enerji sayacı

Başlatan salim ALTIN, 25 Eylül 2004, 14:23:10

salim ALTIN

Merhaba.
Elektronik sayaçlar yapmak için üretime hazır projelerde dahil olmak üzere bazı çözümler ve malzemelerden bahsediliyor. www.elektro.com.tr adresinde analog device ın bu konudaki çözümü var.
Böyle bir proje konusunda tecrübesi olan varmı.?
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

salim ALTIN

Bir önceki nesil teknolojiyi temsil eden mekanik sayaçlar, günümüzün çağdaş gereksinimlerine cevap verebilmekten uzaktır. Depolanması mümkün olmayan bir ürün olan enerjinin yoğun saatlerdeki kullanımını daha dengeli bir şekilde gün içine dağıtmak hedefiyle hareket eden TEDAŞ 1999 dan beri normal tarifenin yanı sıra çok tarifeli bir fiyatlandırma politikası uygulamaktadır. Bu sisteme göre akıllı sayaçlar, üzerlerinde bulunan gerçek zaman saatleri sayesinde,enerji tüketiminin hangi zaman diliminde gerçekleştiğini bilerek, o zaman dilimi için geçerli olan tarifeyi kullanarak ücretlendirmeyi gerçekleştirmektedir.



Aralık 2001 itibariyle:

        Tek tarifeli sistemde;

              150 KWha kadar 108,900 TL; üzeri tüketimler için 163,350 TL  

         Çoklu tarifeli sistemde;

               Saat 06:00 17:00 arası tarife ...... 98,000 TL

               Saat 17:00 22:00 arası tarife ......171,000 TL

               Saat 22:00 06:00 arası tarife ...... 52,600 TL



şeklinde uygulanmaktadır. Yukarıda da açıkça görüldüğü üzere gece saatlerinde gerçekleşen bir tüketim, normal tarifeye göre yarı yarıya, zamlı tarifeye göre ise 1/3 oranında ucuza faturaya yansımaktadır. Bu durum pek çok tüketicinin yoğun ilgisini çekmektedir. Bu durumun yanı sıra 2002 yılbaşından itibaren yeni kurulacak sayaçların elektronik sayaç olması yasal bir zorunluluk olarak düzenlenmiştir.



             Bütün bu gelişmeleri yakından takip eden ELEKTRO ekibi olarak, üretiminiz esnasında gereksinim duyacağınız başlıca ürünleri topluca sağlamayı bir görev bilerek hazırlığımızı yaptık. Aşağıdaki listeyi değerlendirmenize sunuyoruz..



TEK FAZLI ELEKTRİK SAYACI MALZEME LİSTESİ

(B.O.M.)*



Energy Meter IC : Analog Devices
Microcontroller : Hynix (MCS51 family)
Real Time Clock : Xicor
Battery : Lisun
LCD : Winstar
Current Transformer : Komsa
 Toplam : 13.05 $

   
Ön ödemeli sistem için aşağıdakiler eklenebilir:  
Smart Card Reader  :Husan Mao  
Latch Relay  : Wanjia
  Toplam : 15.65 $




*: Bu liste fikir vermek amacıyla 10K adet öngörülerek hazırlanmıştır.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

salim ALTIN

Konu ile ilgili bunlar var.
ADE7757

ADE7757, AD7755 ile çok benzer fonksiyonlara sahip bir olup, internal osilatörü sayesinde, external kristal veya rezonatöre gerek kalmadığı için, genel sayaç maliyetinde avantaj sağlamaktadır. AD7755' in pin sayısı azaltılmış versiyonu olan bu ürün AD7755 ile aynı fiyat mertebesinde 16-pin SoIC kılıfta çok yakında hizmetinize sunulacaktır.



ADE7756

          Bu ürünün, ailenin temel üyesi olan AD7755' den temel farkı pulse output yanısıra SPI bus yapısında seri haberleşme portu bulunmasıdır. Bir mikrokontrolör yazılımı ile seri port üzerinden digital olarak Güç Faz ve Giriş ofset kalibrasyonlarının yapılması mümkün olmaktadır. " Voltage threshold" seviyesi ve süresi kullanıcı tarafından program- lanabilen bu ürün şebeke geriliminin sıfır geçiş noktaları ile senkronize bir lojik çıkış (ZX) üretmektedir.

http://www.analog.com/en/prod/0%2C2870%2CSST%25252DSALEM3T%25252DEV%2C00.html
http://www.analog.com/en/subCat/0%2C2879%2C760%255F790%255F0%255F%255F0%255F%2C00.html
AN564 numaralı application note(buradaki referans dizaynı pic16c62b ile yapmışlar) ADE7756 kullanılarak gerçekleştirilmiş olan bir referans, tasarım hakkında detaylı açıklamalar vermektedir. 20 Pin DIP ve SSOP kılıf çeşitleri bulunan bu ürün hali hazırda dünyada ve Türkiyede çeşitli sayaç üreticileri tarafından seri üretimde kullanılmaktadır.



