Doğru akıma mı geçsek?

Başlatan trgtylcnky, 06 Ekim 2013, 01:30:58

trgtylcnky

Hemen kızmayın, devrim yapmaya niyetli değilim, saçma olduğunu da kabullenmiş sayılırım. Ne var ki aklımdan şebekenin doğru akımla çalışması fikri çıkmıyor ve paylaşmadan duramıyorum.
Alternatif akımın üstün yanlarını çoğu kez duyduk. En son da İngilizce sınıfında kim bilir doğru akım hakkında belki de hiçbir bilgisi olmayan kişilerden (pek tanımıyorum, elektronik dahisi bile olabilirler) duyduktan sonra tekrar düşünmeye başladım. Nihayet doğru akımın da üstün yanları olabileceğine karar verdim. Öncelikle birden fazla jeneratörün olduğu bir sistemde senkronizasyon sorununu ortadan kaldırırdı. Limondan pil yapar takıverirdik şebekeye. Zaten neredeyse her cihaz doğrultup kullanıyor bu mereti, bir kez doğrulmuş gelse de trafo kaybı azalsa. Durun, daha bitmedi. Elbette 220 volt olmayacak, 18 ya da 12 volt olacak, elektrik çarpması ihtimali ortadan kalkacak. Zaten neredeyse her cihaz artık düşük voltajla çalışıyor. Düşük voltajdaki kayıpları önüne gelen her yerden kablo geçirebilme özgürlüğüyle (malum, çarpmayacak) ortadan kaldırabiliriz, bakırdan zarar ederiz belki ama bunu da önümüze gelen her metal eşyayı kullanabilme özgürlüğüyle belki aşabiliriz. Mesela elektrikler kesildi, bakkaldan pil alıp pirize takınca gücü nisbetinde her türlü aleti çalıştırabiliriz. UPS pahalıydı ya, artık ucuz olacak. Cihazların fişleri bazen farklı oluyor ya; hiç sorun değil, soy kabloyu bağla birbirine çarpmaz merak etme.
Elbette bu sistemi tek başına kullanamayız, yüksek güçlü araçlar için yine yüksek voltaj gerekecektir. Şehirlerarası iletimi de 18 voltla yapalım demiyorum elbette ama gece lambası değiştirirken çarpılma ihtimali en azından ortadan kalkmış olur. Ne dersiniz, mantıklı gelen bir tarafı var mı?

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fgokcegoz

Yazdıklarınız bir hayalden ibaret maalesef....

1.) Birden fazla jeneratörü devreye alırken, senkronizasyon olayı doğru bir şekilde yapıldığında bir problem olmaktan çıkacaktır.
2.) Limondan yapılan pil, ancak dilini sürdüğünde cızztt :) yapar...
3.) Dünyada tüketilen elektrik enerjisinin %80 - %90 ı alternatif akımdır. Yani neredeyse tüm cihazlar doğrultup kullanmıyor....
4.) Şebeke 18V veya 12V olursa, evin her yeri halat gibi kablolarla dolu olur...
5.) Bakkaldan aldığın pille duvar saatini bile doğru düzgün çalıştıramıyorken....!

Söylediklerinizin hiçbir mantıklı tarafı yok.... :)
"Vicdanın ziyası, ulûm-u diniyedir. Aklın nuru, fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder." (Bediüzzaman Said Nursi)

-Hasan-

DC olduğundan elektromanyetik kayıplar minimuma indirmiş oluruz. Ama bunun için DC kullanmaya değer mi bilmiyorum.

trgtylcnky

@fgokcegoz hocam, limon ve pil örneği şakaydı ama çatıya 300 wattlık güneş panelini bağlamak çok kolay olduğu halde onu alternatif akıma çevirmek çok zor ondan basediyorum mesela.
Ayrıca bu dönüşüm bazı dönüşümleri de beraberinde getireceği için (lambalar, elektrik süpürgesi, mutfak robotu hatta belki çamaşır makinesi DC'ye dönebilir) alternatif akımın payı azaltılabilir.

z

18-12v olayini gormemisim. Dusuk voltajlari unut. Verdigim linkte bahsi gecen DC iletimi yuzlerce KV mertebesinde.

