ses sistemi için güç kaynagı

Başlatan vurkacoglu, 23 Eylül 2004, 23:55:35

vurkacoglu

Herkese selamlar ve kolay gelsin.
ben bi ses sistemi üzerinde çalışıyorum. Yaklaşık 400 watt RMS max çıkış gücünde olmasını planlıyorum. Benim sormak istediğim kullanmam gereken güç kaynağının gücü en az ne olmalı. Bir yerde okuduğuma göre yanlış hatırlamıyorsam 4 katı diye bi rakamdı sanırım. Birde bu güçte bi kaynak için kullanmam gereken trafonun boyutları, güç kaynağı SMPS olursa ne olur olmazsa ne olur. aslına bakarsanız beni bu konuda biraz ayrıntılı olarak bilgilendirebilirseniz daha makbule geçer.
herkese teşekürler.

sezgin05

Benim incelediğim amphi devrelerinin tamamında klasik trafolu güç katı kullanılmış.Sadece oto amphi lerinde SMPS var.Aslında SMPS sistem daha verimli çalışır.Üstelik uzun süreli ve regülasyonlu çalışır ama nedense profesyonel amphilerde bile trafolu sistem tercih edilmiş.

cozturk

Amp. gerçekten çıkışta 400W rms güç verecekse girişinde de bunun verimi ile orantılı bir güç çekecektir. Mesela çekilen güç 450W olsun. Bu durumda dc beslemenin de en az %10 fazla olarak, 450 x 1.1 = 495 W güç vermesi yakışık alır. Amp. için smps hatta konvansiyonel regüleye hiç gerek yoktur. Sadece  köprü çıkışına ripple'ı yokedecek yeteri kadar baba kondansatörler bağlanmalı ve preamp. kısmında ayrıca başka RC ler ile vınıltının yokedilmesi yeterlidir. Bukadarla kalmayıp köprüdeki diyotlara paralel 100n takınız. Belki laveten bobin filan da gerekebilir. Fakat, sistemi kontrol edecek, dijital pot pic vs. varsa o zaman tabiki bunlar için regüle kullanılmalıdır. asıl amp. için değil.

Not: Gerçekte bu kadar verimli amp. olmaz ayrı hesap gerekir.

vurkacoglu

teşekürler. peki benim şimdi ne kadarlık bir trafo kullanmam gerekir. çünkü bu ses sistemi normal koşullarda 400 Watt max güç verebiliyor ama peak değerelere bakınca bikaç saniyeliğine 1kw ya kadar çıkabiliyor.
gerçi büyük ihtimalle hiçbir zaman max güçte çalışmayacak ama bellide olmaz coşadabilirim coşmaya da. İncelediğim başka bi devrede ise 200 wattlık amfi için 800VA lik trafo kullanılmıştı. amfinin peak gücü yaklaşık 500watt civarındaydı. benim ne kadarlık bi trafoya ihtiyacım var sizce.
şimdi gidip 400-500 wattlık bi trafo istediğinizde bile (bulunduğum yerde) elimizde yok sardırman gerekiyor diyolar sonrada 100milyon civarında fiyat istiyolar. oralarda fiyatlar nasıl acaba. internette bi fiyat bulamadım.

kesmez

Elinizdeki aynı güç ve voltajlı trafoların sekonderlerini seri olarak bağlayarak 2 kat güçte tek bir trafo elde edebilirsiniz.. sekonder voltajıda 2 kat olur... yalnız dikkat edin sekonderleri ters bağlarsanız voltaj sıfıra düşer...
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

vurkacoglu

sanırım sorunumu cözdüm. yapacağım devre AB sınıfı Verimi de yanılmıyorsam %70-80 civarında. bu durumda bana 500wattlık bi trafo gerekiyo. iki tane yada daha fazla trafoyu paralel bağlayarak sorunu çözebilirim gibime geliyo. yanılmıyorum değil mi?

cozturk

Trafoyu paralel bağlamak fena bişey gibi görünüyor. İstersen  uygun bir hesapla seri bağlarsın.

sezgin05

Trafoyu parelel bağlamak derken AC değil DC dir herhalde.AC de bağlanır yeterki polarite tesbiti yapılsın.Bence  nasıl olsa simetrik besleme yapacağın için seri bağlaman ve bağlantı noktasınıda sıfır noktası olarak yapman daha mantuıklı olur.Tabii aynı trafodan iki tane olmalı...

es-es

Bence burada SMPS kullanmak çok daha mantıklı. 450-500w lık bir trafo oldukça büyük olacaktır, trafo çıkışının regüle edilmesi var, regüle devresinin soğutulması var  oldukça uzun iş. eğer SMPS kullanılırsa, devre boyutu oldukça küçük olacaktır, herhangibir regülatör kullanmana gerek kalmaz, çok fazla ısı problemin olmaz, sistemin akım koruması olur, Pow.Supp. her halukarda daha verimli çalışacaktır. Eğer yapma olasılığın varsa, hiç düşünmeden SMPS'i tavsiye ederim.

