Endüstriyel kullanımda PIC?

Başlatan zakbay, 06 Mayıs 2012, 08:42:33

muhendisbey

Alıntı yapılan: arslan74 - 24 Mayıs 2012, 11:18:55
Merhaba,
Bize hangi PLC bahs ettiğini söylermisin. Onların içinde hangi uC var ki bu kadar cok övüyorsunuz, bizde bilelim. PLC de genelde 32bit uC kullanılır. 32bit uC ile 16f84 karşılaştırma yapma cok cahilde olur. Mutlaka birbire denk sınıfları karşılaştırma yapmak lazım. PLC nin işlemcisiyle PIC32 veya dsPIC leri belki PIC24 leri karşılaştırıp ona göre bir şey söylerseniz doğru olur. Diğer türlü söylediğinizden  bizim anladığımız tek şey, şu dur; Ben PLC özelliklerine sahip bir cihaz yapamam ! Ben yapamiyorsam size yapamassınız!
Ancak bunu sizin yapamamanız, bizim yapamayacağımızın anlamına kesinlikle gelmez.

Arslan bey konuyu da benim soylediklerimi de carpitiyorsun. Benim bahsettigim mesele emc sen daha bitindesin. Pic ile plc standardini yakalayamazsin. Baskasiyla elbet olur. S7 400 gibi bir plc tasarlayabilecegini mi dusunuyorsun? Nukleer reaktorde kullanilan bir plc. Sen yap bizim ulkede de kullanilsin yurt disina para gitmesin. Ama sartim pic ile yapacaksin. Hot swap ozelligi de olacak.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

The Gariban

#136
Yeni moda da "Ben senin yazdıklarını kale almıyorum " halleri
Mühendis bey kardeşim size şunu soruyorum.PIC den ATMEL E geçmek bu yada ARM ye geçmek böyle kolaysa bi zahmet siz bi izah edin.Bir kişinin bir dili öğrenene kadar 1,5-2 yılı geçiyor.

Ayrıca verdiğin o military örnekleri da saçma zira Microchip askeri uygulamalar için PIC üretmiyor.Adamlar 6 milyarı otomobil ,consumer vb  için üretiyorlar.Ayrıca military amaçlar için microkontroller özel üretmeleri gayet normal eğer senin devrenin hemen yanında SHM radarı yoksa .Ayrıca Military dediğin uygulamalarda adamlar bi tane microcontrollerı takıp "Saldım çayıra mevlam kayıra" diye öyle bırakmıyorlar.Örneğin bir F16 uçağında 4 den fazla bilgisayar var diye biliyorum(8 de olabilir)

CoşkuN

PIC'i üreten Amerikalı'lar, ARM'ı tasarlayanlar İngilizler, S7 PLC üreten Almanlar, bunların üzerine birbiriyle kavga edenler de Türkler... Biraz komik olmuyor mu arkadaşlar?
Ya da trajikomik mi desek... :o

muhendisbey

Alıntı yapılan: The Gariban - 24 Mayıs 2012, 12:57:17
Yeni moda da "Ben senin yazdıklarını kale almıyorum " halleri
Mühendis bey kardeşim size şunu soruyorum.PIC den ATMEL E geçmek bu yada ARM ye geçmek böyle kolaysa bi zahmet siz bi izah edin.Bir kişinin bir dili öğrenene kadar 1,5-2 yılı geçiyor.

Sizi tek özetleyen yukarıdaki kısım. Doğrudur başka bir firma programlamaya geçince bazı şeyler değişir, ancak temelinde gene C vardır. Bir dili biliyorsan yeni birine geçmen senelerine değil sadece 2-3 ayna en fazla mal olur. Sizin tanımladığınız programcılık zaten düz hesap programcılığı

şunu ekle gecikme olsun

Bak bu buton komutu

Bak buradan giriş çıkış ayarladım hoop şunu eklersem gecikme.

Bak bu UART'a yarıyormuş Bunları not edeyim...