ADE7753

             ADE7753, ADE7756 ve ADE7759 ile pin to pin uyumlu olan bu ürün aşağıda görülen bilgileri seri port üzerinden sağlamaktadır.

KW, kWHr, kVar, kVarHr, VA

RMS Voltage Current - Peak Voltage Current

SAG detection

Line Period

Temperature
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

sezgin05

Salim ustam halen kullanılan akıllı sayaçaların bir sonraki versiyonu olarak kontörlü(doğalgaz ve su sayaçaları gibi) sistem olacağını tahmin ediyorum.Çünkü bu sis temde fatura veya evlere gidip endex okuma derdi olmayacak.Acaba neyi beklerler hala.Ellerindeki sayaç stokunu eritmeyemi çalışıyorlar :?:

salim ALTIN

kesinlikle öyle. çünki arge yeni ürünler çıkardıkça eski üretim teknolojileri ve yatırımlar çöpe atılmak durumunda. ama yatırımın maliyetini çıkarmadan çöpe atamazsınız.
Bazı maliyet bilgileride var ama ben merak ediyorum doğrusu bu konudaki olası rakamları. Birde satış fiyatlarını bilen varmı bu sayaçların.?
Beni ilgilendiren evlere sayaç yapmak değil. az miktarlı özel uygulama.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

aster

hocam enerji analizörü gibi bir şeymi düşünüyorsun ?
öyleyse bunlar yeterli gelmez desem  :evil:  demi  :D
belkide geliyordur bellimi olur, yapana bak sen

peko

Merhaba ;

Elektronik sayaç konusu bir ara baya gündemimdeydi, fakat bence uğraşılmaya değecek bir proje/çalışma değil. He fikir bakımından nasıl çalıştığı , ne malzemeler vs.. gibi konular ile hareket edilecekse o ayrı,
her çalışma bir tecrübedir, başka fikirler doğurabilir. Sayaç konusundaki bu düşüncem ilk önce böyle bir cihaz yapılsa dahi elektrik idaresi konunun içine girince pes dedirtiyor. ( dedim.!! / dedik ..! / dediler ..! ) yaşadım,gördüm.. iğrenç bir durum. Günlerce sayaç kabulü,numarası,cihaz seri no vs.. abidik,gubidikler, memnuniyetsizlikler.. Kabül için verilen onca hediyeler.. Kısacası koca bir fabrikanın bunlar yüzünden üretimini durdurduğunu söylesem başka birşey anlatmamı istemezsiniz herhalde.. ( işin içine meclis'in bile girdiğinin şahidiyim.!! )Şuan cihazlarının 60-120 mlyn arasında olmasına rağmen üretilen stoklar hala eritilemediğinide biliyorum. Onun içindirki ne zaman piyasaya çıktığımda elektrikçi dükkanlarının vitrinlerinde bi sayaç görsem hemen uzaklaşırım.!! Bir firma ile iş görüşmem sırasındada beni sınav yapmak için masanın üzerine elektronik sayaç koyduklarında dünyamı yıkmışlardı, halimi varın siz düşünün.!!!!

Birde olayın sanayi yönü var tabii.. Sanayi sayaçları büyüklüğüne göre 1 ile 6 milyar arasında, fakat gelin görünki örn 200 kw enerji harcayan biryere kurulan sayaç sistemi firma sahibinin ek bir cihaz alıp devreye sokmasıyla buuummm.!!!! Ondan sonra size bi telefon.. "Gardaşşş biz buna onca para verdikk patladı.!! sen beni yakacannmıııı .!!!!"
Anlatın dünyalar güzeli amcama durumu şimdii.. de göreyim..
Sonuç : Garantili değişim. :)
İyi ama patlayan bu sayaç .!! ve devamı..  Hatta ;
Bende bi tane sayaçla birlikte patlayan bi elektrik dolabı olacaktı .!!
Sahibi sayacı sökememiş, dolap ile birlikte getirmiş .!!!
İsteyene resmini çekip gönderebilirim. :)

selamlar..