vurkacoglu

Alıntı yapılan: "es-es"Bence burada SMPS kullanmak çok daha mantıklı. 450-500w lık bir trafo oldukça büyük olacaktır, trafo çıkışının regüle edilmesi var, regüle devresinin soğutulması var  oldukça uzun iş. eğer SMPS kullanılırsa, devre boyutu oldukça küçük olacaktır, herhangibir regülatör kullanmana gerek kalmaz, çok fazla ısı problemin olmaz, sistemin akım koruması olur, Pow.Supp. her halukarda daha verimli çalışacaktır. Eğer yapma olasılığın varsa, hiç düşünmeden SMPS'i tavsiye ederim.

iyide sonuçta bana çıkış gücü 500w olan bi güç kaynağı lazım. eğer SMPS olursa trafonun gücü ne olmak zorunda? bana bunu söyleyebilirmisin?
eğer trafonun ebatlarını küçüktebilecekse hiç düşünmeden yaparım. çünkü en fazla masrafı büyük trafo çıkarıyo.
yani regülesiz 500w için gereken trafo ve SMPS 500w için gereken trafonun karşılaştırmasını yaparmısın?

cozturk

400W trafonun ebatları aşağı yukarı bilgisayar güç kaynağındakiler kadar olur. fazla büyük olmaz.  bunlar yüksek frekansta çalıştığı için hacim oldukça küçük. eğer becerebilirsen pcnin psusunu modifiye edip başarıyla  kullanabilirsin.  

Aslında senin ihtiyaç duyduğun şey regülesi olmayan küçük hacimli SMPS benzeri bir sistem. yani şu 60W halojen lamba lar için kullanılan ekonomik türden bişey. istersen buraya bir bak. burada modifikasyon ile ilgili bir link de vardı:
https://www.picproje.org/index.php/topic,2572&postdays=0&postorder=asc&start=105

link:
http://www.qrp4u.de/docs/en/powersupply/index.htm

es-es

burda 250W SMPS yapmışlar:
http://www.qrp4u.de/docs/de/smps_new/

Burada smps trafoları ve hesapları hakkında bilgiler var:
http://www.electronicsforu.com/electronicsforu/articles/hits.asp?id=905

PI Expert  Power Supply Design Software: bu programın demosunu indir yardımcı olacaktır. aşağıdaki siteden program hakkında bilgi alabilirsin:

http://www.powerint.com/piexpertfaqframe.htm

vurkacoglu

herkese teşekkürler incelemeye başlıyorum.

kesmez

Alıntı yapılan: "sezgin05"Trafoyu parelel bağlamak derken AC değil DC dir herhalde.AC de bağlanır yeterki polarite tesbiti yapılsın.Bence  nasıl olsa simetrik besleme yapacağın için seri bağlaman ve bağlantı noktasınıda sıfır noktası olarak yapman daha mantuıklı olur.Tabii aynı trafodan iki tane olmalı...
dc olarak da trafolar paralel bağlanmaz çünkü...
bir trafonun gerilimi sadece 0,5 volt bile fazla olsa bütün harcanan gücü kendi karşılamak ister, dolayısıyla ısınır... diğer trafo ise devreye güç veremez...
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

vurkacoglu

Alıntı yapılan: "kesmez"
Alıntı yapılan: "sezgin05"Trafoyu parelel bağlamak derken AC değil DC dir herhalde.AC de bağlanır yeterki polarite tesbiti yapılsın.Bence  nasıl olsa simetrik besleme yapacağın için seri bağlaman ve bağlantı noktasınıda sıfır noktası olarak yapman daha mantuıklı olur.Tabii aynı trafodan iki tane olmalı...
dc olarak da trafolar paralel bağlanmaz çünkü...
bir trafonun gerilimi sadece 0,5 volt bile fazla olsa bütün harcanan gücü kendi karşılamak ister, dolayısıyla ısınır... diğer trafo ise devreye güç veremez...

tamam da senin dediğin durum oluşsa bile gerilimi yüksek olan trafo gücü karşılamak için akımını artırmak isteyecek böyle olunca gerilimi düşecek bu sefer diğer trafo yüklenecek ve bu olay böyle gidecek taki denge sağlanana kadar. yanlışmıyım?

bu arada şöyle bi SMPS yapmaya karar verdim ve fikirlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.
+-35V 8A
+-30V 6A
+-25V 15A
ve fark ettim ki simetrik SMPS devresi pek yok neden? herbiri için yani artı ve eksi için ayrı devreye ihtiyaç duyulduğu için falan mı?