Boştayken TRAFO ve SMPS arasındaki farklar?

Başlatan DumrulBey, 06 Kasım 2012, 19:05:57

DumrulBey

Merhaba,

Belki basit bir soru olabilir ama cevaba erişmek için bir deney yapamıyorum. Elimde aynı çıkış gücüne ve akımına iki sahip güç kaynağım var. Örneğin;

A. 5 volt / 2 amper SMPS (LED'siz, yani indicator yok)
B. 5 volt / 2 amper TRAFO (Yeşil LED)

A'da malumunuz anahtarlamalı güç kaynağı ve karmaşık bir devremiz var. B'de ise sadece tam dalga doğrultmaç ve basit bir LED var. Bunlar şebekeye bağlı ve çıkış uçlarında hiç bir cihaz bağlı değil, yani boşta...

Şimdi bu durumdayken, güç kaynakları 24 saat çalıştığında ne kadar güç harcalar? Elbette bunu ölçmemiz gerekir ama birinin birine avantajı var mıdır?

Sevgiler, saygılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

xenix

SMPS güç kaynağı çıkış kapasitöründen geri besleme alır, eğer kapasitör gerilimi 5V'u geçmişse anahtarlamaları durduracaktır. Kapasitörün gerilimi kaçak akımlardan dolayı yavaşça azalmak isteyecek ama SMPS giriş tarafındaki transistör arasıra anahtarlayarak bu gerilimi sabit tutacaktır. SMPS çıkışında led olmadığını da düşünerek SMPS'in neredeyse hiç aktif güç çekmeyeceğini düşünüyorum. Tabiki burada SMPS'in tasarım kalitesi de önemli. 5V 2A lik SMPS büyük ihtimalle flyback tipi çevirgeçtir. şehir şebekesinden çalışan Flyback çevirgeçlerde boşta çekilen aktif gücün tamamı giriş tarafındaki start up direnci tarafından çekilir. Aşağıdaki şemada Rstart 330k/1W olarak bulabilirsiniz bu direnci.



Eğer böyle bir direnç kullanıldıysa boşta 1-2W aktif güç tüketimi olabilir. Şimdilerde flyback çalışmaya başladıktan sonra devre dışı kalan start up devreleri var, "yeşil güç kaynağı" için bu tarz devrelerin kullanılması gerekiyor. (http://www.nxp.com/documents/data_sheet/TEA1723AT.pdf)

Trafolu bir güç kaynağında ise boşta yada tam yükte kullanımdan bağımsız olarak nüve kaybı olacaktır. Kaliteli bir trafoda bu kayıp trafo anma gücünün %1'inden az olabilirken, kalitesiz trafolarda %20 bile olabilir. 5-6 yıl önce 1 liraya voltajı ayarlanabilen adaptör almıştım. Boşta çalışırken elimle dokunamayacak kadar ısınıyordu. Büyük ihtimalle sargı tur sayısı çok düşük olduğundan manyetik alan fazla ve nüve kaybı çok fazla.

Şimdi senin sorunun cevabına gelirsek, boşta iken çekilen aktif güç üründen ürüne değişir, ölçmeden karar vermek zor.

ziyaretci

 SMPS güç kaynağı, güç kaynağı beslemesinde dalgalanma  olsa dahi kendi iç devresine özgü olarak sabit bir çıkış verir . Yani girişteki dalgalanma çıkışı etkilemez.

  Örnek olarak SMPS beslemesine 220 yerine 240 giriyor diyelim. Bu SMPS ler beslemedeki fazla voltajı kondansatörlere depolar.
  Yine SMPS beslemesine bu seferde 200 volt geldiğinde, 220 yi (yani SMPS in sıfır ayarına)  kondansatörlerde depolanan gerilimle  dengeler ve çıkışa ekti yapmaz.

Basit bir trafolu regülatör ise regületör beslemesinde oluşan gerilim dalgalanmalarından etkilenir ve çıkıştaki voltaj değerlerinde de sapma meydana gelir.

   SMPS  hakkında diyebileceğim nacizane bilgiler bunlar.

DumrulBey

Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler, sanırım en iyisi ölçmek. Gerçi verdiğim değerler misaldi ama belki eşdeğer ölçülerde iki farklı teknolojide güç kaynağı bulunabilir...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)