pwm mosfet

Başlatan cann, 09 Eylül 2013, 20:40:18

cann

bilgiler için teşekkürler, diyot  bobin ve kondansatör eklemeden ölçüm yapmamalıymışım. Yalnız pwm için önerilen bir frekans bulamadım. bir kaç yazıda tv radyoyu etkilemiyorsa 100-200 Hz iyidir diyor.

polleme

Çoğu devrede 60-130 KHz arasında bir frekans seçilir. Böylece ses frekansında çalışan sistemlerin etkilenmemesi de sağlanır. Bu şekilde bobin değeri de nispeten küçük olur.

muratgunduz

Alıntı yapılan: z - 10 Eylül 2013, 12:40:12
Bu işleri lineer devrelerle yaptığında çok güç kaybedersin transistörleri soğutacam diye çok uğraşırsın.

Halbuki Pwm de bu kayıplar çok azalır.

Pwm neden kafanı katıştırmış anlıyorum.

Biraz teori;

Şimdi diyelimki bir dirençten rıpılsız DC ve ayarlı bir akım akıtmak istiyorsun. Ne yaparsın? Lineer tipte ayarlı voltaj kaynağı yaparsın.
Fakat bu durumda güç kaynağın ısınır.

Peki bir fırının sıcaklığını ayarlamak istiyorsun ne yaparsın? Gene ayarlı güç kaynağı kullanabilirsin fakat gene güç kaynağın ısınır.

Fırın rezistansına pwm voltaj uyguladığında Pwm voltajın 1 olduğu değeri atıyorum 200v (DC), Pwm voltajın 0 olduğu voltaj değeri de 0 volt olsun.

Frekans yeterince yüksekse ısıtıcıdan akan akım kesik kesik olsa da sıcaklıkta bu kesiklikler hissedilmez. Hisselmesi için Pwm frekansını çok düşürmen gerekir.

Fakat ilk örnekteki gibi dirençden saf DC akım akıtmak istiyor aynı zamanda da akım şiddetini değiştirmek istiyorsan dirence Pwm voltaj uyguladığında akan akımın ortalama şiddeti değişse de akan akım saf DC akım değildir.

Fırın örneği ile dirençten akan saf DC akım örneği arasındaki temel fark sistemlerin ataletlerinin farklı oluşudur.

Fırın örneğinde sistemin büyük ataleti vardır. Bu nedemek;

Isıtıcıya voltaj verdiğinde bunun sıcaklık olarak etkisi gecikmeli olarak ortaya çıkar. Dolayısı ile ısıtıcıya PWM uyguladığında fırının kütlesi PWM frekansının oluşturduğu enerjiyi filitre eder.

Halbuki dirençden geçen akımı filitre eden hiç bir şey yoktur ve dirençden akan akım aynen pwm dalga formundadır.

Peki bir dirençden geçen akımda pwm'in etkisini nasıl yok ederiz.

PWM sinyali L ve C den oluşan devreye uygularsan C uçlarındaki gerilim PWM voltajın filitreye uğramış halidir. O halde direncimizi C uçlarına bağlarsak
dirençten geçen akımdaki PWM'in neden olduğu bozukluk (saf DC dalga şeklinden uzaklaşma) azalır.

O halde PWM tekniğini kullanacağın sistemlerde sistemin ataleti varmı yokmu dikkat etmelisin. Eğer atalet yoksa sisteme atalet kazandırmalısın.

Örneğin flamanlı bir lambanın ışık şiddetini PWM ile ayarlayabilirsin. Gözün yüksek hızda titreşen ışıkları algılamadığını bir kenara bırakırsak;

Flaman kütleye sahiptir. PWM voltajdaki 1-0 geçişleri, eğer frekans yeterince yüksekse flamanın sıcaklığında ani değişime neden olmaz. Yani sıcaklık PWM frekansında bir aşağı bir yukarı gezinmez. O halde Pwm ile lambanın ışık şiddetini ayarlamak sorun değildir.

------------------------------

Gelelim senin akü şarj olayına. Aküye seri bir bobin bağlarsan bobinin diğer ucundan atıyorum 20V pwm uygulayabilirsin. Bu durumda akım filitreye uğrar. Gerçi akımın dalga formunun çok da önemi yok. Eğer aküye doğrudan 20v darbelerle ortalaması 14 v olan PWM voltaj uygularsan doğru bir şey yapmamış olursun. Çünkü aküye sonuçta ani değeri 20v olan voltaj veriyorsun. Bu durumda akımın ani değeri inanılmaz büyük değerlere ulaşabilir ve anahtarlama transistörün vs patlar. Akü açısından da 20v darbeler hoş olmaz.

Bu nedenle araya seri bobin girmelisin.

Gelelim float duruma;

Diyelimki 10Khz Pwm voltaj kullanıyorsun. Atıyorum 100ms de bir PWM voltajı tamamen kes bütün geçici olaylar bir bitsin (seri bobinin akımı sıfıra düşsün vs). Bekle. Bak bakalım akü uçlarındaki gerilim kaç volt olmuş. Eğer istediğin voltaja gelmişse artık float bölgeye geldin demektir. Pwm de duty değerini ayarla ortalamayı 13.5v mu yapacaksan yap ve aküyü bu değerde gene bobin üzerinden gelen pwm darbeleri ile besle.

PWM in uygulama mantığı bu. PWM gerilimi doğrudan yüke her zaman uygulayamazsın. Temel espiri bu....

Pwm voltajın ortalama değeri = V*Ton/T

Burada ;

V: Pwm voltajın tepe değeri.

Ton: Voltaj darbesinin süresi

T: Ton süresi + Toff süresi yani bir Pwm peryodunun süresi.

merhaba hocam yazıyı dikkatle okudum. pwm ile akü şarj edebilmek için anladığı mkadarıyla bu lc devre şart. fakat bunun hesapları nasıl olacak. 16 khz pwm sinyalim var. yardımcı olursanız çok sevinirim. irlml2502(n) ye 330ohm ile çıktım, + ya doğru 10k ve S arasından da irml6402(p) ye çıktım. 6402nin S i ana beslememde, D sinde de  diyot ile akiye veriyorum. 16khz için de G-S arasında 330m var. sanırım 16khz gate deşarjı için yeterli. yüke binince bazen pic sinyali kesiyor.

Niyazi_SARAL

Alıntı yapılan: cann - 09 Eylül 2013, 20:40:18
ekdeki devreyi anlatabilirmisiniz, pwm ne olursa olsun sonuçta mosfet S verilen voltaj kaçsa Drain den çıkan da o kadar. voltaj değişmiyor. pwm frekansının ve duty sinin değerine göre tip 31 in kapanıp açılma sı neyi değitiriyor. çıkış voltajı değişmiyor, akım da değişen bir şey var mı bilmiyorum. ölçümleri osiloskopla değil normal ölçü aletiyle yaptım.

bu devrenin mosfet veya transistörünün pic le (pwm siz) açıp kapatımasından farkı nedir?

teşekkürler.

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

http://www.cizgi-tagem.org/?lesson=ileri-teknik-servis-elemani-egitimi adresinde elektronik dersleri var. Burada PWM kontrollü anahtarlamalı güç kaynaklarını anlatmıştım. 7-8 yıl önce... Dinlerseniz kolayca anlarsınız.
"Eğitimli insanlar topluma borçludurlar. Bir işin nasıl yapılabileceğini biliyorken bir başkasının yapamadığını görüp susmaları kendilerini yetiştiren o topluma ihanettir."  Bilgi paylaştıkça çoğalır