Ynt: Specktrum Analizör Cihazları

Başlatan polleme, 15 Ekim 2012, 13:45:38

polleme

Merhaba,

Bir süredir RF devreler, alıcı ve vericilerle uğraşıyorum, 4 Kasım'da yapılacak amatör telsizcilik sınavına giererek lisanslı amatör telsiz operatörü olabilirsem bu konularla daha derinlemesine uğraşmayı hedefliyorum. Evde lab ortamında 7 Mhz bir sinyal jeneratörü, bir Tektronix 200 Mhz osiloskop ve bir 2,5 Ghz frekans sayıcı var. Spektrum analizör cihazlarına baktım ama aşırı derecede pahalı cihazlar, bir Tektronix osiloskop aldıktan sonra ona da büyük paralar ödemek istemiyorum. Piyasadaki ürünleri incelerken karşıma aşağıdaki linkte yer alan ürün çıktı. Bu da çok ucuz değil ama diğer ürünlerle kıyaslanamayacak düzeyde iyi fiyatlı. Aklıma takılan sorular var, sizlerden yorum alabilirsem çok mutlu olurum:

1- Ürünü tanıyor musunuz? Sıkıntı yaşayan veya kullanıp memnun olanlar varsa bilgi verirse sevinirim.
2- Ürünün frekans sınırı 1 Ghz, benim 450 Mhz'e kadar olan frekanslarda çalışacağım düşünülürse yeterli olur mu? Sıkıntı yaşar mıyım? Bu tür ürünlerde seçim kriterlerini bilmiyorum.
3- Spektrum analizör cihazı harmonikleri de gösterme yeteneğine sahip olduğundan 450 Mhz bir sinyalde en fazla iki harmoniği gösterir, bu da yetmez diye bir düşüncem var, doğru mu emin değilim.
4- Bu ürün tracking generatöre sahip, bunun çok önemli olduğunu duymuştum.

http://egerate-store.com/Default.aspx?_Args=ProductInfo,549&LNG=TR

Şimdiden çok teşekkürler.

mesaj birleştirme:: 15 Ekim 2012, 17:56:03

Daha önce specktrum analizör kullanan veya bu konuda tecrübesi olan arkadaşımız yok mu acaba?

ferdem

#1
Evet hocam, spektrum analizörü önemli bir yatırım, karar almak zor olabilir. Bu analizör yerine amatör, yazılım tabanlı spektrum analizörler var, şu an en öne çıkan DVBT tv alıcı stick, driver modifikasyonuyla basitçe kullanabilirsiniz, maliyet: 30$. Forumda TA2EI paylaşmıştı,
http://www.qsl.net/ta2ei/devreler/sdr/rtl_sdr.html

Alıntı Yap
2- Ürünün frekans sınırı 1 Ghz, benim 450 Mhz'e kadar olan frekanslarda çalışacağım düşünülürse yeterli olur mu? Sıkıntı yaşar mıyım? Bu tür ürünlerde seçim kriterlerini bilmiyorum.
Hocam bu sınıra ilgilendiğiniz banda göre karar verirsiniz, 2m amatör bandı: 144-146 MHz, 70 cm amatör bandı 433 MHz..  1GHz bir analizör yeter gider.
Alıntı Yap
4- Bu ürün tracking generatöre sahip, bunun çok önemli olduğunu duymuştum.
Tracking generator hiç kullanmadım şimdi okuyup öğrendim analizörün üzerinde sweep soruce var, frekansı tarıyor, taramayı analizörün tarama hızıyla aynı hızda yapıyor, böylece araya koyacağınız bir elemanın(filtre mesela) frekans cevabını görebiliyorsunuz, bir kolaylık.

İlk aşamada yukarıda bahsettiğim yazılım tabanlı analizörü almanızı öneririrm, aynı görünümde bir siyahı bir beyazı var, bir amatör arkadaş karşılaştırmış beyazının daha iyi olduğunu söyledi, bende siyahı var, bilemiyorum. İyi çalışmalar.

Düzenleme: DVB T

askuzucu

Bence çok acele etmemelisiniz.İkinci el kalibrasyonu yapılmış HP veya Tektronix tercih edin. HP nin yenileme hızı oldukça yüksek olduğundan daha kullanışlıdır, tektronix ise daha ucuzdur.

polleme

Aslında o DVBT modüllerinin beyaz olanından bende var. Driver yükleyerek SDR yazılımı üzerinden FM radyoları dinleyebildim. Bulunduğum yer biraz alçakta olduğundan radyo sinyalleri zayıf geliyor, bir çatı anteni yapıp tekrar deneyecektim. Bu durumda söylediğiniz mantıkta DVBT modüle anten yerine doğrudan RF sinyali bağlayıp deneme yapmam gerekecek. Aslında güzel fikir, bir 100 Mhz kare dalga bağlayıp 1 GHz'e kadar giden harmonikleri görmeyi denemek isterim. İlk fırsatta bakacağım.

DVBT modül ve SDR yazılımı ile gitmek çok faydalı olacaktır, ancak tracking özelliği olmadığından pasif bir devrede frekans karakteristiği gibi işleri yapamam, ama yine de bir dünya para vermekten çok çok ucuza geldiği düşünülürse en azından bu aşamada bu şekilde gitmek en mantıklısı.

ferdem

#4
Hocam girişten uygulayacağınız güç seviyesine dikkat edersiniz, DVB T max input nedir bilmiyorum.

Güncelleme: Max giriş gücü datasheette 10 dBm olarak belirtilmiş. 10 dBm=10mW, 2Vpp.

polleme

Haklısınız, maksimum mV seviyesinde bir sinyal vermek mantıklı olur. En iyisi yüksek değerli bir pot üzerinden yavaş yavaş artırarak denemek.

YK44

polleme;

Linkte verdiğin specturm u almanı kesinlikle tavsiye etmem 6-7 yıl önce almıştım ve elimden çıkarana kadar akla karayı seçtim satamasaydım zaten çöptü.
Tracking jenaratörü alıcı testi yapacaksan şart ama sadece verici dinleyeceksen uygun ama çok uyduruk olmayan bir specturm al.
Ama para ayıracağım ciddi bir cihaza dersen bunu al;
http://www.testequipmentconnection.com/15171/Motorola_R2600D.php
Saydığın osilaskopta dahil hiç bir şeye ihtiyacın kalmaz bunda yok yok.

polleme

YK44, teşekkür ederim. Tavsiyene uyarak vazgeçtim, pek gözüm de tutmamıştı zaten. Linkini verdiğin ürün de gerçekten çok iyi, ancak şu anda o bütçeyi ayırabilmem çok zor. Gelecekte inşallah. Şimdilik eldeki araçlarla yetinmeye devam.  :)