IRFZ44N ve IRF9540N Mosfet

Başlatan joaquin7, 08 Şubat 2012, 21:19:55

joaquin7

Merhaba arkadaşlar,

şekildeki gibi bir devrede IRFZ44N ve IRF9540N Mosfetlerini kullanacağım, ancak bir fazın alt ve üst mosları aynı anda açık olursa moslar patlayacaklar, bu yüzden alt ve üst mosların çakışmalarını engellemek için dead-time koymam gerekiyor. Bu süreyi nereden bulacağım yada nasıl hesaplayacağım konusunda bana yardım edebilir misiniz? Datasheetlerde time başlığında 3-4 özellik var ancak bunlardan hangisine bakacağımı bilemedim.
Şimdiden teşekkür ederim.

rree

Tc 4427 ile mosfetleri sürmüşsün. Mosfetleri P ve N kanal  Yarım köprü bağlantın var. Mosfetlerin ikisinide N kanal yarım köprü bağlarsan sanırım çözüm olur. IR2104 mosfet driver pdf bir göz at. Dead time içinde mevcut.
-Eğer Tc4427 ile süreceksen girişi and mantıkdevresi ve dead time için RC  zaman gecikme devresi ekleyebilirsin.

joaquin7

Cevabınız için teşekkür ederim,
Devreyi tamamladık ve pcb'ye bastık. Yani donanımda değişiklik yapmamız artık mümkün değil, Bu nedenle mosfetlerin dead time larını öğrenerek yazılımsal çözüm üretmem gerekiyor. Bu arada devrede 5305 yerine ırf9540n i kullandık.

ahfxg

Dur tahmin edeyim. Ya bu devreyle BLDC motor süreceksin, ya 3 faz şebekeyi örnekleyip asenkron motor senkron motor süreceksin.
Sana bir emektar tavsiyesi. Bu tür işler yazılımla falan olmaz. Yarın kontrolde başına dertler açılır saçını başını yolarsın.
Sen yol yakından MCPWM yani motor control pwm nedir ne değildir onu araştır. Ona göre bir işlemci seç. Bu tür devrelerde yazılıma asla güvenilmez! En ufak bir hatada milyonlarca transistörü çöpü atmak zorunda kalırsın!
Erkeklerin dünyasına başkaldıran bayan mühendis..

EFESU

#4
aynı şekil başka bir form sitesinde de var ..  :-\ ..  eğer IR2111  Vb mosfet sürücüleri kullanırsa ölü zaman eklemiş olacak.. yalnız 3 adet kullanmak zorunda 6 adet  mosfet var çünkü

rree

Bildiğim kadarı ile mosfetlerin dead time (ölü zaman) tanımı olmaz. Ancak mosfet driverlerin konum değiştirirken , mosfetlerin aynı anda iletime geçmemesi için Mosfetlerin birini ölü zaman eklenir.Bu ölü zaman ne kadar olmalı derseniz. Mosfetlerin iletime geçme  ve yalıtıma geçme zamanıdır. Mosfetlerin iletime geçme zamanı  geyt  source  kapasitisi büyük etkendir . Bunlar bazı mosfetlerde 1000 pF  bazılarıda 2000 pF. Mosfet diriverler reklam yapıyorlar, 2000 pF lık kapasitif yükü şu kadar kısa sürede iletime geçirdim. Bunun hazır formülü varmıdır bilmiyorum.
            Mosfet driver çıkış gerilimi.
            Mosfet driver verebildiği akım.
            Mosvet driver gecikmesi.
            Mosfet dirivere seri bağlı direnç.
            Mosfetin geyt source  kapasitesi.
            Mosfetin tam iletime geçtiği geyt gerilimi.  Etkileyen başlıca etkenler.
Bu arada mosfet driverde  220 ohm direnç görüyorum. Bu dirençler genelikle 22 ohm 10 ohm gibi değerlerde olur ki çok kısa sürede mosfet iletime veya yalıtıma geçebilsin.
Arkadışın dediği gibi  dead time asla yazılama dayanmamalı. Çünkü bakmışın işlemci kilitlenmiş mosfetlere veda.
           


EFESU

Eğer işlemci kullanırsan pwm sinyali yazılımsal olarak müdahale edilebilsin ama işlemciden sinyal  hardware pwm oalrak çıksın yani kararlı  olsun..

mosfetler çok ucuz olduğunu düşünmüyorum

joaquin7

Teşekkürler arkadaşlar,
Yazılıma neden güvenmemem gerektiğini anladım fakat devremin baskısı tamamlandığı için sorunu yazılımla çözmeye mecburum dsPic 30f3010 kullanacağım, önerileriniz varsa bekliyorum...

pwm.c

devreyi bu şekilde sürersen Q1, Q2, Q3 mosfetleri fazla ısınır. 3-4v bir kayıp söz kanusu. 3 faz sistemler için IR2130 sürücüsünü kullanman daha iyi olur.
ısırarla bu devreyi değiştirmek istemiyorsan ozaman Q1, Q2, Q3 mosfetlerine bağlı sürücülerini 15v ile besle.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

barışyk

Alıntı yapılan: EFESU - 08 Şubat 2012, 23:39:28
aynı şekil başka bir form sitesinde de var ..  :-\ ..  eğer IR2111  Vb mosfet sürücüleri kullanırsa ölü zaman eklemiş olacak.. yalnız 3 adet kullanmak zorunda 6 adet  mosfet var çünkü

bu dediğinizden anladığım kadarı ile IR21xx serileri ölü zamanı kendi içerisinde kendi ayarlıyor. yani ölü zamanı ayarlamak için ayrı bir devre kurmaya gerek yok. acaba anladığım doğru mu? :) teşekkürler

AsHeS

IR21xx serisi ölü zamanı kendi ayarlıyorda TC4427,TC4468 gibi sürücülerde ölü zaman ayarlaması yok mu yani bu sürücüler bildiğimiz lojik buffer mı yani bunları söksek birer karşılaştırıcı bağlasak aynı işlevi mi görür ?

pisayisi

tc4427 ler lojik buffer gibi düşünülebilir zaten katalog bilgilerine bakıldığında besleme geriliminin 18 voltu aşamayacağı görülür. ir21xx ler ise high side drive özelliği ile üst koldaki mosfetlerin tetiklenmesi için besleme gerilimin daha üstüne çıkarak feti iletime sokabilirler. Bu nedenle daha yüksek besleme gerilimlerinde tercih edilirler. Deadtime süresini sürücünüzün ve fetlerin iletim ve kesim gecikmelerinin toplamından daha büyük yada eşit seçmelisiniz ki , fetlerin aynı anda iletimde kalması belirsizliği en aza indirilebilsin. Bu tamamı ile kullandığınız komponentlerin katalog değerleri ve anahtarlama frekansınız ile alakalı.ir2101 kullanıldığında kullanılan fetin Qg miktarına da bağlı olarak 500ns lik dead time yeterli olabilir...
Murat