Potansiyometre ile 7 Segment Display parlaklığı ayarlamak isteseniz?

Başlatan mcn, 15 Ocak 2012, 22:47:23

mcn

Henüz denemedim ancak bir yerde karşıma çıktı ve kafama takıldı.

diyelimki pic ve herhangi bir mikroişlemci  ile yapılmış bir saat devresi,bu devrede 7 segment displayler 74164 ile sürülmüş olsun.

Burada 74164 lerin parlaklığını bir potansiyometre ile ayarlamak isteseniz bunu nasıl yapardınız?/daha önce yaptıysanız nasıl yaptınız?

Aklıma ilk olarak direk 74164 ün + beslemesine potansiyometreyi bağlamak geliyor ama entegrenin çalışma voltajı ile 7 segmentlerinki farklı olacağından ortaya çok da sağlıklı birşey çıkmayacaktır?Yani potansiyometrenin çok az bir döndürme kısmında parlaklık değişecek,potansiyometrenin büyük bir kısmında sönük olacaktır.

Var mı daha önce bu şekilde bir uygulama yapan?
www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

serdararikan

displayın ortak ucunu bir transistör ile pic in PWM pinine bağlarsın.oraya verdiğin PWM in duty sine göre parlaklık değişir.

mcn

Evet dediğinizde bir yöntem olabilir hocam,ancak hem tarama yapıp hem de PWM vermek yazılımsal olarak biraz uğraştırabilir :) ya da tarama transistöründen ayrı olarak araya bir transistör daha atılıp o sürekli olarak pwm e bağlanırsa dediğiniz kolay şekilde olabilir.
www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

Elektroemre

Selam,

Tasarımı sen yapacaksan şöyle bir şey yapılabilir (daha önce yaptım gayet sağlıklı çalışıyor)  ;

Şimdi elimizde 4 adet seven segment var ve atıyorum 1ms sürelerle sırayla seven segmentleri sırayla aktif edip sayıları veriyoruz. Yani displayin toplan taranma süresi 4 ms.

Şimdi şöyle yapalım sırayla yine 1ms adımlarla  displayleri tarayalım ve 4 ms de hiçbir displayi enable etmeden bekleyelim sonra tekrar tarama yapılsın. (toplam 8ms)

Böyle yapınca ilk duruma göre displaylerin parlaklığı yarıyarıya düşüyor. bekletme süreleri değiştirip çok farklı parlaklıklar elde etmek mümkün. Ama dikkat edilmesi gereken şey beklme boşluklarıda dikkate alındığında tarama frekansının minimum parlaklıkta belli bir değerin altına düşmemesi. Ben genelde 100Hz'in altında olmayacak şekilde ayarlıyorum.

mcn

@emre,evet buda bir yöntem :) buradaki yöntemlerde her türlü potun değerini ADC ile okutmamız gerek o zaman
www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

Elektroemre

Kullandığın MCU'da ADC varsa ne ala bir potla iş bitecek, LM317 diplayin besleme kısmına bağlanıp potla birşeyler yapıladabilir ama analog çözümler çok daha uzun iş hemde kayıp fazla.
Yazılımla çözülüyorsa hardware'e hiç bulaşma ;D

parda

ortak anotlu displeyleri anot ucunu pnp transistörle sürüp transistörlerin besleme kaynağını ayarlı yapabilirsiniz.
Bildiğim tek şey, hiç bir şey bilmediğimdir.

Kabil ATICI

Sadece ekran beslemeleri için 2V ile 5V arasında değişecek bir güç kaynağı oluşturulabilir. Bu lm317 gibi gerilim regülatörü olabileceği gibi çıkışı transistörle sürülen bir opamp da olabilir.
ambar7

drmp

elektroemrenin dediği yöntem gayet iyi; ortak uçlara koyulacak seri regülator segmentlerin farklı yanışlarında farklı parlaklık meydana getiriyor bu yüzden büyük güçlü regülator kullanmak zorunda kalıyoruz  ek donanım gerektiriyor 

My75

Taramanın kendisi zaten bir pwm'dir. 4 display ise  her display max. %25 pwm ile görüntülenir.Bu durumda tarama frekansını değiştirmeden sadece pwm süresini değiştirmek yeterlidir..
Tomurcuk için çaba göstermeyen dal,odun kalmaya mahkumdur...