Neden o buton komutu? Cevap yok, neden o komut gecikme? Tık yok. Led tabelacıların direnç meselesine döndü, sorsan niye o değerde olduğunu bilmez.

Military entegre örneğinin sebebi EMC ye daha dayanıklı cihazlar olması. Üzerleri genelde metal kaplı olup faraday kafesi ile çevrilidir. Militay entegre üretmeyen bir firmanın EMC sinin nasıl iyi olmasını bekliyorsunuz? Muhtemelen EMC için arge lab. bile yoktur? Olsa da pek büyük bir lab olacağını sanmıyorum.

Şimdi gelelim radar meselesine.
Malatyaya biliyorsunuz füze kalkanı kuruldu. Taaa arabistana kadar menzili olan bir radar (belki daha fazladır daha az olmadığını biliyorum) GW'larca elektrik harcaması varmış gidip ölçmedim. Sen cevap ver maruz kalıyor musun kalmıyor musun?
Polis telsizine maruz kalıyor musun?
Ya FM kanala?
Ya karasal televizyon verisicine?
Transformatör ve bobin akılarına?
Daha bu uzar gider. EMC bu yüzden var keyfi değil.

Kale almamazlık yapmadım. Ben öyle internet fenomeni değilim. Yapacak olsam youtube'a video yükler sonsuz enerjiyi buldum derim. Kimseyi de dikkate almam. Elime alırım bir vat metre.

Önceki yazımın birinde ne demiştim
Alıntı YapŞundan da eminim PIC'i savunanlar bu işte yani programlamasında kart yapmasında iyice ilerlemiş belki de usta olmuş kişilerdir. Birşey bir insanın mesleği haline gelirse ve onu yererseniz mevzu dallanır budaklanır. Olaylara tarafsız bakamaz.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

arslan74

Alıntı yapılan: muhendisbey - 24 Mayıs 2012, 12:35:31
Arslan bey konuyu da benim soylediklerimi de carpitiyorsun. Benim bahsettigim mesele emc sen daha bitindesin. Pic ile plc standardini yakalayamazsin. Baskasiyla elbet olur. S7 400 gibi bir plc tasarlayabilecegini mi dusunuyorsun?

Siemens cihaz imalatcısıdır. Component(IC) imalatı yapmaz. Entegre üretim işini Infineon şirketine devretti. Siemens eski 8051 uC çalışmış ve fena halde ağızı yanmış birisiyim dir ayrıca. Bundan 15 sene önce de Siemens PLC leri vardı o zaman S4 vardı sanırsam. Bu PLC leri de siemens üretmiyordu. İsvicre nin SAIA firmasının PLC lerini Siemens markası altında satiyordu. İçindeki işlemcide Siemens in üretimi değil di. Şuan markasını hatırlamadım 32 bit bir işlemci kullanıyordu. O zamanki PLClerin programları EEPROM saklandığı için silmek için içindeki EEPROM'u  UV ışık altında tutman gerekiyordu. Sonra Siemens yeni versiyon PLC lerinde Flash hazıfa kullanmaya başladı işlemci özellikleri gelişti v.s. v.s.

Size sorduğum cok basid bir soru var S7' nin içinde hangi işlemci var? bu soruya cevap bile vermediniz. Onu bildirseniz PIC in işlemcileriyle karşılaştırma yaparız.

Burası biraz reklam olacak. Microchip 32bit işlemcide MIPS mimarisini kullaniyor. Bu firma tıpkı ARM gibi işlemci mimarisi tasarlayan bir şirket. MIPS sitesine girereseniz MIPS mimarisi kimlerin kullandığını görürsünüz. RealTime uygulamalarda MIPS mimarisi ARM göre daha iyi dir. Cünkü bütün interrupt giriş cıkış süreleri aynıdır, ARM da değişkendir.

Alıntı yapılan: muhendisbey - 24 Mayıs 2012, 12:35:31
S7 400 gibi bir plc tasarlayabilecegini mi dusunuyorsun? Nukleer reaktorde kullanilan bir plc. Sen yap bizim ulkede de kullanilsin yurt disina para gitmesin. Ama sartim pic ile yapacaksin. Hot swap ozelligi de olacak.

