kontrol teorisi eğitim içeriği ve kalitesi - kontrol mühendisliği

Başlatan gambit1244, 28 Temmuz 2012, 05:01:27

gambit1244

merhaba arkadaşlar kontrol teorisi cok önemli bi konu fakat bu konu sizce türkiyede nasıl ve ne durumda
bu dersi tüm eletronik mühendisleri görüyormu yoksa sadece bu işi iyi bilenler kontrol mühendisliği mezunlarımıdır.

düşüncelerinizi üniversite yada iş hayatı deneyimlerinizi cok merak ediyorum. teşekkürler
[email]tufan_ozbek@hotmail.com[/email] Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift aslında bütün mesele bu.

Tagli

Elektronik mühendisliğini bilmiyorum ama sanırım makine mühendisliği altında genelde pek iyi anlatılmıyor. En azından benim lisans eğitimim sırasında Marmara Üniversitesi'nde çok kötü anlatılmıştı, veya bizim dönem kötü bir hocaya denk gelmişti.

İTÜ Makine'de iyi anlatıldığını söyleyebilirim. Yine de lisans öğrencilerinin pek sevmediği ve genelde pek umursamadıkları için iyi de öğrenemedikleri bir ders. İTÜ'de yüksek lisans programı da var makine mühendisliği altında (halen okuyorum zaten...)

Bildiğim kadarıyla kontrol mühendisleri işin teorisini daha iyi öğreniyorlar ama teori içinde boğuldukları için pratik uygulamalar konusunda zayıf oluyorlar. Biz hep onların MATLAB içinde hapsolduklarını düşünmüşüzdür. Bilmiyorum, belki de biz kendimizi onlara bir çeşit rakip gördüğümüz için önyargılı bakıyorumdur olaya...
Gökçe Tağlıoğlu

z

Kontrol teori makine ve elektrik (Elektronik) mühendisliğinde veriliyor.

EE mühendisliğinde bu konu 2 ders olarak 4. sınıfın 1. ve 2. döneminde sıra ile veriliyor. Bu dersler 4. sınıf dersleri olduğundan ve o zamana kadar almış olduğunuz Matematik, fizik, mekanik, elektrik, elektronik derslerinden dolayı temelleriniz oturmuş oluyor. Eğer bu dersleri hakkıyla geçmediyseniz kontrol teori dersleri tam bir kabusa dönüşür.

Kontrol dersleri Kontrol I ve Kontrol II olarak geçiyor.

Birinci dersde sistemler, S domeninde inceleniyor ve klasik kontrol teori olarak anılıyor.
İkinci  dersde sistemler, Z domeninde inceleniyor ve modern kontrol, digital kontrol, ayrık sinyaller gibi adlarla anlıyor.

Kontrol mühendisliği kendi başına zaten bu sistemlerin mühendisliği.

Hocalarımız bu dersleri hakkıyla veriyorlar fakat öğrenciler bu derslerin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olmuyor. Ağır konular olduğu için de pek sevilmiyor. Halbuki taa başından beri (1.sınıf) dersler ilgiyle izlense o kadar da zorlanılıcak dersler değil.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

VFR

Makine mühendisliğinde ve elektrik elektronik mühendisliğinde kontrol ile ilgili dersler var. Ama sanırım elektrik elektronik mühendisliğinde daha fazla. Ama malesef bir kontrol mühendisliğindeki gibi ders yok haliyle.
Benim okulumda mikro işlemcileri de sayarsak 3 ders vardı kontrol ile ilgili. Otomatik kontrol sistemleri ve dijital kontrol sistemleri.

Otomatik kontrol sistemleri her okuldaki gibi bir ders , en son PID tasarımı anlatılıyor.
Dijital kontrol sistemleri ise daha güzel bir ders , modern kontrol teorisini işlemişti hoca.
Durum uzayında tasarım , durum geri beslemeli kontrolör , gözleyici tasarımı , kestirici tasarımı gibi güzel konular vardı. Ama işin teorisi verildi , bu işleri ben mikro denetleyici ile nasıl yaparım o bilgiye sahip değilim. O bilgiyi bitirmeyi bu konuda alarak öğrenebilirdim sadece sanırım.

Bence kontrol mühendisliği yapacaksa bir elektrik elektronik mühendisi , yukarıdaki dersler kesinlikle yetmeyecektir. Ben bu sene mezun oldum kontrol mühendisliği üzerine gitmek istiyorum ama bilgi birikimimin çok yetersiz olduğunu görüyorum. Bir kere sistem modelleme üzerine bir ders olması lazım mutlaka. Otomatik kontrolde öğretilenler tek girişli tek çıkışlı sistemler için. Ama çok girişli çok çıkışlı bir sistem modelle deseler çoğu kişi modelleyemez. Biraz da mekanik bilgisi lazım.

