ST7 ve Cosmic Compiler & Programmer Debugger

Başlatan bymrz, 14 Ocak 2013, 16:29:27

bymrz

Merhaba arkadaşlar.

Üzerinde ST7 serisi ST72C215 kodlu mikroişlemci olan bir kart için yeni bir yazılım yapmam gerekiyor. Fakat daha önce bu işlemcilerle hiç uğraşmadım. Tabi bu arada ST nin 8 bit işlemcileri üzerine kabaca bir araştırma yaparken, ST nin STM8 serisi 8KB lık işlemcilerine 0.20 USD civarlarında fiyatlar aldım. Forumda bile STM8 ile(daha doğrusu ST nin 8 bitlik işlemcileri ile ilgili) bir ana başlık yok. Bir ara bir arkadaş forumda bu işlemciden bahsetmişti fakat bu kadar ucuz olacağını tahmin edememiştim...
Benim şu an uğraştığım işlemci piyasada olmayan (ST72C215) bir malzeme fakat STM8 i neden daha önce kullanmamışız ve hâlâ kullanmıyoruz anlamadım. 2KB  lık 16F628 e , 877'lere dünyanın parasını yatırmayın bence... ( Tabiki bu sözüm amatör olarak uğraşanlara değil, imkanları biliyorum)

Bu arada benim asıl sıkıntıma gelelim :)
Öncelikle sormak istediğim bu işlemcilerle çalışan var mı? C dili için "IDEA" adlı bir IDE ve "Cosmic Compiler" bir derleyici var. Programlayıcı/Debugger için ekonomik olarak ne önerirsiniz? Compiler ve IDE olarak başka alternatifler var mı? Mimarisini daha iyi kavrayabilme açısından C'de yazılmış bolce örnek kaynak kodları nereden bulabilirim? ...

Bu konuya cevabı muhtemelen yaşça bizden büyük abilerimiz verecektir. Malum işlemci çok eski, bulunamıyor bile...  :)

fgokcegoz

Ben bu STM8 ler üzerinde çalışıyorum. STM8 gerçekten güzel ve çok ucuz bir işlemci...

IDE olarak şu şekilde alternatiflerin var. Eğer assembly kullanacaksan, STVD(ST Visual Develop) işini görecektir. STVD ST nin kendi assembler ıdır. Eğer C kullanacaksan, STVD üzerine COSMIC, Raisonance gibi C derleyicileri gömmen gerekiyor. Bu şekilde STVD üzerinde C ile yazılım geliştirebilirsin. COSMIC ve Raisonance ın kendi IDE leri de var. COSMIC in IDE si çok kötü. Raisonance ın ki yine idare eder.

Ama ben compiler olarak IAR ı tavsiye ediyorum. 8KB a kadar ücretsiz kod derleyebiliyor. Net te ararsan kürekli versiyon da bulabilirsin. Optimizasyon çok iyi. Kullanımı rahat ve çok kolay.

Debugger olarakta, ST-LINK, ST-LINK V2 ler var. ST nin kendi programmer/debugger larıdır. ST-LINK V2 nin izole olanları da var. Onlarıda kullanabilirsin. Bu arada STM8 ler SWIM protokolü üzerinden debug edilirler. 4 pin yeterlidir. (VCC,GND,NRST,SWIM)

Şu konuda bu konuda yazdığım yazıların tüm linklerini bulabilirsin..
https://www.picproje.org/index.php/topic,43359.0.html

MCU-Turkey üzerinden de takip edebilirsin STM8 yazılarımı...
http://www.mcu-turkey.com/category/ferudun-gokcegoz/

Ayrıca ST nin kendi kütüphanelerini kullanmıyorum. :)
"Vicdanın ziyası, ulûm-u diniyedir. Aklın nuru, fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder." (Bediüzzaman Said Nursi)

bymrz

Ferudun Hocam,

İlginiz için teşekkür ederim. Yalnız IAR da ST7 serisi için compilerı göremedim yardımcı olabilir misiniz. Hocam diğer bir sorum da, STM8 ile ST7 serisinin mimarisi aynı mıdır. Yani 16F ve 18F serisindeki farklılıklar gibi bir farklılık mı?

Bir de bahsettiğiniz bu debuggerlar/programlayıcılar ST72C215 için de uygun mu. Bu mikrodenetleyiciyi ISP(In-Situ Programming) ile programlayabilmem lazım...

Erol YILMAZ

ST7 eski seridir.

STM8 ise derlenip toplanmış ve şu anda odak noktasında olan mcu ürünleridir.

fgokcegoz

IAR sadece STM8 içindir. Eğer ST7 ile çalışacaksanız, STVD üzerine COSMIC kurmalısınız. O şekilde C ile yazılım geliştirebilirsiniz.

ST7 ile STM8 in mimarileri farklıdır. ST7 üzerinde çalışmadığım için ayrıntılı bilgim yok. Ama ikiside aynı firmanın farklı jenerasyon ürünleri. Register isimleri, çevre birimlerinin yapıları vs. oldukça benzerdir diye düşünüyorum.

ST-LINK STM8 ler ve STM32 ler içindir. ST7 lerde kullanamazsınız. ST7 ler için aşağıdaki linkten programmer/debugger seçebilirsin.
http://www.st.com/internet/evalboard/subclass/720.jsp
"Vicdanın ziyası, ulûm-u diniyedir. Aklın nuru, fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder." (Bediüzzaman Said Nursi)

bymrz

ST Visual Develop'u kurup Cosmic Compiler ile bir while dongüsü ve bir kaç aritmetik işlem yapıp derledim. Sanırım hex kodunu(veya her neyse) debug klasörü içerisine koyuyor...
Yalnız hâlâ biraz yabancıyım. Bir de listede ST72C215 yok, fakat ST72215 var. Datasheette gördüğüm kadarıyla aradaki fark C215'in tek voltaj beslemesi ile ISP arayüzü üzerinden programlanabilir olması...
Doğrumudur? Yani derleme işlemlerini ST72C215 yerine ST72215 için derlesem, bir sıkıntı çıkmaz değil mi?...

salim ALTIN

Merhaba.
ST7 İle çözmem gereken bir konu olunca ilgilenmeye başladım bu mcu larla.
ST7 nin yapı mimarisi 60 mikron teknolojisi imiş ve her ortamda tank gibi hiç bir şeyden etkilenmeden çalışıyor.  Ama artık üretimden kaldırıyorlar.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

fgokcegoz

Alıntı yapılan: salim ALTIN - 22 Mayıs 2013, 08:12:04
Merhaba.
ST7 İle çözmem gereken bir konu olunca ilgilenmeye başladım bu mcu larla.
ST7 nin yapı mimarisi 60 mikron teknolojisi imiş ve her ortamda tank gibi hiç bir şeyden etkilenmeden çalışıyor.  Ama artık üretimden kaldırıyorlar.

STM8 ler ST7 lere ihtiyaç bırakmıyor ki. Fiyat olarak oldukça uygun... ST7 ler tarih olmaya mecbur, yavaş yavaş..
"Vicdanın ziyası, ulûm-u diniyedir. Aklın nuru, fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder." (Bediüzzaman Said Nursi)