>>> ŞEBEKE VOLTAJ ÖLÇÜMÜ - Pic ve 220v.!

Başlatan peko, 17 Ağustos 2004, 11:21:48

Veli B.

Bir de yanlış hatırlamıyorsam VCO lar ADC gibi harici gürültülerden fazla
etkilenmiyor.Bu da büyük bir avantaj.Özellikle saha uygulamalarında.

peko

Arkadaşlar yeniden merhaba ;

Şu anda farkettiğim bir gerçeği size açıklamak istiyorum. Bunalmış'ı ben gerçekten bu işlerden bunalmış olarak algılayıp nick'inide buna göre
yazdığını düşünmüştüm. Fakat hocamı yanlış anlamışım.
Matemapic yazı dizisini okurken en altta B.Ünalmış 'ı görünce kendime
güldüm ve sizinle bunuda paylaşmak istedim. Benim gibi düşünen varmıdır
bilmiyorum :)  Bunalmış'a yazı dizisi nedeniyle ve bu vesileylede teşekkür ediyorum :) Sağolun hocam ..

Bu arada ben işlerimin yoğunluğu nedeniyle şebeke ölçümlerimi henüz yapamadım. Frekans ve voltaj için biraz teorik bilgi edindikten sonra kaldığım yerden devam edeceğim ve bu kez başarılı olacağım inşallah.
 
Fsan hocam ; bişi dicem ama kızma emi...
Ben bu voltaj ölçme devresindeki ADC ( excel ) kısmını anlayamadım.
:cry:  sen bi kısaca anlatırsan sana söz öğreneceğim.
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

fsan

Sevgili peko,

ADC(excel) kisminin mimari "ete" nickli arkadasimiz.. sağolsun cok güzel bir uygulama yapmis, kendisini tekrar tebrik ederim.

asagidaki linkte kendisine mesaj yazip sorun belki o anlatabilir size.  

https://www.picproje.org/index.php/topic,3277&highlight=

Sevgiler, saygilar

mhk

Sevgili Peko şebeke gerilimini için 220/6 volt çok küçük boyda bir trafo ve çıkışta tam dalga doğrultma kullanarak ölçebilirsin. Burda dikkat edilmesi gereken nokta şebeke gerilimi dalgalı olduğundan tam dalga gerilimin kondansatör ile düzeltilmesidir. Kondansatör değeri büyük olmamalı ben 47Uf kullanıyorum. 16f877 ile adc ölçümünde ise gerilim ölçümünü yine dalgalı okuyacaksın. Bunun için ortlama alma metoduyla değişmeyen gerilim okuması gerçekleştirebilirsin. Örneğin 500 ms içinde 10 ölçme alıp bunu 10 'a bölersen bu sorun ortadan kalkar. Burda önemli olan sistemin hızının belirlenmesi. Yani ölçüm ani değişimlere ayak uydursun diyorsan yapacağın sistem farklı olmalı. İntegral alma yada true rms sistemini kullanmalısın.Bunun için yine tam dalga doğrultma lakin çıkşta kondansatör kullanmayacaksın. Tamdalga sinus dalganın doluluk oranını hesaplayacağız. 1/2 peryot içinde örneğin 100 ölçme alacaksın. aldığın değerleri toplayacaksın Vt=v1+v2+v3 .... v100 gibi sonucu 100'e böl yine ölçmüş olursun. Frekans ölçme zor değil burda 0 geçişlerini algılaman gerekri ki zaten bunu yapıyorsun. Bu algılamayı Pic RB0 ucuna bağlayıp  harici kesmesini aktif yaptığında her 0 noktasında kesme oluşacak ve kesme alt programına gidecektir. Zamanlama kesmesi ile de 1 sn de  oluşan RB0 ları saydığında yaklaşık 100 çıkacaktır ( Tam dalga doğrultma yapıldığı için) bu değeri ikiye böldüğünde frekans ölçülmüş olur. Kolay gelsin.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

kesmez

Bu konuda bende bir fikir sunayım..

220 voltun önce düşük bir voltaja trafo yardımyla mhk nın dediği gibi düşürmeliyiz...
daha sonra köprü diyot ile doğrultmalıyız...
tam dalganın sıfır geçişlerinde interrupt oluşturmalıyız..
5 msn bekleyip tamdalgadan örneklediğimiz gerilimi tek bir ölçüm ile ölçmeliyiz..
ve her 10 msn de bu döngüyü tekrarlamalıyız..

yani 10msn de bir ölçüm yapmalıyız...
hep sıfır geçişinden 5msn sonra ölçüm yaptığımız için yani tepe noktasında, ölçümdeğerleri birbirinin aynı olacaktır.. tabiki 220 volt değişmediği sürece...
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

z

Mantık doğru ancak şebeke geriliminin dalga şeklinin sinüs olması durumunda geçerli. Köprü diyod yada tepe anında sample alma olayın şeklini değiştirmiyor.

Şebekenin dalga şekli aşırı yüklenme, lineer olamayan yük ve/veya aktarım organları vs nedenlerle bozulmakta.

Bu nedenle tepe değere göre alacağınız ölçüm hata yaptıracaktır.

True RMS metre yapmak için elinizde un şeker yağ mevcut.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

peko

İşin özü en sağlıklı bu formülden geçiyor yani.

