Elektrik tesislerinde sigorta seçimi

Başlatan orcunkubilay, 24 Mart 2012, 10:33:50

orcunkubilay

ARakadaşlar benim bu konuda bilgi alamama ihtiyacım var bu elektrik tesislerinde sigortalar priz için 16 lamba için 10 Amper sigortakullanılıyor peki ben bu prize çok yüksek güzlü bir alet bağlarsam sigotanın atmamaa ihtimali var onun için bu sigorta seçimlerinde bir matematiksel formül var mı  yoksa çizelgeden mi sigorta m çizelgesinden mi bakıyoruz

Andromeda

Cümle anlaşılmıyor...
"sigotanın atmamaa ihtimali var" ne demek....?
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

orcunkubilay

ben kısacası şöyle söyliyim size tesisat kurarken neye göre uygun sigorta amperi kullanılıyor ?yani bunun bir formülü var mı?

şef112

Alıntı yapılan: orcunkubilay - 24 Mart 2012, 18:30:28
ben kısacası şöyle söyliyim size tesisat kurarken neye göre uygun sigorta amperi kullanılıyor ?yani bunun bir formülü var mı?
formül şudur I=P/U yanı gücü gerilime bölüceksin atıyrum5kw lık su ısıtıcın var bu 5000 watt yapar 5000/220 =22,72 yapar 22 amperlik w otomat olmadığına göre 25A tak veya en sağlıklısı 32A sigorta tak neden 32A olsun ısıtıcı kademeli olduğu için 3.kademe de max.22 amperin üstünde akım çekeceği için durmadan sigortay attırır o yüzden 32A tak formülü yukarıya yazdım aynen uygulayabilirsin.
ELEKTRONİK CİDDİ BİR İŞTİR,HOBİ OLAMAZ

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

drmp

ev tesisatı söz konusu olduğğunda förmuller ve ya hesaplara bakan olmaz  ışık linyelerine 10A prizlere 16 A takıp geçiyorlar

şef112

Alıntı yapılan: OG - 25 Mart 2012, 17:09:23
Sigorta seçimi kurulu güce göre yapılır,

http://www.projecim.com/secimsigorta.htm
kendim elektrikçiyim herzaman kurulu güç göze alınmaz demeraj akımlarını da hesaba katarsanızı 3 fazlı sistemlerde uğraştırır en doğrusu benim yazdığım formül 1fazlı devrelerde 3 fazda kök3 1,73 giriyor işin içine arkadaş heralde dairede evinde bir priz linyesine veya lamba linyesine sigorta koyacak 3fazdan beslenen konutlarda k.güç bizim burdaki projelerde 15kw civarında şimdi adam 15kw danmı hesap yapıcak dediğinize katılmıyorum yanlış hesap olur ozaman ..
ELEKTRONİK CİDDİ BİR İŞTİR,HOBİ OLAMAZ

OG

Alıntı Yapşimdi adam 15kw danmı hesap yapıcak dediğinize katılmıyorum yanlış hesap olur ozaman
Kim böyle birşey dedi? Kendin demiş kendin itiraz etmişsin.

Kurulu Güç denince geçici rejimler (demurrage) , sigorta tipleri vs herşey, hepsi içine girer.

Alıntı Yapen doğrusu benim yazdığım formül
:)
Adın tarihe geçecek chief ..
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

gogge

Tam olarak nereye, ne bağlamak istiyorsun?

OG'nin dediği gibi bu tarz hesaplamalarda tüm faktörleri dikkate almak gerekir. Örneğin linye uzunluğu (sigorta panosundan prize kadar olan mesafe) ne kadar? İletken kesiti uygun seçilmiş mi? Hangi güçte bir cihaz çalıştıracaksınız? Cihazın gücü sabit mi, değişken mi? (Kademeli)

Elektrik işi şakaya gelmez. Bu açıdan her bulduğunuz iletkene, sigortasını yükselterek, istediğiniz güçteki bir cihazı bağlayamazsınız. Yüksek güçlerde ciddi sıkıntılara yol açabilir!

Piyasada ışık linyelerine 10A priz linyelerine 16A takıp geçtikleri için, bir eki düzgünce yapmadıkları için yangınlar çıkıyor, insanlar ölüyor.

ErX

Konu eskimiş ama elektrik söz konusu olunca bir kaç konuya açıklık getirmek istedim.

Elektrik tesislerinde sigorta, bağlanılan cihaza göre seçilmez. Elektrik tesissatında kullanılan kablolara göre seçilir. Buradan yola çıkarak ev tesisatları için;

Priz tesisatı için kullanılan 2,5 mm2 NYA kabloya 16A sigorta
Lamba tesisatı için  kullanılan 1,5 mm2 NYA kabloya 10A sigorta seçilir.

Eğer güçlü bir cihazınız var (3000W üzeri) ise bunun tesisatı müstakil olarak daha kalın kablolar ile sigorta tablosundan çekilir. Seçilen kabloya görede sigorta konulur. Tabiiki ana sigorta ve tesisatta buna göre gözden geçirilir.

Kesinlikle priz tesisatı için takılan 16A sigorta değiştirilerek daha yüksek amperajlı sigorta takılmaz. Eğer takılırsa ve güçlü bir alıcı bu tesisata bağlanırsa elektrik kabloları bu akımı taşıyamayarak ısınmaya başlar ve doğrudan yangın tehlikesi oluşturur.

Saygılar ...