Elektronik cihaz, bir donanım bir de yazılım kısmından oluşuyor. Senin kast ettiğin yazılım mı yoksa donanım kısmı mı? Donanım kısmı abartıldığı kadar zor ve imkansız hiç değil. Cünkü donanım gözle görülür belli birşeydir. Siemende büyük ihtimalle bunu cinde yaptırıyordur.
Burada asıl önemli olan S7 nin yazılımı dır. Cünkü sen doğrudan işlemciye kod yazmiyorsun. PLC için yapılan özel dille PLC lere yazılım yapiyorsun. Bu neye benziyor biliyormusun. Sen yabancı bir ülke deki insanla bir tercuman vasıdasıyla konuşmak gibi. Onların dilleri hakkında en ufak bir bilgin olmadan sen tercumana söylüyorsun, oda kendi kabiliyetleri ölcüsünde anlayıb karşı tarafa anlatmaya çalışıyor. Bir de size doğrudan tercuman kullanmadan konuşma cok daha farklıdır. Kendi ifadeniniz kendiniz doğrudan söylüyorsunuz.
PLC de kod yazmak böyle bir şey dir. Eğer bir Ülkedeki dille bir kere muhatap olacaksanız. o ülkenin dili öğrenmek gereksiz. Ama o ülkeye yerleşmeyi düşünüyorsanız. Mecburen o ülkedeki dili öğrenmeniz gerekir yanında tecrumanla dolaşmassınız.

uC kod yazmak progrmacılığın en temel taşlarıdır. Ondan sonra diğer yazılımlar. Yazlım seviyesi belli bir seviye cıktıktan sonra artık o kişilere yazılımcı bile denmiyor. Onlara Develooper( kod tasarımcısı) deniyor. Kodlama yapacak, bilgi biriki istenen yerleri sana yazmışlar, sen sadece artık yazılanları ilişkilendirmekle uğraşiyorsun.

Bir Develooperin gözünde uC kod yazmak cok büyük bir olaydır. Hatta onun için imkansız dır. Ancak bir C/C++ programmer(yazılımcısı) için aynısı gecerli değildir.



















The Gariban

#140
Alıntı YapSizi tek özetleyen yukarıdaki kısım. Doğrudur başka bir firma programlamaya geçince bazı şeyler değişir, ancak temelinde gene C vardır. Bir dili biliyorsan yeni birine geçmen senelerine değil sadece 2-3 ayna en fazla mal olur. Sizin tanımladığınız programcılık zaten düz hesap programcılığı

Zamanın birinde suç işleyen birini padişahın önüne getirmişler.Padişah
-Tez 1000 (Bin) deynek vurulsun demiş.
Adam 1000 deynek lafını duyunca gözleri faltaşı gibi açılmış
-Hünkarım siz ya sayı saymasını bilmiyorsunuz yada hiç dayak yememişsiniz
demiş.
Ne deyim
Bir cümlemden beni özetlemek  2-3 ayda bir dili öğrenmek herkezde olmayan  bir ilim olsa gerek Allah ilminizi artırsın.

Millet işlemci tasarlıyor.Biz tartışmasını bile yapamıyoruz.
Herkeze hayırlı günler diliyorum

Erol YILMAZ

İyi ve iyi adayı tasarımcı birbirinden nasıl ayrılır ?

Olası problemleri ÖNCEDEN görüp, düzeltebilen iyi tasarımcıdır.


Yeri gelir 10 nF sistemin stabilitesi yukarılara çeker....

Bunu bilmeyen,

nedenine cevap veremeyen,

skobu, ölçü aleti olmayan,

gördüğünü değerlendiremeyen,

değerlendirdiğinin gereğini yapamayan,

yaptığını test edemeyen hazır ürün kullansın. 

