Windows - Multitasking

Başlatan z, 26 Ağustos 2013, 19:55:09

z

Windows'un hangi tipi oldugu onemli değil ornegin exploreri acip mesela facebook'a giriyorum. Bir iki sayfa daha aciyorum. Makine bir ara bir takiliyor ne sayfalar arasi gecis yapabiliyorum ne de desktopi acabiliyorum. Dakikalar sonra istedigimi yapabilir duruma geliyorum.

Bu multitasking anlayisina ters bir durum değilmi?

Bir zamanlar nerde okudum hatirlamiyorum windows icin gercek bir multitasking yapan isletim sistemi değil eger gercegini ariyorsaniz linux kullanmalisiniz deniyordu.

Nedir bunun asli?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Maxim

hocam bu bir sorun ve multitasking ile alakası yok
bence sizin makinada bir sıkıntı var

hard diskte bad sektor olmasın orada bekleme yaptırıyor?
virus?
memorylerde bir sıkıntı?

tabi makinanın hızını ve hafızasını yeterli düşünüyoruz
yoksa işletim sistemi o sırada disk üzerinde sanal hafızayı büyütmeye çalışıyorda olabilir, bekleme o yüzden belki ?

kantirici

bende maxim hocamla aynı fikirdeyim. windows ta bir virüs, trojen veya bir sorundan dolayı sık sık böyle durumla karşılaştım  ve hep yazılımsal kaynaklı  çıktı.(windows  kendisi hariç :) )

mistek

Antivirüs programı kullanıyor musunuz? Özellikle internet security olanlardan.
boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

z

Virus tarayici kullanmiyorum. Fakat bu sorunla zaman zaman isyerindeki son derece donanimli makinelerde de karsilasiyorum.

Mesela Kucultme butonuna basiyorum cevap vermiyor cani ne zaman isterse o zaman kucultuyor. Yada pencereler arasi gecis yapmak istiyorum yapmiyor tiklama yaptigim mouse hareketleri hazfizada kaliyor daha sonra sistem kendine geldiginde daha once yaptigim mouse tiklamalari bir bir yerine getiriliyor.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

berat23

multitasking demek aynı anda birden çok işi şak diye yapmak demek değil. ne zaman biterse o zaman cevap verir, ki böyle olması normal.

olması gerekenden uzun sürüyorsa bu ayrı bir sorun, multitaskingle alakalı değil.

t2

cpu fanı kirlenmiş sıkışmış da olabilir. Benzer durumu yaşadım. Eski bir makinede, hızla, çok sayıda sayfa açılması  ağır iş sayılıyordu.

Belki, dakikalar sonra cpu soğuduğu için  normale dönüyor .

ground

⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

Icarus

@Z Bey: Olay şudur; Windows için çok fazla "kötü" driver yazılmaktadır. Eğer bir donanımınızın sürücüsü özensiz yazılmışsa malesef böyle durumlar ortaya çıkmaktadır ve problemli donanımı bulmak ise çok uğraştırıcı bir iştir.
Ör: Bir kablosuz mouse, bir webcam, birde bluetooh adaptörü aldınız. Mouse'u takınca ara sıra sistem yavaşlıyor. Ama problem aslında mouse'ta değil sorunsuz çalışan bluetooth adaptörünüzün driverin'da olabilir.

Hatta bazı "harbi rezil" ses kartları output buffer'ları dolarsa sistemi kilitliyorlar. Böyle abuk sabuk olaylar :( :(

Aynı şekilde her türlü protokol driver'ida limitsiz erişim sahibidir. Böyle bir yazılımında sistemi etkiler.

Burak B

#9
Linkteki program ile sistem ve çalışan uygulamaları bir gözleyin.
Process Explorer

"Options->Replace TaskManager" menüsü ile taskman yerine yerleşmesini sağlayabilirsiniz.
"... a healthy dose of paranoia leads to better systems." Jack Ganssle

yxsdf

#10
Herkes farklı cevaplar yazmış, ben de kendi tecrübe ve fikirlerimi yazmaya çalışayım.

Sayın @z, sizin bahsettiğiniz donma probleminin bence ilk ve esas sebebi hard disk erişim hızı ile alakalı. İkinci olarak ta RAM erişimi ile alakalı. Bilgisayarınızın donması ve sonradan bir anda bütün işleri yapıvermesi olayı çoğunlukla işlemci ile alakalı değildir. Yukarıda bahsettiğim iki sebepten olması daha muhtemeldir. Bu durumları ben de tecrübe ettim ve yukarıdaki gözlemlerin buna sebep olduğunu düşünüyorum.

