Kombi regülatörü nasıl olur?

Başlatan t2, 28 Aralık 2011, 15:49:53

t2

Kombi çiçinde zaten SMPS olması gerek. Ama piyasada Kombi regülatörü diye bir cihaz satılıyormuş, kombi  kesintisiz güç kaynağı olsa anlayacağım ama kombi regülatörüne anlam veremedim. 

Yine de ihtiyaca binaen bazı bölgelerde  kombi regülatörüne  talep olaibiliyormuş. Bunun özelliği nedir ? 220V u mu regüle ediyor? statik veya makanik regülatör gibi mi çalışır?

RcALTIN

Alıntı yapılan: t2 - 28 Aralık 2011, 15:49:53
Kombi çiçinde zaten SMPS olması gerek. Ama piyasada Kombi regülatörü diye bir cihaz satılıyormuş, kombi  kesintisiz güç kaynağı olsa anlayacağım ama kombi regülatörüne anlam veremedim. 

Yine de ihtiyaca binaen bazı bölgelerde  kombi regülatörüne  talep olaibiliyormuş. Bunun özelliği nedir ? 220V u mu regüle ediyor? statik veya makanik regülatör gibi mi çalışır?

bence de o cihaz bildiğimiz inverterdan veya kesintisiz güç kaynağından başka birşey değildir. eskiden kutu halinde regülatör cihazlarının çok yaygın olmasıyla alakalı bir isim karışıklığı olsa gerek; dış görünüş olarak benzediğinden aynı isimle anılıyor olabilir.
KİMSEYİ ENGELLEDİĞİM YOK, ÖZEL İLETİ DEVRE DIŞI !

Klein

Regülatör elektronik devreler için değil. Motor için.
İki çeşiti var.
1. Bidiğimiz eski televizyon regülatörü.
2. motorlu servo regülatör.  ( bir arkadaşım bir dönem üretmişti. Kombiler için olduğunu söylemişti.)

emrah

çalıştıgım firmada bahsettiginiz regülatörlerden üretiyoruz.

çalısması ve yapısı kısaca şu şekilde:

160V
180V
200V
220V

gibi şebeke gerilimlerini kademeli bir trafo ile 220-235 arası çıkış saglıyor

genelde 4 adet röleler opamp ile istenilen degerlerde  trimpotlarla ayarlanıyor
5 röleli olanlarıda var. 5. rölenin özelligi ise yüksek gerilimde enerjıyı kesiyor. genelde 260V a ayarlanıyor.

t2

Sanırım bu cihazlarda göstergeye veya daha kapsamlı  işlere gerek duyulmuyor.
Değerli bilgiler için teşekkür ederim.

emrah

aslında çıkıs ve giriş gerilimlerini gösteren devrede ekledik fakat, halkımızın aklına 220V şebeke gerilimi girmiş. cihaz 218v gösterse yada 225v gösterse bu cihaz bozuk diye terch etmiyorlar arızalı deniyor.

haydarpasamikro

Kombilerin içinde smps devresi yok. Yani voltaj dalgalanmalarında etkilenirler. Kombi elektronik kartı kombi besleme trafosu ile beslenir. Kışın voltaj düşmesi veya yükselmesi çok yaşanır. Bu sebeple regülatör kullanmak çok mantıklıdır. Regülatör basit olarak, girişteki gerilim bölücüler ile bir karşılaştırıcı devreye gelir ve çok çıkışlı sargının istenen sargısını röleler ile anahtarlayarak çıkışa aktarması sağlanır.
Mikro Dünyası.Haydarpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Mikrodenetleyici Atl. Şefi

t2

#7
Görünen o ki yerli kombilerin durumu içler acısı. Demirdöküm marka 1 seneden beri kullanıyorum, kullanım suyu çok sıcak. Suyu belli debiden daha düşük açmamalıymışız. Halbuki bu debi, bana göre fazla. ben elimi kısık suda yıkayamayacak mıyım? Ayrıyeten kilitlenme durumu oluyor, Bazen yaz moduna alıyorum motor çalışmaya devam ediyor, devirdaim yapıyor. elektriği kesmeden düzelmiyor. saçmalamışlar, uyduruk makina. Amatör iş.  Bunun motoru 220V ile mi çalışıyor? Regülatör bu yüzden mi gerekiyor? neden DC motor kullanılmamış SMPS ile beslenmemiş?   

tayyar

Bende Alarko carrier serena marka model kombi var ve bende memnun değilim.

Kalorifer ısıtması sırasındasürekli devreye girip çıkıyor. 10sn çalışıyor 30 sn duruyor
Sıcak suyu açtığınızda debi farketmeksizin geliyor ama suyu sürekli akıttığınızda bir ısınıyor bir soğuyor.
Kalorifer suyu ısındıkça tesisattaki su basıncı artıyor sabit kalmıyor.