Sonuna kadar haklıdır.

frederic

Pek bilgim olmasada asansör konularında,gördüğüm tüm asansör panoların da plc değilde,özel tasarlanmış çıplak (kutulanmamış) kartlar bulunmakta ve kontrolü bu kartlar gerçekleştirmekte.Bu kadar riskli bir kontrol bile kontrol kartlarına teslim edilebiliyorsa,demek ki sorun işlemcilerde değil tasarımcılardadır.

Ayrıca akıllı sayaçlarda microchip kullanılmıyordur şu an belki ama,şu an piyasadaki en yüksek kalitede aktif ve reaktif ölçüm yapabilen reaktif güç kontrol rölesinin birinde 18f serisi işlemci kullanılmakta.

erhanmete

forum da pic atmel deyince bi coşuyor, tutabilene aşk olsun. :o

Maxim

ben birşey söyleyeyimmi

bu olay aynı canon-nikon slr foto makinası kullananlar gibi

canoncular ve nikoncular diye ikiye ayrılır, ben mesela canon cuyumdur
her iki taraf kendi ürününe laf atılmasından rahatsız olur
halbuki her iki firmada dünyanın en iyileri

amator fotograf ile önceden uğraşmış birisi olarak söyleyebilirimki
senin elinde dünyanın en iyi makinası da olsa en kaliteli lensleride olsa
fotoğraf çekmeyi bilmiyorsan ortaya bir bok çıkmaz

gevv

#145








:D

mola  verelim :D

hatta bitirelim :)

 

Okan AKÇA

yeterince bu konu fazla uzadı modülatörün birisi artık kapatsa konuyu cok iyi olacak herkez bildigi işi yapması bence en dogrusu...

JOKERAS

Selam;
Konu bayağı dallanıp budaklanmaya başlıyor...
Benim bu PİC düşmanlığında anlamadığım noktalar var,microchip
firmasında çalışan yüzlerce mühendis,tasarımcı milyarlarca dolarlık yatırım
yapılarak binlerce ürün tasarlamış ve imal etmiş belki mesleklerinin zirvesindeki
bu adamlar bu konu içinde geçen "sapıtma","gürültülü ortamda çalışmıyor","endüstriyel ortamda kullanılmaz"
vs gibi durumları düşünmedenmi bunları imal ediyor?
Bu adamların aklı bunlara yetmiyormu?
Biri diyorki Renesas kullanın,başka bir arkadaş Arm,başkasıda Atmel şimdi
bu Pic yerine bunları kullanın diyen arkadaşlara sorum şu;İşlemciler temelde neyi işler?
Yaptıkları iş sadece ve sadece lojik 1 ve lojik 0 değilmidir,peki diğer işlemcilerin Pic'lerden farklı yaptığı şey nedir?Bence hiçbir şey hepside aynı işi yapıyor 1 ve  0...

