tristör tetikleme trafosu.

Başlatan salim ALTIN, 22 Aralık 2004, 09:02:54

bigbey

Alıntı yapılan: "roleci"Ayrıca optik izolatörle tristörleri sürmenin dezavantajı da var.Sürücü devresinde oluşabilecek herhangi bir arızadan dolayı tristörlerin sürekli iletimde kalması gibi.
Fakat trafoların tek pals verme özelliklerinden dolayı trafoyu süren devrede bir sorun oluşsa bile tristörler bundan etkilenmezler.

H.Demir

evet  doğru ve kabul edilir bir yaklaşım. ;)
TA6R

salim ALTIN

Alıntı yapılan: "mmengi"@kesmez

30xx opto triaklar ile siz güç triak ını istediğiniz gibi tetikliyemiyorsunuz örneğin 3ms puls versenizde 30xx kendisi sizin verdiğiniz puls un başlangıcı ile başlayıp çok kısa bi darbe veriyor ve kesiyor yani kontrol tamamen sana ait değil. Özellikle akım geçişine göre tetikleme yapacaksanız içlerindeki voltaj sıfır geçişi sıkıntı çıkaracaktır.


ben bir trafo buldum ama deneme fırsatım olmadı. Üzerinde yazanlar:

era
09.88
4523 11 69
3KV geprüft

1-2€ perrakende fiyatı vardı. Karaköyde gezinirken bi dükkanda amcam bi kart montajı yapıyordu orda gördüm ve kaptım bi tane ellerinde stok varmış.
Merhaba.
@mmengi denemişsen görmüşsündür iyi ve tam tristör tetikleme trafosu. boyutu biraz iri idi benim için bende aldım numune. fakat sanırım başka birinden aldım ki bana 3 ero dediler. Yer darlığı nedeni ile kullanamadım.
senin bulduğunda bir giriş bir de çıkış bobini var değilmi.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

mmengi

@Salim Altın


1 giriş 1 çıkışı var 1/1 trafo

direnci 5.5 ohm, endüktansı 8.2mH. boyutları 22x22.5x15 mm.

aYe

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle elinizde eğerki orjinal ve iyi çalışan bir numune varsa aynısını yapabilicek bir firma Semsa Elektronik'i biliyorum. Mukremin veya Ahmet bey ile irtibata geçin, zamanında ferit imalati dahi yapmış insanlar, kesinlikle sorununuzu çözeceklerdir.  

MOC3063 için söylenene katiliyorum içersinde zero crossing devresi olduğu için dimming yapmaya müsade etmez. Fakat moc3020 gibi olanlarda böyle bir devre olmadığı için dimming de yapılabiliyor. Bkz. Fairchild moc serisi optocoupler'ler.

Ariza durumunda moc'un açık kalmaması içinse moc'un girişine seri bağlı bir kondansatör düşünülebilir böylelikle hem pals olmadığı sürece tetikleme yapılmasını önlemiş, hem de tristör açıldı halde halen tetikleme sinyali göndererek gate'den boşuboşuna akım geçmesini engelleyerek tristörün ısınmasını engellemis, dolayısıylada tristörü korumuş oluruz. Bir çok kişinin tasarım yaparken tristör ve tiryak için gate'ten geçen akımın phase boyunca sürekli olmasının kompanent performansını ciddi şekilde düşürdüğünü gözardı ettiğini sıklıkla görüyorum.

Üç phase'den sıfır geçiş sinyali almak içinse 814 tipi ac optocoupler'leri önerebilirim ortalama 100K direnç ile seri bir şekilde ac ye girildiginde çıkışından çok temiz bir kare dalga almanız mümkün. Tabiki üç phase için üç tane kullanmalısınız.

İyi çalışmalar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

roleci

" MOC'un girişine seri bağlı kondansatör " metodu pek verimli kullanılamaz.Normal çalışma şartlarını sağlayamayabilir bu sefer.Çünkü kısa süreli tetikleme yapmak gerektiğinde kondansatör buna hızla cevap veremez.Malumunuzdur ki şarj olduğunda açık devre özelliği gösterir ve tekrar MOC'u iletime sokmak için de deşarj olması gerekir.Deşarjı sağlamak için de kondansatöre paralel " Direnç " bağlanabilir.Fakat bu sefer daha fazla sorunlarla karşılaşılabilir.

aYe

Selam,
Alıntı yapılan: "roleci"" MOC'un girişine seri bağlı kondansatör " metodu pek verimli kullanılamaz.Normal çalışma şartlarını sağlayamayabilir bu sefer.Çünkü kısa süreli tetikleme yapmak gerektiğinde kondansatör buna hızla cevap veremez.Malumunuzdur ki şarj olduğunda açık devre özelliği gösterir ve tekrar MOC'u iletime sokmak için de deşarj olması gerekir.Deşarjı sağlamak için de kondansatöre paralel " Direnç " bağlanabilir.Fakat bu sefer daha fazla sorunlarla karşılaşılabilir.
Hocam lunaparklarda kullanılmak üzere 8 tiryak'i ayri ayri, seri bir şekilde dimming yapan bir ışık kontrol cihazi yapmiştim. Semelari kodlari birebir buraya dökemem, nihayetinde ticari bir çalışma. Önemli olan işini bilene eureka dedirtebilecek fikirler verebilmek. Deneyip çalıştırmamış olsam yazmam zaten. İyi çalışmalar.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

roleci

MOC'a seri kondansatör v.b. kullanılamaz değil elbette.
Ancak belirttiğim gibi dezavantajları var.Bunları da atlamak için buna çözüm getirilmesi için uğraşılır.
Elbette sonuçta kişi kendisi kazanır bu sorunu çözmüş olmakla.

(Ben de başka bir şekilde kondansatörü ; tristör kontrollü redresörlerde Otomatik-Manuel-Otomatik geçiş anında birden yükselen çıkış gerilimini önlemek için kullanıyorum).

H.Demir

aYe

Alıntı yapılan: "roleci"MOC'a seri kondansatör v.b. kullanılamaz değil elbette.
Ancak belirttiğim gibi dezavantajları var.Bunları da atlamak için buna çözüm getirilmesi için uğraşılır.
Elbette sonuçta kişi kendisi kazanır bu sorunu çözmüş olmakla.

Haklısınız hocam. Sonuçta biraz da kazandığımız paranın hakkını vermek lazım. Bazen 1 direnci bile teknik açıdan tavizler vermeden karttan kaldirabilmek için günlerce düşündüğüm oluyor. Belki direnç olarak komik bir para ama işçilik+stok+kart ebatları+vs. şeklinde bakınca tasarım sırasında bir çok çözüm getirmek gerekiyor. Dediğiniz gibi sonuçta kişi kendisi kazanıyor. İyi çalışmalar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)