Notebook aşırı ısı probleminden arıza

Başlatan t2, 14 Nisan 2012, 13:26:55

t2



4 senedir kullandığım notebook arızalanmıştı. Ekrandaki görüntü bir garip gölgeli haldeydi. Grafik işlemcisi arızalanmış. değişim yapıldı. düzeldi.  Fakat tamire göndermeden önce içini açmıştım. içerideki bakır borular soğutma sistemi çok sıcak görünüyordu.

Bilgisayarı tamirden  alırken, aşırı ısı nedeniyle bu sorunların ortaya çıktığını öğrendim. ama fan sesi yine bir garipti. Tamirci, içini temizledik bu yüzdendir dedi. Ayrıca altına fanlı notebook soğutucusu kullanılmalıymış. bu bana çirkin ve uyduruk bir çözüm gibi geldi. Piyasada böyle ürünler var biliyorum.

Her neyse, tamirden sonra fan sıkça hızlanıyor ve yavaşlıyor. kulağımı tırmalıyordu. sanki bilgisayar zorlanıyor gibi.

Gelişmiş güç ayarlarına  girdim. maksimum ve minimum CPU  kullanımı demiş.  Daha önce maksimum %50 iken ben bunu %100 yapmıştım. Şimdi tekrar %50 ye ayarladım. Ses normal gibi.  Demek ki  böyle yapınca fazla ısınmıyor.

Bu şekilde bilgisayarın kendini yormadan, aşırı ısınmadan çalışacağını zannetmekteyim.


cemilkendir

ancak bu şekildede performansdan ödün vermiş olursun bence 2 ayda bir mutlaka temizle fanı
bir tanıdığım bu yüzden bilgisayarını bozuk sanıyordu bilgisayar açıldıktan belli bir süre sonra kapanıyordu elimi pc nin altında gezdirince hemen aşırı ısı sorunu olduğunu anladım
açtım kasayı fanı ve soğutucuyu temizledim. soğutucunun içine tohum eksen baya tohum yeşerecek kadar toz vardı :D, neyse sorun bu şekilde çözüldü
birde fanının aşırı tozdan dolayı sürekli yüksek devrde çalıştığı için bozulmuştur yeni bir fan takabilirsin

peko

Bu şekilde yüksek ısı ile kullanılan ve soğutma sisteminde sorun olan dizüstü bilgisayarlar arızalarının çoğu, anakart üzerindeki bga komponentlerin iletim ayaklarında aşırı sıcaklıktan dolayı lehim çatlakları oluşmasından kaynaklanıyor. Aslında komponentlerin bir çoğu yüksek sıcaklığa dayanıklı ve korumalı olduğu için aşırı zorlanmadıkları sürece arızalanmaz; ancak lehim çatlakları ara sıra rastlanan ve sonra sıklaşan arızalara sebebiyet vermeye başlar. Malisef piyasadaki windows kurmayı bildiği için kendini bilgisayar tamiricisi ilan etmiş ve araştırma,öğrenme yolu ile değil duyu organları ile hareket eden arkadaşlar çeşitli ısıtma yöntemleri ile bga komponentlere müdehale ederek tamir işlemi yaptıklarını sanırlar ve müşteriye ürünü teslim ederler. Arızanın tekrarlaması kaçınılmazdır. Hatta bazı cep telefonu tamircileri  telefonun anakartını tiner dolu kavanozda bekleterek şebeke sinyali almama hatasını düzelttiklerine inanırlar ve müşteriye tamir yapıldı diye teslim ederler. Power Modülün frekans kaymasından dolayı hatalı gelen bilgiye göre fazla güç gönderdiğini, bunun sadece bir kalibrasyon yolu ile düzeltilebildiğini araştırmaya ne gerek var ki...








Notebook'ların fazla ısınmasının önüne geçebilmek için önerilerim ;

1- Öncelikle her model için mutlaka fan kontrolü yapan bir program üretici tarafından yayınlanmışmı onu kontrol etmek gerekiyor. Bu tür programlar notebook'un fanı üretim kaynaklı sebeple aşırı ses çıkardığında fanı optimize etmek amaçlı yayınlanır. Aynı durum DVD sürücü içinde söz konusudur, film izlerken aşırı kontrolsüz dönen dvd'lerin daha kontrollü ve sessiz dönmesi için de programlar vardır. Dvd'nin kontrolsüz dönmesi ile kayıt yapılan ortama bağlı olduğu için her dvd'de durum değişebilir. Bu sizin kullandığıınız dvd sürücden kaynaklanıyor diye bir kaide yoktur.

