.? Çünki zaten hazır pcb var tüm malzemeside üzerinde yapılacak olan yanlız ilgili portlara gelen bilgilere göre program yazmak. Birde işin algoritmasını tasarlamak.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

POWER

Bir şeyler yapmak istiyorum.Fakat yazılım işini henüz yapacak düzeyde değilim.Çünkü yeni asambly  öğrenmeye çalışıyorum.Yapabileceğim başka  konular varsa seve seve yaparım. KOLAY GELSİN :)
TB6BKG

aster

bu konu yarım kalmış evet, ne yapıyoruz sayın ustalar ?

UPS Satın Alma Rehberi
http://www.darkhardware.com/st.php?u=articles/ups_oneriler
KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI (UPS) NEDİR?
http://www.gucteknik.com.tr/ups.htm
kesintisiz güç kaynağı
http://www.macworld.com.tr/kgk/
PFC Nedir?
http://www.fcm.com.tr/upsnedir_detay.asp?id=87
LINE INTERACTIVE KGK NEDİR ?
http://www.fcm.com.tr/upsnedir_detay.asp?id=86
UPS NEDİR?
http://www.fcm.com.tr/upsnedir_detay.asp?id=54
Güç Kaynaklarındaki "PFC" Nedir?
http://www.darkhardware.com/st.php?u=articles/pfc_nedir

Veli B.

Salim Üstadım, merhaba.
Kısıtlı zamanım var, çok hakim olduğum/bildiğim bir alan değil ve kendi işlerimde yoğun. Bu sebepten dolayı bu başlığa cevap yazarak kalabalık etmek istememiştim ama projenin askıya alınması sözkonusu olunca yapabileceğim kısımlar için elimden geleni yerine getirmek isterim.
Program kısmını alabilirm ama ne kadar zaman da çıkarabilirm kesin bir şey söyleyemiyorum.Çıkış kontrolü içinde kare dalga değil Hpwm ile yapabiliriz.
Eğer arkadaşlar ve sizler için uygunsa yardımcı olmak isterim.Bu vesile ile ben de öğrenmiş olurum (umarım)
Merak ettiğim bir nokta var yük tesbiti derken kastettiğin, yük yüzdesinin hesaplanması mı, tipi mi?

salim ALTIN

merhaba.
sayın @katana.
Evet başlığın açılmasının üzerinden zaman geçti epeyce. Bu zaman içinde bendede  hem motivasyon hemde dikkat kaybı oldu bu konuda . Yukarıda verdiğim sözlere hep sahip çıkarım ama benimde vaktim yok şimdi ,  bu konuda mesai harcamaya. Eğer istanbulda hele ümraniyeye yakın isen uğra üzerinde çalışmak için sana bir tane kart vereyim. tek koşul bilgini ve tecrübeni buradan paylaşma sözü. ;)
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....