Bir sürü örnek verildi aslında,Türkiye'de programlama işine başlayan herkes ilk önce adının Pic oluşundanmıdır
"Piç" anlamında söylemde hoşuna giden bu işlemciyle başlıyor,amatörce kod yazıyor donanım tasarlıyor.
İlk olarak bir iki led yakıp yürüyen ışık falan,sonra biraz daha kendini geliştirdiğinde piyasa iş yapmaya
başlıyor ama yaptığı tasarım led yakıp söndürme yaptığı zamanki tasarımla aynı,işin içinden çıkamayınca
"Bu picler gürültülü ortamda çalışmıyor"diyerek koskoca Microchip firmasını karalamaya başlıyor.
O zaman Microchip firmasını kapatsınlar led yakıp söndüren bir sürü çokta ucuz işlmeciler var onlardan kullansınlar.Bence MCU'lu devre tasarımı için sadece kod yazmak yeterli değil,elektronik bilgisi çok önemli özellikle Analog elektronik.
Çok iyi kod yazabilirsin ama bir direncin bir transistörün,kondansatörün ne işe yaradığını nasıl farklı varyasyonlarda kullanılabildiğini bilmiyorsan düz mantık gider tıkanırsın.
Bir MCU'lu devrenin bence en can alıcı noktası beslemesidir,ama hala daha 7805,lm317 gibi regülelerle
gürültülü ortamda kart tasarlamak çok amatörce kalır,aslında iyi filitre edilse onlarlada bu iş olur.
Ama DC DC convertörler varken,SMPS devreleri varken 7805,lm317,bir iki transitörlü regüle
devrelerini kullanmak pek mantıklı olmasa gerek.
Sonra PCB  tasarımı bence bu işin en önemli noktalarından birini teşkil ediyor,PCB çizerken çizdiğimiz
her yol yanından veya altından geçecek olan yol ile kapasitif etkileşime giriyor eğerki etkileşime giren
yollar üzerinde bir osilasyon varsa doğal olarak etksisi altındaki diğer yola gürültü aktarıyor.
Devre üzerinde kullanılacak olan harici devreler bunlarda suyla çalışmıyor genelde aynı kaynaktan
beslendiği için çalışma ve durma anlarında DC üzerinde pikler oluşmasına neden oluyor bunlar mikro
veya makro seviyelerde olabilir bunun için önlemler var.
Radyo dalgaları  özellikle bobinli devrelerde çok büyük olacağı için MCU ekranlanmalı bir kafes,kutu içerisine
alınmalı ve PCB'nin kendiside bu işe uygun tasarlanmalı vs vs.
Bu önlemler alındığında yapılan tasarımların tabiiki yazılımın ve algoritmanın ve modellemenin
iyi olduğu kartlar saz gibi çalışır,bu Pic te olsa diğerleride olsa fark etmez.

Tanıdğım bir arkadaş sayac firmasında çalışıyordu PİC18 serisi ile sayac yapmış ve binlerce adet satılmıştı
firma PİC'lerin pahalı olmasını gerekçe göstererek çinli bir firmadan işlemci getirtmiş
bizim arkadaşta tüm yazılımını bu işlemciye adapte etmek zorunda kalmıştı ve bayağı uyuz olmuştu.
Onun söylemi PİC harika bir işlemci çok iyi çalışıyor sorun yokken 5-10 sent daha ucuz olsun diye bu çin malı işlemciyi getirdiler diye dert yanıyordu.
Fiyat konusu 50-100 adette sorun teşkil etmiyor olabilir ama bahsi geçen miktar yüzbinleri bulduğunda
1 sent bile ne kadar değerli oluyor.


muhendisbey

Ben ne dersem diyeyim bu başlık altında günah keçisi ilan edileceğim. Eşeklik bende. Bilgini bildiğini kendine saklasana. Evet yeni Kubilay Barlas artık benim ilan ettim. Şarlatanım, hatta microchip'e rakip firmada çalışıyorum kendi işlemcilerimi ve PLC lerimi pazarlıyorum.

Af edersiniz. PIC dünyada bulunan en iyi MCU'dur. Uzay araçlarından nükleer reaktörlere kadar kullanılması gerekir. Kullanmayan gerizekalıdır. Maldır. Bütün her şey tasarımcıda biter MCU teferruattır. MCU'nun suçu günahı tamamen tasarımcısına aittir. Tüm forumdan özür dilerim. ST, Atmel, Motorola bunlar hep boş işlerle uğraşıp PIC'e rakip çıkartıyorlar. Bu şirketler sadece 555 üretmeli.

Siemenste boş işlerle uğraşıp PLC üretiyor bilmiyor ki bizim tasarımcılarımızın tasarladıkları kontrol kartları PLC'den çok üstün düşünme yeteneğine sahip. EMD lere tokat sallayan PIC'e karşı nasıl savunması olsun ki?

EMC diye birşey yoktur. Bu muhendisbeyin full uydurması, sizi oltaya getirmeye çalıştı ama başarılı olamadı.
Öss'de de şike yaparak kazandı. Muhendisbey 5 senede sadece laf salatası öğrendi. Asla devre analizi, malzeme dersleri görmedi, hocalara yağ çekip dersleri geçti ve mühendis oldu. 
Muhendisbey otomasyonla PLC ile boşuna uğraştı, şimdi PIC'le uğraşıyor olsaydı dünyadaki ekonomik krizi de çözerdi, ülkeyi de bulunduğu durumdan kurtarırdı.