Multitasking ile ilgili olarak Windows'un gerçek multitasking yapıp yapmaması vs. değilde belki bu konuyu Hyper Threading destekli sistemlerin gerçek multitask olmadığı şeklinde duymuş olabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi işlemciler çekirdeklerden oluşmakta ve aslında fiziksel olarak her çekirdek bir thread (iş parçacığı) çalıştırabilir. Windows normal bir zamanda ortalama 1000 thread çalıştırır. Yani aynı anda 1000 farklı iş yapar. Tabi burada unutulmaması gereken şey herhangi bir program (process) birden fazla thread sahibi olabilir. Örneğin şu anda ben de Firefox 38 çekirdek kullanıyor. Bu şekilde çalışan programlara multithread programlar denir. Multithread programlama apayrı bir dünyadır ve aslında oldukça zevklidir. Neyse, peki bu 1000 thread sadece 1 çekirdek tarafından nasıl aynı anda yapılabiliyor. Çünkü bir çekirdek aynı anda sadece bir thread'e hizmet edebilir. İşte burada Round-robin scheduling vb. yöntemler devreye giriyor. Çok basit olarak her işlemden biraz biraz yaparak aynı anda hepsini yapıyormuş gibi olur. Yani thread lerin birbirine tarak gibi geçtiğini düşünebiliriz.

Intel, Hyper Threading teknolojisi ile 1 çekirdekte aynı anda iki thread işlemeyi sağlayan bir yapı geliştirdi. Ancak bu gerçekten iki thread'i aynı anda işlemek ile aynı şey değil. Sadece iyileştirme. Bunu bir örnekle açıklama daha güzel olacak.

Diyelimki elimizde 10 saniye süren bir işlem var. Ve bunu iki kere çalıştırmanız gerekiyor. Normal tek çekirdekli bir işlemcide bu 10 saniyelik işi iki kere peş peşe çalıştırarak 20 saniyede bitirmeniz beklenir. Ya da bu iki işlemi aynı anda başlatarak yukarıda bahsettiğim round robin vb. taraklama yöntemi ile yine 20 saniye civarında bitmesini bekleriz. Ancak Hyper Threading kullanıp tek çekirdeği aynı anda çift thread işleyebilir gibi gösterdiğinizde ve bu iki işi aynı anda başlattığınızda 20 saniyede değilde ortalama 14 saniyede bu işin bittiğini gözlemliyorsunuz. Intel burada bazı optimizasyon tekniklerini kullanarak %30'a varan hızlanma sağladığını söylüyor. Benim yaptığım işlerdeki tecrbüme göre bu kazanım %30 değilde %20 civarında. Tabi bunun %20 olmasının sebebi benden de kaynaklanıyor olabilir. Yine de aylarca süren programlar çalıştırdığımı düşünerek %20 hiç de azımsanacak bir kazanım değil. Zaten bu yüzden intel işlemcilerin özelliklerinde 2 çekirdek 4 thread (aslında x çekirdek 2x thread) gibi detaylar görürsünüz. Bunun sebebi Hyper Threading'dir.

Hyper Threading ilk çıktığı zamanlar (yaklaşık 10 sene önce) ben lise hazırlıktaydım :) Neyse, Windows bu konuda bir çok sıkıntı çıkarıyordu. Özellikle oyunlar çalışmıyordu vs. O yüzden BIOS'tan Hyper Threading'in kapatılması öneriliyordu. Belki bu yüzden sizin okuduğunuz yazı Linux'u bu konuda daha iyi görüyordu. Ancak artık durum öyle değil tabiki.

Yukarıda bahsettiğim threading vb. konular sadece Windows'a özgü değil işletim sistemleri için geçerli olan bir durumdur.

Saygılarımla.





www.yxsdf.com © 2014


kutahyaspor

programın birtanesi işlemciyi sömürüyor ve buna bağlı takılmalar yaşıyorsanız "Processlasso" programını şiddetle tavsiye ederim. programın birtanesi aşırı şekilde işlemci kullanmaya başladıysa onun "priority" özelliğini "low" yaparak diğer programlara ve bize nefes aldırıyor.