2- Bilgisayarın uzun süre ; eşofman,çekyat ,koltuk,battaniye,yorgan gibi tüylü ortamların üzerinde kullanılması durumunda fanın toz almaması kaçınılmazdır. Genel olarak Fan notebook'un alt kısmından soğuk havayı alır, yan kısımdan sıcak havayı üfler. Bu şekilde hava sirkülasyonu sağlanır. Bu arada soğutucu bakır plakalardan sirküle olan hava, soğutma işleminin daha uzun süre kalıcı olmasını sağlar. Soğutucu ile Ana işlemci yada Grafik işlemcisi arasında bir çeşit silikonumsu termal krem bulunur. Beyaz yada gri renkli. Bu kremin amacı soğutmada iletimi sağlamak diye bilinse de, asıl amacı bu değildir. Asıl amaç; her iki metal arasındaki mikron hava boşluklarının doldurulmasını sağlayarak o noktalarda sıcak havanın hapsolmasını engellemektir. Bu sayede soğutma işlemi daha başarılı olmaktadır. Hava sirkülasyonu sırasından fandan geçen ve yan kısımda çıkmak üzere hareket eden hava, metal ızgaralardan geçerken taşıdığı toz tanecikleri o ızgaralı soğutma panellerine yapışır. Zamanla fan ile ızgaraların arasında 5 mm kalınlığında filtre gibi bir tabaka oluşur.Dışardan bakınca görülmeyebilir. Artık alt kısımdan içeri gelen hava içerde daha da sıcak bir hal alarak bir yerlerden çıkmaya çalışır, bunu yapmaya çalışırkende anakartın tüm yüzeyi aşırı sıcak hava ile dolar. Bir süre sonra arıza kaçınılmaz. Tüm bu nedenlerden dolayı, 6 ay'da bir mutlaka fan temizliği yapılmalıdır. Fan temizliği için bilgisayarın içinin açılmasına gerek yok, dikkatli bir şekilde ucundan su püskürtmeyen bir komprosör hava tabancası ile alt kısımdan hava tutularak yan kısımdan toz zerreciklerinin çıktığı görülebilir. Bunu düzenli yaparsanız toz birikmesi olmaz. Ama hava tutacağınız komprosörün su püskürtmemesine dikkat etmelisiniz
aksi halde anakartın üzerine su gider, kaş yapıcam derken göz çıkarırsınız.







3-Tüm bunlara rağmen halen fanın gereksiz çalıştığını düşünüyorsanız sisteminizde yük getiren bir etkenden dolayımı olduğunu araştırın. Combofix programını çalıştırarak sistemdeki kötü huylu etkenlerin temizlenmesini sağlayın.

4-Bilgisayarınız 4 yaşın üzerindeyse muhtemelen fanın mekanik bir arızasından dolayıda ses meydana geliyor olabilir. ContactSprey tarzı elektronik aksamlara zarar vermeyecek bir sprey kullanarak , alt kısımdan fanın orta kısmına gelecek şekilde spreyden püskürtebilirsiniz. Seste mutlaka azalma olacaktır.

Sürçülisan ettiysek affola..
Kolay gelsin.


" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

t2

Guzel yazmıssın , sağol

simdilik ara sira temizlemekle yetinecegim. Cunku eski guzel sesine kavustu. Yani ilk aldigim zamanlardaki gibi.

Sdttn

#4
rightmark cpu clock utility programı ile undervolting (işlemci voltajının düşürülmesi) yapılabiliyor ancak program güncel değil eski işlemcilerde çalışıyor (intel T2450 gibi).
Sıcaklık ve pil ömrüne faydası var.

Programın kullanımı ile ilgili linkler.
http://forum.donanimhaber.com/m_18030233/mpage_1/key_/tm.htm

İngilizce:
http://forum.notebookreview.com/hardware-components-aftermarket-upgrades/235824-undervolting-guide.html

Birde soğutucuyu söktüğünüzde mutlaka termal pastayı yenileyiniz. Mümkünse kendini kanıtlamış, overclockçuların tercih ettiği marka termal macun kullanınız. Ufak kavanozlarda satılan beyaz b.k kullanmayınız.