Servis problem yok diyor... Anlamadım gitti.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

z

Bunlar ureticinin kontrol teorisine gereken onemi vermememisinden kaynaklaniyor. Kisacasi, sistemi ucuzlatmak adina bazi lukslerden kacmak.

Su anda oturdugum evde 2x3 metre kare ebatlarinda bir odasinda isitma tesisi kurulmus. Tesis diyorum cunku bayagi bir ivir zivir var.

Mesela, oldukca buyuk hacimli bir elektrikli isitici, sicaklik sensorleri, servo vanalar, elektronik bir unite, pomba, selenoid valfler, basinc sensorleri vs vs.

Adamlar Kombi monte etmek yerine ayrik sistemler kullanmislar ve bunlari bir oda icine kurmuslar. Oda hem sicak su musluklarini hem de taban isitma sistemini besliyor ayni zamanda merkezi isitma sisteminden gelen sicak suyu kullaniyor.

Gecen aylarda isitma sistemi arizalandi. Yetkili, onca gorusmeden ancak 1 hafta sonra geldi ve sensoru degistirdi. Olmadi ertesi gun servo vanayi degistirdi. Gene olmadi bir kac gun sonra servo vanayi iptal etti.

Bir kac saat sonra sistem calisir diyip gitti. Gercekten de sistem calismaya basladi. Fakat sistemde daha once olmayan aksilikler basladi.

Eskiden dusda sicak ve soguk musluklarini ayarladinizmi hep sabit sicaklikta dus alabiliyordum. Simdi mutfakda yada lavaboda musluk acilsa dusdan akan suyun sicakligi degisiyor.

Sorun selvo valfin devre disi birakilmasi.

Ucuz kombi cihazlarinda eminimki servo valf yoktur. Bu valf kazandan cikan sicak su hattina bagli.

Sorunu tekrardan bildirmedik. Zaten gelen yetkilinin yapacagi da bir sey yok o da sorunun bilincinde. Beceremeyince boyle yapti. 1 hafta sogukta kaldiktan sonra da olmaz olsun deyip bu cozumu kabullendik.

Belki burada adi gecen regulator bu tip bir regulator de olabilir.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

haydarpasamikro

Kombilerin bazılarında çift yollu selenoid vana vardır. Çeşme suyu ve kalorifer suyu ayrı eşanjörlerde ısıtılır. Çeşme suyu için plaka tipi eşanjör vardır. Anlık sıcak su için küçük su haznesi olup aralıklarla ısıtıp  veren tiplerde vardır. Bu selenoid, suyun akışını anlayan debi sensörleri ile devreye girer. Yani çeşme açılırsa vana konumunu değiştirerek sıcak su talebini karşılar. Olmayanlarda hem çeşme hem de petek suyu aynı eşanjörden geçer. Yani çift yollu vanaya gerek yoktur. Ayrıca bu çift yolla selenoid vana çok arıza çıkartan bir kombi parçasıdır.
Mikro Dünyası.Haydarpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Mikrodenetleyici Atl. Şefi

ylmz

#11
biz satıyoruz mesela 7 kademeli 120/250 volt arası ayar yapıyor ıcerısınde röle var röleler ile kademe atlıyor ;) müşterisine görede servo verıyoruz vs..

Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups

t2

#12
Kullanılan transformatör bu resimdeki gibi ototransformatör müdür? yoksa primeri ve sekonderi ayrı mıdır?

Yoksa transformatörün ara uçları ayrı olup röle kontakları ile seri mi bağldır?


?

ErsinErce

Genelde ototransformatör ya da bilinen adıyla varyak(variac) kullanılıyor

Hem bobin hem potansiyometre gibi davrandığından gerilimi bölme işlemi harici yükseltebiliyor da,

20 ve 60 kontrol ve besleme için çıkarılmış uçlar olabilir

1. resimdeki gibi komütatör yapısında kullanılıyor

haydarpasamikro

Geçen kış 5 yıllık Bosch Eurosmart kombimin elektronik kartı arızalanmıştı. İyonizasyon algılama kısmında bir sıkıntı vardı ve arızaya geçiyordu. Servis 500tl istemişti. Ben de kendim söküp kartı çıkma kombi parçaları satan bir yerdeki tamir ve test edilmiş başka aynı kart ile değiştirmiştim. Üstelik 60tl ye halletmiştim. Arızaya voltajların neden olduğunu düşünüyorum. Çünkü kış aylarında ölçü aleti ile prizdeki gerilimi  aralıklarla daha sonra öçmüştüm. 150Vac ye kadar düştüğünü gördüm. Ayrıca aralıklarla meydana gelen ani voltaj kayıplarını da düşünürsek kombilerin ne kadar zor koşullarda çalıştığı aşikar. Regülatör kullanmak kombi için çok gereklidir. Ayrıca UPS özelliği olan kombi için özel regülatörler de mevcut.
Mikro Dünyası.Haydarpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Mikrodenetleyici Atl. Şefi