12-18v olayi sadece hamam vs de aydinlatma sistemleri icin kullaniliyordu ve bu sartti. Simdilerde bu yurulukten kaldirilmis olabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

trgtylcnky

#6
Alıntı yapılan: z - 06 Ekim 2013, 01:35:44
Ileride bu sisteme gecilebilir. Plot calismalar var.

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CFYQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.palwow.com%2Fuploads%2F18%2F17925%2Fevent%2F20100517055615.ppt&ei=vZNQUrvqL8yS1AXxnICYDg&usg=AFQjCNGV-4zalJG2jP4sJquTHUlp4IItig&sig2=Z-NGuccXuS07cHoy_KtzBg&bvm=bv.53537100,d.d2k


Google'da arastirirsan yuksek voltaj DC iletiminin kullanildigi ulkelerin listesine vs ersebilirsin.
Ne düşünsem biri daha önceden bulmuş oluyor ya. Sunumu inceledim, düşük voltaj bana da pek mantıklı gelmiyordu sadece güvenlik için faydalı görmüştüm ama uzun mesafede AC daha iyi diye biliyordum, yanlış biliyormuşum. Senkronizasyon sorununun ortadan kalkması en hoşuma giden kısımdı. Gerçi yüksek voltajda yine sıkıntı olacak.

blacklogic

Bunun savaşını tesla ile einstein zamanında abd de vermişti. Einstein ac akımın zararlarını göstermek için az inek öldürmemiştir her halde ama tesla kazandı AC motorların ne kadar güçlü olduğunu göstererek. Bilmem ileride ne olur.

trgtylcnky


blacklogic

Alıntı yapılan: trgtylcnky - 06 Ekim 2013, 02:10:29
O Edison değil miydi ya? :o
Olabilir yıllar oldu onların hayat hikayesini izleyeli, patent savaşlarıda vardı birileri arasında her neyse düzelttiyseniz teşekkür.

ttg

ac dc tartışmasına girmeyi gerçekten mantıklı bulmuyorum. Zamanında rahmetli Tesla yeterince uğraşmış zaten bununla. Ama yine de ben yaşadığım ufak bir şeyle örnek vereyim:

3.3 voltla çalışan 2 ampere kadar akım çeken bir GSM modülüm var. Regülatörle onun arasına koyacağım kablo biraz uzun oldu mu, yüksek akım çekmeye başladığında kablo üzerindeki gerilim düşümü sorun olmaya başlıyor. Şöyle düşün, kablolar toplam 1 Ohm olsa bile, 1 amper çektiğinde 2.3 volta düşmek demek. Sonuç olarak düşük gerilimi aktarmak düşündüğün kadar kolay değil, rahat yükseltilebilen bir elektriği aktarmaya göre bence ölüm.
4 Buçuk Saatlik Python Eğitimi [Ücretsiz] www.youtube.com/gryyldrm

Kabil ATICI

Bu sorunun cevabı aslında Edison'un lambayı icadrından sonra ticari kullanıma sokabilmek için sokak ve bina aydınlatmasında kullanmak için yaptığı tesisatta yaşadığı sorunlarda gizli. iki tane jeneratörü birbirine paralel bağlama bunlardan biriydi. Buhar gücünü kullanarak elektrik üretmekte kullandığı iki jeneratörü devreye aldığında birbirini motor gibi kullanmaya çalışıyordu.
Tabii en büyük sorunuda hattın başındaki lambalar parlak yanarken, hattın sonundaki lambalar sönük yanıyordu.
DC kullanımda akım arttıkça kablo üzerindeki omik dirençten dolayı ciddi kayıplar olmakta. (olayı 1-2 amper gibi değilde birkaç yüz hatta bin amper olarak düşünün) Sadece evinizdeki aletlerin gücünü hesaplayın , akım ihtiyacınızı görürürsünüz.
Henüz süperiletkenler ticari olarak kullanılmamaktadır. Tabi bu noktada komşunuzun çektiği yüksek akım size ciddi parazit olarak yansıyacağı ortada.