( Kısa bir hatırlatma ... )
Alıntı yapılan: "arif"Şebeke gerilimi 50Hz alternatif bir gerilim. Alternatif bir gerilim yada akım ölçmenin en iyi yolu rms değeri hesaplamaktır.
RMS (root-mean-square) değer A.C. nin, bir omik yük üzerinde tükettiği  enerjiye eşit enerji tüketen  D.C. karşılığıdır.
Vrms=Vetkin diyebiliriz.
Örn.
1000 ad olcum yaparsın.(volt olarak)
* her ad olcum sonucunun kareleri toplamı alınır.(Vt=V1*V1+V2*V2.....V1000*V1000)
* bu toplam ad olcum sayısına bolunur(Vt/1000).
* elde edilen bolumun karekoku alınır.

elde edilen sonuç Vrms=Vetkin olur.
Ekrandaki değerin sabit kaldığını göreceksin..
Kolay gelsin.
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

z

Ama bu formulde 1000 adet olcumun 1 tam peryod araligina esit dagitilmasi gerekliliginden bahsedilmemis.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

peko

O halde 1000 örn. adedine göre belirtilmesi unutulan ;

20000 / 1000 = 20 uS'de bir örnekleme almak gerekliliği.
Doğrumu hocam ..?
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

peko

Alıntı yapılan: "mhk"Sevgili Peko şebeke gerilimini için 220/6 volt çok küçük boyda bir trafo ve çıkışta tam dalga doğrultma kullanarak ölçebilirsin.

Şu trafo olayını yok etmenin bi yolu yokmu.?  :roll:
Transformerless diyorlar galiba bu tür trafonun işini üstlenen devrelere. Mesela 220V panelmetrenin içinde bildiğim kadarıyla trafo kullanılmıyor.
7107 li devre içinde kullanmak gerekmiyor. Girişinde sadece gerilim bölücü dirençler var. 7107 bu iş için özel tasarlanmış , içinde pic ile yerine getiremeyeceğimiz fonksiyonlar, devreler.. var derseniz o ayrı.
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

mhk

Sevgili peko transformatör kullanmayabilirsin. Gerilim bölücü direnşler yardımı ile de ölçüm alabilirsin. Lakin sistemi şebekeden izole etmek için trafo kullanmak iyi olur. Aklıma gelmişken bir yöntem daha var yine bu forumda ismini hatırlamıyorum bir arkadaş 220V  küçük bir ampul ve LDR ile ölçmeden bahsetmişti. Yani lamba ile ldr yi siyah kapalı bir kutu içine monte edeceksiniz. Lambadaki ışık şiddeti değişimi ldr direncine etki edecektir. Bu sistemde izole ve doğruya yakın bir ölçme olanağı sağlar. Dez avantajı gerilim değişimlerini hızlı algılayamaz ve ampul flemanı koptuğunda ölçüm sonucu yanlış olacaktır. Kesmez arkadaşın dediği gibi yol izlemek gerek ona ilaveten sıfır geçişini algıladıktan sonra her 1 msn ( 500 usn yada 100 usn ne kadar fazla örnek alınırsa iyi olur) örnek alıp toplamak , diğer sıfır geçişinde bir önceki toplam değeri örnek alma sayısına bölmek gerekir. buda true rms ölçüme yakın bir değer verecektir. Şöyleki ; Burda önemli olan AC sinyalin şeklinin nasıl olduğudur. Sinus üçgen trapez farketmez. Eğer bir örenk alınırsa ve sinyal üçgense ölçüm yanlıştır. Yapmak istediğimiz sinyali bir kağıda çizip pasta gibi böldüğümüzde boş kalan yerlerin bizim için bir anlam ifade etmediğidir. Yani en basit bir dimmer sistemini ele alacak olursak belli bir gecikme sonunda triyak tetiklendiğinde ac sinyalin triyak üzerinden geçtiği diğer kısımların ise kesildiğidir bu esnada kesimde olunan kısımlarda gerilim 0 dır. Buna göre sadece bir ölçüm yaparsak sonuç yanlış olur. Bu kadar yazılanlardan sonra benim denediğim birçok yöntem var. Eğer sistemin hızı önemli değil diyorsan  basit bir trafo( izole için yada izolesiz gerilim bölücü direnç ve ölçüm yapacağın girişe 5.1 volt zener diyot pic yada adc yi yüksek gerilimden korumak için) doğrultma devresi ve adc.( 1 sn de 10 ölçüm alıp 1 sn sonra alınan ölçümün ortlamasını almak)  Diğer bir yöntem daha karmaşık lakin hızlı cevap veren integral alma ki bu en doğrusu , onuda yukarda açıkladığımız kesme ile alınıp örnekleme ile ölçülen sistem. Kolay gelsin.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

peko

fsan hocam ;

Gerçek devre ile proteus'taki bir simulasyon arasındaki zaman birimini
nasıl ayarlamalıyım ? Mesela gerçekte 1000 ms' yi sen proteus'ta kaç
olarak ayarlıyorsun ? Herbir zaman birimini sonradan revize etmek zor olur. Buna göre kullandığın bir formül vs. varmı ?

Kolay gelsin..
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

kesmez

transformerless 5 volt besleme ....
denenmiştir...

100mikro bobin piyasada bulunan direnç tipindedir..
amacı ise şebeke gürültüsünü azaltmaktır..
siz sigortadan sonra girişe paralel bir varistörde kullanabilirsiniz..
250v varistör..

"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

sezgin05

Şebekenin ölçülmesinde bir 220/12 volt trafonun çıkışı tamdalga doğrultulmasından sonra herhangi bir kesme oluşturulmaksızın direktDC ölçüm yapılabilir.Çünkü ölçülen değer AC nin ortalama değeri olacaktır dolayısıyla maximum değer ve etkin değerle doğru orantılı değişim gösterir.Ölçüm sonucu doğru çıkacaktır.Geriye kalibrasyon kalıyorki ister yazılımla ister dışarıda donanımla ayarlanabilir.