Hata benim günah benim suç benim
Bir de müzik koyayım bu olanları unutalım
Neset Ertas-Hata benim günah benim
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

arslan74

Alıntı yapılan: muhendisbey - 24 Mayıs 2012, 18:21:28
Ben ne dersem diyeyim bu başlık altında günah keçisi ilan edileceğim. Eşeklik bende. Bilgini bildiğini kendine saklasana. Evet yeni Kubilay Barlas artık benim ilan ettim. Şarlatanım, hatta microchip'e rakip firmada çalışıyorum kendi işlemcilerimi ve PLC lerimi pazarlıyorum.

Af edersiniz. PIC dünyada bulunan en iyi MCU'dur. Uzay araçlarından nükleer reaktörlere kadar kullanılması gerekir. Kullanmayan gerizekalıdır. Maldır. Bütün her şey tasarımcıda biter MCU teferruattır. MCU'nun suçu günahı tamamen tasarımcısına aittir. Tüm forumdan özür dilerim. ST, Atmel, Motorola bunlar hep boş işlerle uğraşıp PIC'e rakip çıkartıyorlar. Bu şirketler sadece 555 üretmeli.

Siemenste boş işlerle uğraşıp PLC üretiyor bilmiyor ki bizim tasarımcılarımızın tasarladıkları kontrol kartları PLC'den çok üstün düşünme yeteneğine sahip. EMD lere tokat sallayan PIC'e karşı nasıl savunması olsun ki?

EMC diye birşey yoktur. Bu muhendisbeyin full uydurması, sizi oltaya getirmeye çalıştı ama başarılı olamadı.
Öss'de de şike yaparak kazandı. Muhendisbey 5 senede sadece laf salatası öğrendi. Asla devre analizi, malzeme dersleri görmedi, hocalara yağ çekip dersleri geçti ve mühendis oldu. 
Muhendisbey otomasyonla PLC ile boşuna uğraştı, şimdi PIC'le uğraşıyor olsaydı dünyadaki ekonomik krizi de çözerdi, ülkeyi de bulunduğu durumdan kurtarırdı.

Hata benim günah benim suç benim
Bir de müzik koyayım bu olanları unutalım

Aslında kimse sizi günah kecisi yapmadı sayın mühendis bey,

Sorun şu, hangi okuldan ne üzerine ne şekilde aldığını bilmediğimiz ünvanınızla bu forumda olan insaları bir çeşit tepeten bakıp bizleri aşağıda görüyor tavırları yüzüden size karşı bir antipati oluştu diyelim. Muhtemelen siz yeni mezun bir arkdaşaımsınız. Yeni mezun arkdaşlar mezun oldukları zaman zannediyorlarki okulda notlarım cok iyi, o yüzden herşeyin en iyisi ben bilirim, aynı şekilde gercek piyasa da ben cok bilgili birisi sayılırım. Ama maalesef kazın ayağı öyle değil arkadaşlar. Bunu ilk girdikleri ciddi bir firmada hissediyorlar. Eletronik piyasasın da benim cok tanıdık arkadaşlarım var. Hepsi Elektronik mühendisi değildir. Bazısı bırakın üniversiteyi liseyi bile okumamıştır, ama sana şunu söyleyebilirim, Elektronik bilgisi senden cok daha fazladır.

Bu forumda biz, yani özellikle ben, Diplomasına değil de sahip olduğu bilgilere ve yaptığı projelerine bakip ona göre itibar ediyororuz ve ediyorum.

Gördüğümüz kadarıyla senin, kendi yaptığın ve piyasaya sürdüğün hiçbir proje yok gibi. Sadece üniversiteden aldığın diploman var ve özellikle bizim gözümüze soka soka bu diplomayı öne sürmen yüzünden senin sözlerini fazla dikkate alınmiyor..

Sunuda bilki, bu formu okuyan en az %80i, ya mühendis veya üniversite mezunudur.