ARM' ye Nasıl Geçmeliyim?

Başlatan rkinaci, 07 Ağustos 2012, 16:34:05

rkinaci

Merhaba arkadaşlar. Az çok pic ile uğraştık bir şeyler yaptık. Her yerde artık duya duya nedir şu ARM diye biraz da araştırdık. Şimdi size sormak istediğim bir kaç soru olacak bu işte tecrübeli arkadaşların cevaplarını bekliyorum. ARM' nin öncelikle bir marka veya MC olmadığını mimari olduğunu ve bunu lisanslanan firmaların ürettiğini öğrendim. Sorularım

  • ARM mimarisinde üretim yapan birçok firma var ve bunların ürettiği farklı ürünler olduğuna göre yeni geçmeyi düşünen birisi olarak bana hangi firmanın hangi serisinden başlamamı önerirsiniz?
  • Yazılım olarak her firmanın kendi yazılımı mı var yoksa CodeSYS platformu gibi ortak bir platformdan programlanabiliyor mu?
  • Türkçe kaynak hangisi için en fazladır?
  • Donanımı programlamak için pickit2 gibi setler mi satılıyor yoksa kendi yapabileceğim çözümler var mıdır?

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. İşe bulaştıkça sitede olan bilgileri daha çok inceleme fırsatımda olacaktır. Cevaplarınız için teşekkürler.
Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır!

fgokcegoz

Birçok firma ARM çekirkdekli mikrodenetleyici üretmektedir. ST, TI, NXP vb... Avrupadaki ARM piyasasının %67 sini ST kapmış durumda. Fiyat performans paritesi en iyi olan firma st çünkü... Ama ti ın arm larıda oldukça iyidir. nxp kullanmadığım için bilmiyorum... Bana kalırsa STM32F0 serisine ait discovery kitler var. Onlarla başlayabilirsin. İlla diyorsanki, öğrenmişken en üst seviyeyi öğreneyim, o zaman STM32F4 serisine ait kitlerle işe başlayabilirsin. Derleyici olarak birçok seçenek var önünde. En çok tercih edilen Keil dır. 32 KB kod sınırı mevcuttur... IAR, Atollic, Hitex gibi firmalarınında arm derleyicileri mevcuttur. GCC ile de programlayabilen arkadaşlar var...  Programlamak içinde ayrıca bir programlayıcıya ihtiyacın yok... Kitlerin üzerinde programlayıcıları mevcuttur...
"Vicdanın ziyası, ulûm-u diniyedir. Aklın nuru, fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder." (Bediüzzaman Said Nursi)

MC_Skywalker

#2
bu sitedeki ARM7 dökümanını okuyarak başlaya bilirsin
http://www.barissamanci.net/Makale/13/lpc2000-programlama-klavuzu/

yada şu kiti alıp tamamen ücretsiz web tabanlı derleyicisin kullanarak başlaya bilirisin  http://mbed.org/
https://www.picproje.org/index.php/topic,31501.0.html

rkinaci

Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler. Bende sağdan soldan bir şeyler inceledim ve sanırım ST ile bu işe başlayacağım. Çizgi Tagem sitesinde STM32F4 Discovery Kit düşünüyorum fiyatı da makul. Peki bu kiti aldım diyelim ve ben ileride image processing ile uğraşmak istiyorum. STMF4 serisi ile bunu yapabilir miyim? Çizgi Tagem de başka kitlerde görmüştüm (FPGA platformları olarak geçiyor) yoksa bu tür uygulamalar için daha farklı ürünlere mi yönelmeliyim? Bu kitleri nerelerden satın alabilirim?
Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır!

z

Image Processing çok genel bir kavram.

Gerçek zamanda yani kameradan alınan görüntüyü derhal işleyip bir sonuca ulaşacaksan STM32F4 yetersiz kalacaktır. Bu amaçla DSP olmadı çok korlu DSP olmadı FPGA kullanılıyor.

Şimdilik görüntü işlemeyi bir kenara bırak. Öncelikle ARM çipleriyle çalışmayı öğrenmek istiyorsan STM32F4 al ve kullanmaya başla.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

peko


Hiç olmayan zamanda bile zaman bulup içindeki fırtınaları koparası geliyor insanın bunları gördükçe...


http://embedded-project.blogspot.com/
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

bulut_01

Alıntı yapılan: peko - 19 Ağustos 2012, 01:12:28
Hiç olmayan zamanda bile zaman bulup içindeki fırtınaları koparası geliyor insanın bunları gördükçe...


http://embedded-project.blogspot.com/

bu uygulamalar pic yapılabılır mı acaba  ::)
YENİLMEZ..

Cetinal

Konu dışı : Arm'a geçiş aynı  takıldığım motosiklet sitelerindeki   600 veya 1000cc ye geçiş gibi konu başlıklarına çok benzer geliyor.

orda tecrüben yoksa hiç geçiş yapma önce bi 250 likle devam et falan sonra 600 sonra 1000 cc gibi öğütler veriliyor.

Ama her iki konunun da yaklaşım şekli aynı geldi... Söylemek istedim sadece : )

rkinaci

Evet hocam yaklaşım benzer olabilir ama sonucu aynı olmayacaktır belki de (motorsiklet tecrübem yok o yüzden kesin konuşamıyorum :)) Sonuçta ben ileride yapmayı düşündüğüm (image processing) işi yazdım ve ona göre "tecrübeli" arkadaşlardan bilgi istedim. Gördüm ki 250CC ile başla sonra 600CC sonra da 1000CC geçersin gibi olmuyor bu işler. Ne istiyorsan onu öğreneceksin. Tabi benim yapacağım işte de, 250CC ile 1000CC yarışına katılıp derece alamayıp allah allah bir yerde sorun var sanki ama... demeye zamanım yok. Umarım anlatabilmişimdir :) Kolay gelsin...
Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır!