PHP editör

Başlatan mcan, 16 Temmuz 2012, 20:21:56

mcan

Selamlar arkadaşlar,
Bana kullanıp da önerebileceğiniz, az yer kaplayan , bedave , kod tamamlama özelliği olan, p4 işlemci seviyesindeki işlemcileri kasmayan php editörü önerebilirmisiniz.

Google yazıp da gelen seçenekleri biliyorum, benim istediğim php de kod yazıp da gerçekden önerebileceğiniz bişeyler varmı?
Halihazırda notepad ile yazıyorum ancak bazı basit yazım yanlışları sebebiyle baya zamanım gidiyor.

Ayrıca php yazarken tak diye kodun herhangi bir yerinde değişken tanımlayıp kullanabiliyoruz. php kodu okuyup derleyici gibi kontrol edip şurda şu hata var diyebilen , ve de mesela bu değişkeni tanımladın ama hiç bir yerde kullanmadın gibi uyarılar verebilen bişey lazım.

Erdem

Netbeans çok harika bir editör kesinlikle tavsiye edebilirim.

İkinci tavsiye edebileceğim de Emacs'ın php modu..

arm-beginner

#2
notepad++
http://notepad-plus-plus.org/

Eklenti: Şahsen ama Uestudio kullanıyorum.
notepad++ 'u müşterilerde çalışmam gerektiğinde kuruyorum.

mcan

Arkadaşlar sağolun önerdiklerineze bakıcam , en azından seçenek sayısı 4 e düştü . Kendim gözatarken kaçırabilirim, acaba bunlardan php kodu yazarken bu komut php de yok gibi uyarı yapan varmı yani bunlar sadece editörmü  yoksa hata bulan kısımları da varmı?

arm-beginner

Php kodu destekliyen editör'ler php kelimesi olunca o kelimeyi farklı bir renkle gösteriyorlar.

mcan

notepad++ kurdum iş yerindeyken öğle arası göz attım. Nodepad++ için php plug in bulup yükledim: plugin adı automation php . sizin kullandığınız pug in varmı?

arm-beginner

Hayir, herhangi bir modül kullanmiyorum. Dediğim gibi, ben kendim UEStudio kullanıyorum ve Notepad++ ile sadece müşterilerimde küçük düzeltmeler yapıyorum.

Erdem

#7
Netbeans bir geliştirme ortamı. Buradan indirebilirsiniz.

Netbeans'in php kodunu renklendirme, kodu hizalama, kod içindeki hataları gösterme, otomatik tamamlama, Visual Studio'nun Intellisense'i gibi gelişmiş özellikleri var.

Emacs için de ne diyeceğimi bilmiyorum  :D





Emacs'ın kendisini buradan indirdikten sonra  bu dosyaya sağ tıklayıp farklı kaydet diyerek php modunu bilgisayarınıza kaydetmeniz gerekiyor.

Daha sonra bu php-mode.el dosyasını Emacs'ın lisp dosyalarına baktığı bir klasöre kopyalamak gerekiyor. Uygun klasörlerin listesini C-h v load-path komutuyla görebilirsiniz.

Örneğin ben bu dosyayı C:\emacs-24.1\site-lisp dizinine kopyaladım.

Daha sonra Emacs'ın ayarlarının tutulduğu .emacs dosyasına (benimki C dizinin içinde) şu satırları eklemek gerekiyor:

(require 'php-mode)

Artık yeni bir php dosyası oluşturduğunuzda renklendirildiğini görebilirsiniz. Ayrıca kodu tamamlamak için Emacs'ın otomatik tamamlama M-/ olanağını kullanabilirsiniz.

mcan

@arm-beginner tavsiyen için sağol ,uestudio bedave değilmiş ve de sanki compiler gibi görünüyor .ne kadar da çok ıncık cıncık penceresi varmış güzel bi editöre benziyor ancak bedave olmadığı için indirmedim . notepad++ güzel bir editör olmasının yanında kod tamamlamada varmış.

@Erdem,
Üşenmeyip yazmışsın çok sağol gerçekden. Ama son bir kere bana netbeans kullan dersen sevinecem. Emacs için yazdıklarını okuyunca çok üşendim birden.Anladığım kadarıyla bu netbeans ve emacs aynı ayarda değil mi?Şimdi netbeans indirip kurcam.İnşallah komut filan istemiyordur.indirim de kolay sadece php için olan 47megabey...


Erdem

Evet netbeans kullan diyorum o zaman  ;)

Netbeans, VS tarzında bir geliştirme ortamı. Komut yazmana gerek yok. Oldukça başarılı bulduğum bir geliştirme ortamı olduğunu söyleyebilirim. Kullanınca sen de farkedeceksin. Hatta Emacs kısayolları da kullanılabiliyor bu arada böyle de bir güzelliği var.

Emacs'a gelince aslında bir derya desek doğru olur. Bilgisayar dahisi şu anda bildiğimiz GNU özgür yazılım felsefesinin kurucusu, aynı zamanda donanımların da özgür olması gerektiğini savunan Richard Stallman tarafından 1971 ila 1984 tarihleri arasında MIT'nin Yapay Zeka laboratuvarlarında çalıştığı dönemde yazmış olduğu bir editör.

(Bu arada biraz konu dışına taşmak pahasına herkes özgür yazılımdan bahsediyor ama Richard Stallman'ın özgür donanımla ilgili videolarını youtube'den bulabilirseniz seyretmenizi tavsiye ederim)

Neler yapılabildiğine gelince örneğin bunlar yapılabiliyor.

• kodu otomatik tamamlama,
• kodu renklendirme
• programları derlemek
• derleme hatası olan satıra gitmek
• grep sonuçlarına gitmek
• gdb ile hata ayıklamak
• bir adın tanımlandığı yere gitmek
• cvs veya p4 işlemlerini gerçekleştirmek
• mailleri okumak
• oyun oynamak
• haber gruplarını takip etmek

Bu arada ben burada bahsedilen özelliklerinin çoğunu kullandım. Ama Emacs'ın %10 'luk kısmını kullanabildiğimi düşünmüyorum.

Ama örneğin buradaki eski bir dökümanda Emacs kullanımından bahsetmiştim. Buradaki 8-10 komutu öğrenip 2-3 gün denerseniz aklınıza gelebilecek her türlü programlama dilinde kolayca kod yazabilecek duruma gelirsiniz.

Bir 6 ay sonra da tahminimce başka editör, geliştirme ortamlarına geçmek istemeyeceksiniz. Örneğin benim Visual Studio lisansım olmasına rağmen Emacs'la tanıştıktan sonra hiç kullanmadım. Kutusunda duruyor  ;)