Açıkçası kontrol mühendisliği çok geniş bir alan , çok iyi bilmemiz gerekenler;
-Mekanik
-C programlama
-Sistem modelleme
-Sistem analizi (kararlılık analizleri , kök yer eğrisi)
-Kontrolcü tipleri (farklı sistemlere göre farklı kontrolör tipleri uygulamayı önceden kestirme)
-Kontrolcü tasarlama (PID için PID katsayılarını bulma)
-Mikro denetleyici mimarisi hakkında detaylı bilgi
-Tasarlanan kontrol sistemini gerçeğe uygulama bilgisi

Sonuç olarak kontrol mühendisliği uygulama olarak çok zevkli olsa da , sonuca gelene kadar insanı çok zorluyor. Bu biraz da bilgi ve tecrübe seviyesine bağlı. O yüzden çok çalışmalıyız :)

muhittin_kaplan

Kontrol Teorisi Denince neden P-I-D Geliyor Sadece Akla
Kalman
Markov  gibi kontrol sistemleri hakkında bakalım ne kadar makale var. (Çeviri ve intihallerden bahsetmiyorum)

Saruman

@gambit1244 senin acilen DGS ile bir yerlere yerleşmen gerek yazık ediyorsun kendine.

VFR

PID en çok kullanılan ve diğerlerine nazaran daha çok bilinen bir kontrolcü.
Konu hakkında bilgisi olmayanlar bile internetten kod toplayarak PID kontrolcü yaptım diye övünüyorlar.

PID aslında çok eski bir yöntem(20.yy'ın başından beri kullanılıyor) ama daha basit diğerlerine göre bu yüzden popülerliğini hiç bir zaman yitirmeyecek sanırım.

gambit1244

Cevaplar için çok teşekkür ederim @silvercopper haklısın ama o tren suan için kaçtı ileride imkanım olursa okumak istiyorum

değerli bi arkadaşım state space kontrol teorisinden bahsetmişti bu konu hakkında bilgisi olan varmı

bunları sormaktaki amacımı sorucak olursanız bu konuda iyi eğitim almış kişiyi en kolay nasıl bulabilirim çabası :) kosgeb arge projesini içeriye verdim 2 aya kadar kurul toplanıcak ve onaylanıcak yada onaylanmıcak

ve bi ekip kurmam gerekicek bu konuda çalışmak isteyip imkanı olmayan arkadaşlarında hem çalışanı hem ortağı olduğu kendi kendini yöneten bi şirket kurma hayalim var.

tabi bunları şuan konuşmak anlamsız destek başlayınca biraz daha ciddiye alınırım diye cok konusunu açmıyorum

kendi başıma biyere kadar yol alabiliyorum ordan burdan aldığım kodlarla z hocamın zamanında dediği gibi iyi anlayışlı ve çalışkan ortak bu konuda en önemli şey

biçok şeyi araştırarak bulup uyguluyorum sistem tasarımınıda gerçekten iyi yapabiliyorum ama işin içine kontrol ve matlab matematik girince saçmalıyorum bu aralar sardığım konu bu :)

[email]tufan_ozbek@hotmail.com[/email] Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift aslında bütün mesele bu.

VFR

State space'de tasarımı dijital kontrol dersinde görmüştüm.
Biraz bilgim var bu konuda. Simulinkte kendini dengeleyen robotun kontrolcüsünü yapmıştım state space ile.

pisayisi

Kontrol teorisi dersleri sıkıcıdır tabi , ancak mühendise anlayarak kavrayarak pratik örneklerle ilerlediği zaman çok şey katar. Bu derslerde verilen içerik genelde talebelikte sadece dersi geçmek için kullanılır. Ta ki mezun olduktan sonra muhakkak biryerlerde karşınıza çıkar önemini anlarsınız, içeriğini ise tamamen unuttuğunuzun farkına varırsınız. Temelde devreler de dahil her kapalı kutu kontrol teorisi kuralları bilinerek karakteristikleri, transfer fonksiyonları, kararlık kriterleri o kapalı kutunun neler yapabileceği, frekans cevabı kontrol teorisi  bilinerek ortaya konabilir. C. kuo nun meşhur Automatic Control Systems adlı kitabının dörtte birini anladıysanız iş tamamdır. Kuo nun kitabı ise  ise radar la hedefe yaklaştırılmaya çalışılan bir füze takip sistemi gibi bir düzeneğin kontrolu gibi böyle gerçek hayatın dışında sofistike misalllerle doludur ;D
Murat

gambit1244

@healme izmirde yaşıyosanız bigun bu konuda sizle ve diğer arkadaşlarla buluşup konuşmayı isterim
[email]tufan_ozbek@hotmail.com[/email] Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift aslında bütün mesele bu.