"ELEKTRİK ÖLDÜRÜR.!"
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

aster

sorma ya bu akıllı sayaçlarla benim de başım dertte şu sıralar,
3 tane taktırdım 2 si bozuk çıktı değiştirdik şimdi sağlam olanda bozuldu
habire flaş yapıyor işin yoksa git zabıt tuttur değiştir
bide sırf bu işler için ilave yük de vardı indirici trafoyuda yeniledik sayın tek' e hediye ettik
elektrik öldürür ama tek süründürür hocam

peko

@aster

:cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:
:cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:
:cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:
:cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

salim ALTIN

merhaba.
peko arkadaş tek konusunda haklısın. geçmiş olsun. ama ben bu tip bir projeyi tek için istemiyorum. hatta hiçbir resmiyeti olmayacak ve izin mizin alımayacak. yanlızca satılacak parası alınacak. :lol:  oooohhhh suyundanda koy. yani.
Enerji analizörü konusunda 120 $ a bile çözümler varmış.
ARCELİK- ARTESİS arçelik teknoloji sistemleri firmasının MCM isimli cihazını bir inceleyin. İnatçı adamlar hem doğru dürüst bilgi koymuyorlar siteye hemde yanlız ingilizce. Fakat bu cihaz asenkron motorun arızasını önceden haber vermek için tasarlandı. Bu cihaz üç faz ın akım ve gerilimlerini 6 sn lik datalar halinde gerçek değerlerle skop gibi bilgisayarınıza veriyor. Ayrıca 13 üncü harmoniğe kadar harmonik değerleri ile bunları skop gibi bilgisayardan izleyebiliyorsunuz.
Yani enerji analizörü deyince bunu yapmak lazım. Ayrıca bu cihazı firmanıza demo yapmaları için isterseniz demoya geliyorlar. tavsiye derim.
benim öngördüğüm proje ise enerji bilgilerini ekranınde ve bilgisayarda gösterebilecek basit bir sistem.
hocam birde ilginç bir tesbit size.(bazı kişiler ukalalık yapıyorum diyecektir ama) insanların basit ihtiyaçları var. Bunu sizden istiyorlar. Pek çok kişi adamın isteğini basit ve ahmakça buluyor. Özelliklede adam yüksek eğitim almamışsa adamın isteğini cahilliğinden olduğunu düşünüyorlar. Hemen yüksek bilgi ile yüksek idaallere hizmet edecek yüksek teknoloji bir tasarıma girişiyorlar.( bu arada istenilen basit şeyin kendilerine yeterli parayı kazandırmayacağınıda düşündüklerini söylemeye gerek yok sanırım) Sonuçta ortaya çıkan şeyi ihtiyaç sahipleri kullanmıyor.......
Örnek olarak basit ısı kontrol ve sayıcılardan yanlızca ENDA nın aylık 7000 evet yedibin tane üretip sattığı. Buna rakip olmak isteyenler üzerine kuş kondurmaya çalışıyorlar, oda olmuyor.Arkadaşım onların daha basitini üretiyor ve aylık satışı 300 adet.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

salim ALTIN

Merhaba.
microchip in sitesinde AN220a numaralı uygulama notuna bakarsanız adamlar yapmışlar zaten bu işi. Ben buna benzer bir cihaz düşünüyordum. artık chip i temin edip yapmaya kaldı iş.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

sezgin05

Salim ustam; tesbitlerine katılıyorum.Bir zamanlar çok moda olan PLC sistemlerinin yerini yavaş yavaş daha ucuz ve basit olan akıllı röle diye tabir edilen küçük kutular aldı.Bu konuda uzak doğulular daha cesur gibi geliyor bana.Küçük işler için basit ve ucuz sistemler üretmek tabiiki mantıklı.PLC var nasıl olsa kullansınlar demek yanlı bencede.Şimdi bu akıllı röleleri bir çok firmada üretmeye başladı.

mmengi

Dostum bahsettiğin akıllı röleler hakkında biraz bilgi verirmisin ne yaparlar nasıl çalışırlar mesela.

sezgin05

Örneğin bir fabrika düşünün.Burada bulunan bir sürü motor olsun.Bu motorların hangi şartlarda ne kadar süre ile çalışacağını veya kendiden sonra hangi motoru devreye alacağını kaç amperden sonra hangi işlemin yapılacağını piyasada akıllı röle denen aletlere yaptırıyorlar.Bir PLC nin yapacağı birçok işi sadece üzerindeki dipswitchler sayesinde ayarlayabiliyorsunuz.Değişik ebat ve kapasitede olanları var.Telemekanik şu sıralar tercih ediliyor.Ama ilk uzakdoğu kaynaklı olarak piyasaya çıktı.
http://www.vekmar.com.tr/listeler/telemek/21.asp
http://www.ipekler.com.tr/otomasyon.html
Linkte örnekleri mevcut....

mmengi

Bu ürünler sanırım siemens in logo suna benziyor plc nin çok alt versiyonu gibi.