Lisans ihlali hakkında soru?

Başlatan yamak, 05 Kasım 2013, 16:50:24

yamak

Mesele ücretli bi tane rtos u indirip projemde kulladım ve lisans ücreti ödemedim.Adamlar bunu nasıl tespit ediyo.Kullanacağımdan değil yanlış anlaşılmasın :).Sadece merak ediyorum.Çünkü micrium direk kaynak kodunun indirilmesine izin veriyo.Ben alıp kullandım diyeli micrium un bundan nasıl haberi olacak?

yamak

Hocam galiba.Şirketleri gezip denetliyolar o şekilde anlaşılıyo. Yoksa başka imkanı yok gibi.

RaMu

Geçenlerde bu hex i hangi derleyiciyle yazmışlar belli olur,
ben çözerim diyen yiğitler vardı sanki bir tartışmada,
bunu görünce o geldi aklıma.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

Burak B

#3
Çok gerekiyorsa kod için footprint taraması ile bunu tespit edebilirler. Ama buna değer mi ? Önemli olan bu. Eğer adamların RTOS' unu kullanıp trilyonlar kazanmaya başlamışsanız ilgi odağı haline gelebilirsiniz mesela. :)
"... a healthy dose of paranoia leads to better systems." Jack Ganssle

trinity

Eğer ticari amaçlı bir ürün geliştiriyorsanız ve bundan para kazanmayı hedefliyorsanız, RTOS un lisans ücretini ödemelisiniz. Programcı isterse kendi kodunu bulan yazılımda yapar. Daha RTOS lisans ücretinde takılırsanız, bu ürünün iso, ce, tse belgelerine hiç geçemezsiniz.

gumush

Ama mantiken ticarilesme oncesi bu tarz denemeler icin lisans engeline takilmamak guzel. Zaten ticarilesince sunuda dusunmek gerek ; sizde artik birseyler uretip bundan para kazaniyorsunuz , sizin uretiminiz , yaziliminiz icinde benzer durumlar gecerli olabilir. Bu nedenle maaliyetlere bunu eklemek o kadar itici olmamali. Fikri ve sinai haklarin korunmasina saygi duyuyorum.
Hikmet Gumus  izmir

ayhani

#6
Ben yabancı birçok uygulamada şunu gördüm: Üretici free olarak tam sürüm ürün sunuyor veya çok iyi bir ürünü düşük-makul ücretle sunuyor. Bunun karşılığında ya paypaldan destek bağışı istiyor veya ürünü lisanslı satın almanızı istiyor. Eğer ben bir ürünü beğeniyorsam çok işime yarıyorsa şahsen bağış yapma veya ürünü satın alma yoluna gidiyorum. Mesela geçenlerde tamamen ücretsiz olan bir web scripti kullandım hayran kaldım üreticiye paypaldan 10 dolar destek gönderdim, çünkü bu insan bu işten para kazansınki ürünü geliştirsin.

Yabancılarda özellikle bu kültür çok gelişmiş.

Aslında bu bize mantıksız gelebiliyor. Ama aslında üretici bir şekilde kopyalanıp internette yayınlanması muhtmel kodları free dene-satın al veya kullan bağış yap metodu ile korumuş oluyor.
En iyi bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir.