Logic level converter ne kadar gerekli?

Başlatan trgtylcnky, 27 Nisan 2013, 22:13:30

trgtylcnky

Beaglebone gpio pinleri 3.3 volt ile çalışıyor ama ben 5 voltla çalışan bir entegreden veri alacağım. Zarar görmemesi için logic level converter kullanılıyormuş ama benim kafamda hala bazı sorular var. Mesela neden sadece girişe bir direnç bağlayarak halledemiyoruz? Giriş pinlerinin yapısı nasıl oluyor?

pisayisi

5 volt luk sistemden 3.3 voltluk olana doğrutek yönlü bir veri akışı olduğunda ve girişten çekilen akım tahmin edilebilen bir sabit değere sahip olması halinde örneğin 1ma çekerse giriler 1.7 k lık dirençle kolayca sorun halledilebilir gibi görünse de ttl schmitt trigger girişe sahip portların hele data haberleşmesinde ne kadar ortalama akım çekebilceklerini kestirmek hem imkansız hemde bu veri akışına bağımlı olacaktır. Gerilim bölücü dirençlerle 5 voltluk sistemden 3.3 volt olana ve ordan toprağa akım akıtılarak dönüşüm yapılabilir ancak veri iletimi için önermem. Basit lojik kontrol ve tek yönlü iletişim için bu tip gerilim bölücüler çalışır.

Forum da fetli basit bir dönüşüm devresi verilmişti aşağıda nxp nin notları var ordaki şemayı kullanabilirsiniz, simülasyonda yapmıştım sıkıntısız çalışan bir devre. Bunun yanında 74lvc245 ler de iş görür...


http://www.adafruit.com/datasheets/AN10441.pdf
Murat

sadogan


Bu şekilde bazı uygulamalarda kullandım.

trgtylcnky

Teşekkür ederim. Basit bir gpio işlemi olacağına göre gerilim bölücü kullanabilirim demek ki.

pea

Çoğu Arm tabanlı mikrokontrolcünün dijital girişleri 5V'a dayanıklıdır. Gerilim bölücü kullanmanıza da gerek olmayabilir.

arslan74

Yüksek frekanslar da direnc kullanmak sorun cıkartabilir. Zira kare olan sinyali şeklini değiştiriyor(bozuyor). O yüzden logic level kullanılır. Hız ile probleniniz yok ise iki direncle cok rahat yapabilirsniz.

skara1214

Alıntı yapılan: arslan74 - 28 Nisan 2013, 20:46:07
Yüksek frekanslar da direnc kullanmak sorun cıkartabilir. Zira kare olan sinyali şeklini değiştiriyor(bozuyor). O yüzden logic level kullanılır. Hız ile probleniniz yok ise iki direncle cok rahat yapabilirsniz.
hocam ne kadar hız?1Mhz haberkleşmeyi bozarmı?
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

arslan74

Alıntı yapılan: skara1214 - 28 Nisan 2013, 22:49:01
hocam ne kadar hız?1Mhz haberkleşmeyi bozarmı?

Bunu doğrudan söylemek çok zor. Zira bu sinyale, hat uzunluğu, yük durumu gibi faktörler de etki eder. Bütün faktörleri hesaplayıp cevap verilebilinir.

Bunu en iyi deneyerek öğrenebilirsin.

ferdem

5V > 3.3V dönüşümünün direnç bölücü ile yapılması konusundan aşağıdaki dokümanda bahsedilmiş, "Microchip Tips and Tricks" notlarından bir tanesi.
http://www.newark.com/pdfs/techarticles/microchip/3_3vto5vAnalogTipsnTricksBrchr.pdf

Benim anladığım R1-R2 dirençleri büyük tutarsak çekilen akım düşecek ancak yükselme/düşme zamanları artacağından haberleşme hızı da düşecek. Dirençleri daha küçük tutarsak hız artacak ama akım da artacak. Basit uygulamalarda tereddütsüz kullanabilirim, kritik ve hız gerektiren uygulamalarda 3.3V ile beslenen ama girişleri 5V tolerant logic buffer lar var, onlardan kullanmak gerekir.