smps trafo tasarımı hakkında bilgi paylaşımı

Başlatan restore, 08 Haziran 2013, 17:07:27

polleme

FlybackRing programından 3-4 başlığı çevirdim ve devam ediyorum.

Okan AKÇA

uzun zamandır bende smps tasarımınla ugraşıyorum (flayback) ornek bir trafo bularak işe koyuldum  istedigim voltajı elde ettim ancak tam yükte ötme sesini bir türlü yok edemedim trafoyu parçaladım nüve arasındaki boşlu arttırarak sesi yok ettim demişken anahtarlama akımı arttı :D mosfet ısınmaya başladı. (nüve e27) nüveyi eski halie getirdim primer sargısına 1 er tur sararak arttırmaya başladım 3 turun sonunda otme sesi  min indi sayılır. bu seferde çıkış akımında düşüş oldu.  zaten deneme yaparken patlattıgım sürücünün haddi hesabı yok.bir türlü işin icinden cıkamadım.

polleme

Zaten bu flyback tipi devrelerin hataya hiç tahammülü yok, doğru tasarımda çok iyi çalışıyorlar ama en ufak bir hatada ısınmayı bırakın devre patlıyor. Sadece ısınma ve sesle kurtarmak ta şans oluyor bazen.

Okan AKÇA

primer sarım sayısını biraz fazla sarıp istenilen  sonuca gelinceye kadar sökerek denemek lazım zaten deneme yanılmayla bir şeyler yapmaya çalıştıkca işler ters gidiyor.

polleme

Ama sar, nüveyi yapıştır, aç, azalt, tekrar yapıştır derken o nüvede hal kalmaz zaten.  :)

Denemeler yaparken trafo primerinin çekirdek doyuma girince kısa devre gibi davranıp devreyi patlatmasını engellemek için önlem olarak 220V şebeke beslemesine en az 100W'lık bir flamanlı ampülü seri bağlamak çözüm olabilir. Lamba yanınca anlamak lazım ki devrede ters giden birşeyler var, kontrol et. Patlama sonucu oluşabilecek tğm zararları baştan bertaraf etmek mümkün olur.


z

Bir kitapta trafonun hesapli sarilip daha sonra bir kac iterasyonla dene yanil iyilestirildigini okumustum.
Seri lamba koruma icin cokda iyi bir yontem degil. Dogrultma kapasitesi yeterince yuksek voltaja sarj olacagi icin seri lamba bir sorun ciktiginda ters tarafta kaliyor.

Ben variac kullanmanizı önerırım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mosfet

Acaba pic kullanılarak flyback converter tasarımı mümkünmü nasıl bir tasarım yapılabilir nette hiçbir örneğine rastlamadım

polleme

Alıntı yapılan: mosfet - 16 Haziran 2013, 14:07:55
Acaba pic kullanılarak flyback converter tasarımı mümkünmü nasıl bir tasarım yapılabilir nette hiçbir örneğine rastlamadım

Mümkündür ama hiç tavsiye etmem. Anahtarlama elemanı olarak çok sayıda çip var zaten. Flyback devre tasarım ve detayları o kadar fazla ki işin içine bir de PIC yazılımını ve onun optimizasyonunu katıyorsunuz. Çok sıkıntılı olabilir. Mutlaka PIC ile yapılacaksa önce bilinen bir entegre ile flyback devreyi çalıştırıp ardından PIC'i çalışan devreye monte etmek daha uygun olabilir.

z

Hazır cıpler neden basarılı? Cunku band genıslığı yuksek. Yuksek hızda ıslem yapabılecek ıslemcılerle de aynı performansa ulasabılırsın. Pıc ıle yapılmıs ornek var ve lınkı bu forumda verılmıstı.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mosfet

Anladım hocam , hazır cipler bencede mutlaka iyidir , bir ara öyle bir tasarım istemişlerdi ödev olarak arkdaşımdan , işin içinden çıkamamışlardı o yüzden sordum, 220v to 5 v şeklinde flyback converter pic ile yapılmasını istemişler

z

Bu konuların ustesınden gelebılmek ıcın BODE yı ıyı bılmen ve gercek zamanda fark denklemlerını çözebilmen gerekir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mosfet

malesef o bizi aşar zaten VIPer in hazır tasarım programı varmış bu çip bulunuyormu piyasada bilmiyorum ama


mosfet

oo süpermiş ozaman teşekkürler , aklımızda bulunsun

polleme

SMPS trafo tasarımında özellikle flyback devrelerde en önemli konulardan biri trafoya verilecek hava aralığıdır. Bir flyback trafo, primer tarafındaki anahtarlama elemanı ON iken enerji depolamakta ve OFF olunca bu enerjiyi sekonder tarafına iletmektedir. Trafoda bu enerji hava aralığında saklanır, hava aralığı aynı zamanda trafonun doyuma girmesini de engeller. Bu nedenle trafoya bir hava aralığı vermek hayati önem taşır, ama bunun çok da büyük olmaması gerekir, bu durumda manyetik kaçaklar oluşmaya başlar ve verim düşer. Trafolarda göbekten verilen bu hava aralığı genelde 0,1-1 mm aralığında bir değer olur. Bir trafo çekirdeğini alınca denemeler yaparken en büyük zorluklardan biri de bu hava aralığıdır. Pazarda teknik özellikleri tam olarak bilinen normal trafo çekirdeği bile bulmak zor iken bir de hava aralıklısını bulmak gerekiyor. Hava aralığının sizin tasarladığınız devre özelliklerine uygun değerde olması gerekiyor, zira hava aralığı ne kadar büyük olursa trafo primer endüktansı da o oranda düşüyor ve aynı endüktansı elde etmek için sarım sayılarının artması gerekiyor. İstediğiniz bir trafo çekirdeği buldunuz diyelim, hava aralığı vermek istiyorsunuz, bunu nasıl yapacaksınız? Çok kırılgan bir malzemeden yapılan bir trafo çekirdeğinin göbeğine, kenarlara zarar vermeden örneğin 0,25 mm hava aralığı düzgün bir şekilde nasıl verilir? Buna da bir çözüm bulmak gerekiyor.