"Elektrik üretim ve dağıtımı" ile ilgili konular incelenirse neden AC kullandığımız konusu hakkında bir fikir verebilir.
ambar7

trgtylcnky

Bİlmediğimden soruyorum; yüksek akımda alternatif akım için de kayıp sorunu olmuyor mu?

Kabil ATICI

Onun için şehirler arasındaki nakil hatlarında gerilim artırılarak taşınıyor. (yüksek gerilim hatları-şehir dışındaki kabolar arası çok açık direkleri görmüşsünüzdür)  Böylelikle gerilim yükseltilir ve akım azaltılıyor. Bu şehir girişlerindeki trafolarda düşürülür ve dağıtılmaya başlanır. (Orta gerilim) Daha sonra mahallelerdeki trafolarda bizim kullandığımız gerilime indirilir. Tabi gerilim indirildikçe akım artar..

Yüksek akım olayına çözüm olarak trafolarda elektrik bağlantıları doğrudan bara olarak tanımlanan bakır çubuklar üzerinden dağıtılır. Bu durum fabrikalarda da vardır. Bu baraların kesitleri taşınacak akıma göre hesaplanmıştır.

Yüksek akımlarda AC sistemlerde de omik kayıp olur ama bu aynı DC kaybın yanında lafı bile olmaz. Bu nedenle aynı akımı taşıyacak kablolar AC sistemlerde daha ince kullanılabilir. (bu dengedir, şu anki durumda dünyada 50Hz veya 60Hz gibi bir frekansta kullanılır)
Hatta motorları evimizdekilere göre kıyaslamaya kalkmadan, yüksek güçlü motorlarda 3 faz sistemler sayesinde daha küçük hacimli elektrik motorları kullanma imkanı sunuyor. Aynı gücü sağlayacak DC motorlar oldukça büyüktür.
Bu konudan en kolay arabalarda kullanılan elektrik tesisatını ( gemilerde de sanırım DC kullanıyor)  görebilirsin) inceleyebilirsin. Adam 500W anfi için aküden özel kablo çekiyor. Hatta akü başlarına bağlanan kablonun kalınlığını görüyorsun. Evinde DC kullanmaya kalkarsan aşağı yukarı evindeki kablolar o kalınlıkta olacak ki kapının önüne gelmesi gereken kabloyu sen düşün.,
ambar7

ayhani

#14
Alıntı yapılan: trgtylcnky - 06 Ekim 2013, 10:49:25
Bİlmediğimden soruyorum; yüksek akımda alternatif akım için de kayıp sorunu olmuyor mu?

Kayıp güç Pk=I2XR    (I'nın karesi)

Şimdi 1000w gücü barajdan eve taşıyalım. Gerilimi 10.000 volta yükseltirsek akım 0,1 amper olur böylece ince kesitli bir kablo ile bu gücü taşırız ve kayıp güç çok azalır.
Şimdi 1000 w 12v dc ile 83,333 amperle taşıman gerek, kablo kesitini, onu taşıyacka direkleri vs vs  sen hesap et. Bunlar sadece 1kw için binlerce kwdan bahsetmiyoruz bile.

Sonuç olarak o kadar yüksek gücü dc düşük gerilmle taşımak imkansız. DC gerilimi daha yüksek DC gerilime çevirmek benim bildiğim AC gerilimi yükseltmekten çok daha pahalı.

Asenkron motorların sanayide yaygınlığını hiç hesaba katmazsak bile bu düşünce ütopyadan öteye geçmez.
En iyi bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir.