Yeni bir başlangıç...

Başlatan Eski Klasör, 17 Ağustos 2013, 22:38:03

Eski Klasör

Merhaba arkadaşlar.
Adım Kadir Antalyada oturuyorum.

Uzun zamandır forumu takip etmekteyim. En sonunda tekrardan bu hobiye başlamaya karar verdim. Daha önceleri Pic Basic Pro ile uğraşıyordum ileri seviyelerde birşeyler yapamasamda beni oyalıyordu. :)  Askere gittiğimde daha önceden icimde hafif sönük halde duran "CCS C" ateşi alevlendi kitapcıdan gittim Serdar ÇİÇEK hocamızın "CCS C ile PIC Programlama" kitabını aldım o uzuuunn günler boyunca akşamları ve boş kaldığım vakitlerde kitabı inceledim ama tabi pratik olmadan tek başına kitap bir ifade etmiyordu. Askerden geldiğimde iş güç falan derken pic den iyice uzaklaşmıştım taki bu güne kadar...

Kendime internetten yeni oyuncaklar şipariş ettim. Başlangıç olarak kendime 18F46K22'yi sectim nedenini ve tam olarak özelliklerini bilmiyorum ama iyi olduğu söylendi. :)
Bu günden sonra vaktim oldukca forumda konu ve mesaj olarak bol bol soru ve biraz kafanızı ağrıtacağım yeni başlamış hevesli biri olarak yardımlarınızı bekliyorum.

Aranıza Hoşgeldim... :D










camby

46k22 güzel bir mcu. Bol bol datasheet'ini okuyun,inceleyin.

ccs c başlangıç için uygun , ancak microchip in kendi C derleyicileri de var. Uzun vadede bunları tercih etmek gerekebilir.

Kazım

#2
Ben Hi-Tech C veya XC serileri ile başlamanı tavsiye ederim. Bu sayede herhangibirinin (yerli - yabancı ) yazdığı kitaplara da ihtiyacın hiç olmayacak. Sadece datasheetler gerekir. Tabi I2C - PWM - SPI - UArt - DAC - ADC - interrupt gibi bilgileri edinmem gerekir.ama zaten bunlar MCU nun datasheetinde nasıl kullanılacağı ile beraber verilir.Zaten kim ne kitap yazarsa yazsın , tüm IC 'leri anlatması yada zaten kitabı sürekli güncellemesi mümkün değil. Yalnız bir  başka konuda CCS ile istediğin hemen herşeyi yapabilirsin. Eğer ilgili fonksiyonu bulur ve parametrelerini de doğru şekilde girersen, ki unutma fonksiyonda belirtilen koşulların dışına çıkamayacaksın ilk aşamada.

Şimdi hepsini birkenara bırakalım ve diyelim ki örnek kod veya fonksiyon bulamadığım bir IC temin ettin. Tam istediğin gibi birşey ( fiyat ve kabiliyet açısından ). Bir yere kadar yazdın ama olmadı. Unutma yukarıda bir kerede fonksiyonları doğru kullandığını varsaymıştım. Aksi halde programını satır satır koşturman ve Data Memory Değişimlerini, MCU Registerlerinin Değişimlerini vb. izlemen gerekir. Eğer CCS 'de kendini Register mantığına alıştırmışsan becerebilirsin Ama hazır fonksiyonlara alıştırdıysan o zaman başa dönersin. Buradan şu çıkıyor. Herhalükarda Register mantığıyla program yazmayı öğrenmelisin. Durumda böyle olunca Hi-Tech veya XC8 -16 - 32 'den başlaman doğru olur. Yukarıdakileri tecrube etmen sana aylarca zaman kaybettirebilir. Benim Protondan aldığım tecrube gibi. Tecrube iyidir aslında. Yeterli zaman ve paran varsa. Çünkü benim tecrubelerime göre tecrube = zaman + para . Foruma bakarsan CCS 'de 1786 konu ve Hi -TEch C de 609 konu açılmış. Bunu ben CCS kullananların daha çok yardıma başvurduğu şeklinde yorumluyorum . Tabi CCS kullananların sayısı 3 -5 kat fazla da olabilir. Yadıklarım tamamen kendi düşüncelerimdir.

Ama bu iş önce sabır ister yoksa yine bırakırsın.. Başarılar dilerim. Başardıkça azmin , hevesin ve bilgin artacaktır.

Gökhan BEKEN

Başlangıçta ICSP ile pic'e program atmayı öğrenin. Her seferinde sök tak yapmak, belli birşeyden sonra ızdırap oluyor.
IDC dişi konnektör ve yassı kabloları kullanmayı öğrenin, erkek pin header ile dişi idc konnektör çok büyük kolaylık sağlar.
Yaptığınız modül devreleri(örn: rs232 çevirici devresi) IDC konnektörler ile ana devrenize bağlayın. Böylece her seferinde aynı devreleri ana devrenize çizip montajlamak zorunda kalmazsınız.
Bir kitap alın, ben mikroc kullanmadığım halde mikroc kitabı, ccs c dili kullanmadığım halde ccs c kitabı aldım, bu kitaplar sadece dili değil piclerin özelliklerini, çevre elemanlarını da çok güzel öğretiyor.
Blogları takip edin, bu forumu çokça takip edin, önce araştırın sonra takıldığınız yer olursa sorun.
Amerikayı yeniden keşfedin. Assembly dilini kullanmayın ama az da olsa bilin.
Bilgisayarınızda c dilini öğrenin.
Şimdilik benden bu kadar.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

Eski Klasör

Akadaşlar ben yaklaşık 1.5 sene kitabı okudum ama işin acıkcası gerceğe aktaramadığım için birşey öğrenemedim.
Yani daha sigorta ayarlarını bile yapamam. :)
Şu anda PK3 ü kullanmayı cözmeye calışıyorum.
Hangi dilden başlamamı önerirsiniz daha şu anda öğrenme aşamasında olduğum için bir dil üzerinde yoğunlaşmak istiyorum.
Bir arada Atmel programlamayı istedim bir kitap aldım asm dilinde cıktı onunla led dahi yakamam o derece anlamadım :D

Okan AKÇA

ccs c ile başlayın
#include <18F46k22.h>
#device *=16
#fuses NOMCLR,INTRC,PLLEN,WDT256
#use delay(clock=64m,internal=16m,restart_wdt)

sigorta ayarları 64 mhz koşar (dahili) mclr iptal